Nyheter

– Vi har fortsatt en lang vei å gå

Stavanger Høyre mener det er viktig å vise at Stavanger er en god by å bo i for alle. Nå skal de jobbe målrettet mot diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Jeg tror folk fortsatt trenger opplysninger, kompatense og kunnskap om lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Vi er ikke på langt nær ferdig med det arbeidet, men det har heldigvis skjedd mye de siste årene, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, til RA.

Stavanger kommune har en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold, som gjelder for tidsrommet 2017 til 2020.

– Vi fornyer planen, og det er særlig to ting som vil bli veldig viktig. For det første ønsker vi å videreføre en holdningskampanje som heter «Eg e den eg e». Det er en ungdomskonferanse som arrangeres for å formidle kunnskap og kompetanse, fra ungdom til ungdom. For det andre ønsker vi å gi de ansatte i kommunen den opplysningen og opplæringen de trenger for å ha tilstrekkelig kompetanse hva gjelder temaet, sier Sagen Helgø.

LES OGSÅ: Hun startet «Stavanger på Skeivå»

Trakasseres og hetses

Antallet homofile som er blitt utsatt for konkrete trusler som følge av at de er homofile, er 15 prosent. Tall viser at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) blir trakassert og hetset mer enn resten av befolkningen. I tillegg utsettes dem for hatefulle ytringer.

– Jeg mener det er livsfarlig å tenke at nå er samfunnet såpass liberalt at alt er bra. Det er klart at ting har blitt bedre, men vi har fortsatt en lang vei å gå hva gjelder holdningsskapende arbeid, sier ordførerkandidat for Høyre, John Peter Hernes, til RA.

Etter at Sagen Helgø går av som ordfører ved årsskifte, håper Hernes at det er han som tar over rollen som byens fremste frontfigur for mangfoldsbyen Stavanger, og han vil fortsette å være en tydelig stemme for LHBT-miljøet.

– Det er et viktig arbeid. Jeg tror det har mye å si at ledere tar slikt ansvar, og viser at vi bryr oss. Stavanger skal være en åpen og mangfoldig by, og dersom noen skulle bli utsatt for urettferdig behandling eller hetsing, skal de vite at hele samfunnet slår ring om en. Vi skal markere avstand, og vise at den form for oppførsel er uaktuell, sier han.

LES OGSÅ: Slik vil Stavanger Høy­re løse by­ens måkepro­blem

Ny tradisjon

Også bystyrekandidat for Høyre, Erlend Jordal, tror det er et viktig poeng at ledere viser at de aksepterer alle slik de er.

– Jeg tror det er avgjørende for at man skal føle seg hjemme i en åpen og inkluderende by, sier han til RA.

Tradisjonen tro arrangeres Stavanger på Skeivå om ikke lenge. I år, som de to foregående år, vil det heises regnbueflagg ved Rådhuset, og man kan delta i parade om man ønsker det.

Ordføreren i Stavanger har valgt å innføre en ny tradisjon, som hun håper vil vedvare i alle kommende år.

– I år inviteres styret i Stavanger på Skeivå, ungdomspolitikere og -organisasjoner, og ansatte som jobber med denne typen problematikk, til regnbuefrokost i foajeen på Rådhuset, sier Sagen Helgø.

Jordal synes dette er en fin anledning for å vise hva kommunen står for.

– Tenk den anerkjennelsen, symboleffekten og kraften av at kommunen tar slikt ansvar, og inviterer dette miljøet inn i selve byens hus, sier han.

Høyre ønsker å utvide sitt holdningsskapende arbeid, og grunnen er at de ser at det fortsatt er behov for det.

– Vi er rundt på skolene, og vi ønsker å invitere lederfigurer i forskjellige kretser, og gi dem opplæring og tips i hvordan ting kan løses opp. Jeg tror det er viktig at vi lykkes med å mobilisere gode krefter, sier Jordal.

Politikerne tror det er viktig å ha markeringer som paraden under Stavanger på Skeivå.

– Det skaper ringer i vann, så når slike arrangementer stadig vokser seg større, blir nok hverdagen for dem som sliter lettere også. Og hvis heterofile møter opp og støtter, er det plutselig slik at alle er med å opplever annerledesheten som noe positivt, sier Hernes.

Mer fra Dagsavisen