VG2-elevene Kevin Simonsen (t.v.) og Gabriel Lobekk Åsen (t.h.) var blant dem som hadde møtt opp for å sjekke ut mulighetene for en jobb i Hedmark og Oppland. Elektroelevene har ingen betenkeligheter med å flytte på seg til andre kanten av landet for å få seg jobb. Foto: Roy Storvik.

– Vi flytter gjerne til Hedmarken

Nav Hedmark, NHO Innlandet og 15 bedrifter hadde onsdag tatt turen til Mulighetsterminalen for å sette Hedmark og Oppland på kartet. Håpet er å matche arbeidsledige i Rogaland med den kompetansen som behøves i de to fylkene.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Med litt i overkant av to prosents arbeidsledighet er situasjonen en helt annen i innlandsfylkene Hedmark og Oppland, enn den er i Rogaland. 4,6 prosents arbeidsledighet gjør at Mulighetsterminalen i Stavanger var godt besøkt da Nav Hedmark, NHO Innlandet og 15 bedrifter hadde tatt med seg 29 ledige stillinger i håp om å kapre noe av den ledige arbeidsstokken i vårt fylke.

– NHO er opptatt av næringsutvikling og arbeidsmobilitet over hele landet, og vi har et kjempebehov for arbeidskraft i Innlandet. Vi er ikke her for å stjele jobber eller arbeidstakere fra Rogaland, men for å sette Hedmark og Oppland på kartet og for å vise fram våre «hemmeligheter», sier kommunikasjonsrådgiver Linn Alicia Kristiansen i NHO Innlandet.

LES OGSÅ: NAV Rogaland: – Alvoret har gått opp for folk

Positive til å flytte på seg

Blant dem som hadde møtt opp for å sjekke ut mulighetene for en jobb i et annet fylke, var Gabriel Lobekk Åsen og Kevin Simonsen. Begge går siste året på elektrolinjen på videregående, og er åpne for å flytte på seg for å få jobb.

– Vi er her for å se om vi kan finne et elektrofirma som har bruk for kompetansen vår. Læreren vår tipset oss om dette møtet, og sa at vi burde dra. Jeg flytter gjerne til Hedmarken jeg for å få meg jobb. Det er bare kult det å gjøre noe som ikke alle andre gjør, sier Simonsen.

Selv om kunnskapen om fylkene ikke er den største, er de ofte på besøk. Hafjell har vært en gjenganger for guttene de siste to årene.

– Av det jeg har sett, så ser det ut som en helt grei plass å bo det. Begge liker å stå på ski i bakkene, og i Hafjell-området er det i hvert fall veldig kjekt å være. Av og til må en bare ta noen sjanser, så hvis jeg får muligheten, har jeg heller ikke noe problem med å flytte på meg, sier Åsen.

LES OGSÅ: Besøk av Erna ga jobb som partyfikser

Driver omdømmebygging for innlandet

Tidligere sportssjef i Norges Skiforbund og ekspertkommentator hos NRK, Åge Skinstad, er nå regiondirektør i NHO Rogaland. Han velger å trekke paralleller over til sitt tidligere yrke.

– Kompetanseflyt er viktig uansett hva du holder på med. På samme måte som vi i skiverden har Norges Skiforbund på toppen og lokale lag under, har også NHO en sentral organisasjon med lokale lag under. For oss begge er kompetanseflyten avgjørende for at vi skal kunne gjøre jobben vår best mulig, og det å knytte riktig kompetanse til de ledige jobbene som finnes er vår oppgave, sier Skinstad.

Han synes dagens pilotprosjekt, der Innlandet kommer til Rogaland for å presentere seg og bygge omdømme er spennende.

– Terskelen for å søke en ny jobb i et annet fylke, og på en annen kant av landet, er ofte større enn den er for å søke jobb i nabokommunen. Derfor var det viktig for oss å møte opp fysisk for å presentere oss, vise hva vi står for og kanskje hjelpe til med å komme over den bøygen med å flytte. Samtidig er det også viktig for oss å få fram det fritidstilbudet, skoletilbudet kulturtilbudet og alt det andre som følger med når du skal flytte, sier Skinstad.

LES OGSÅ: Har ikke råd til å skille seg

– Trenger all den kompetansen vi kan få østover

Seniorrådgiver Jon Bernt Hansen i Nav Hedmark sier at han gleder seg til å komme til tilnærmet dekket bord. Med det mener han at mye av den kompetansen det er skrikende behov for på Innlandet finnes her i Rogaland, og at han håper så mange som mulig vil bli med han tilbake.

– Hos oss har vi stabilt lav arbeidsledighet, og det er en positiv spiral i arbeidsmarkedet i Hedmark. Vi har veldig mange infrastrukturprosjekter på gang, som gjør at vi har stort behov for alt fra ingeniører, snekkere, elektrikere og mange med kompetanse fra oljerelaterte jobber som er arbeidsledige her i Rogaland. Det skjer veldig mye i Hedmark for tiden, og det gjør at vi trenger all den kompetansen vi kan få som har lyst til å flytte østover, sier Hansen.

LES OGSÅ: – Den økende arbeidsledigheten er en krise