Vet ikke noe spesifikt om årsaken til mystisk hundesykdom

Veterinærhøgskolen presiserer at de verken kan bekrefte eller avkrefte om det er en smittsom sykdom.

Veterinærhøgskolen har smittevernberedskap på høyeste nivå, men kan verken bekrefte eller avkrefte om det er en smittsom sykdom som har rammet en rekke hunder.

Hundeeiere bes fortsatt om å begrense kontakten mellom hunder.

– Veterinærinstituttet har obdusert tre hunder. Foreløpig har ikke dette gitt svar på dødsårsaken, men samtlige hadde tydelige tegn på alvorlig tarmsykdom, sier seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet Romerike.

Det er foreløpig ingen tegn til at dyrene har blitt forgiftet.

Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har stor pågang av dyr med blodig oppkast og diaré. Alvorlighetsgraden er svært varierende.

– Heldigvis synes det å gå bra med de fleste dyrene med slike symptomer, opplyser NMBU.

Aftenbladet melder at  to hunder i Rogaland kan være smittet av hundesykdommen. 

Symptomene er oppkast, blodig diaré og rakst redusert allmenntilstand. Ved disse symptomene bør veterinær kontaktes. Mattilsynet anbefaler nå hundeeiere om å begrense nærkontakten mellom hunder.

To bakterier

Veterinærinstituttet holdt fredag ettermiddag en pressekonferanse der de orienterte om arbeidet med sykdommen som har rammet mange hunder den siste tiden. To bakterier er funnet under obduksjon av hunder, men Veterinærinstituttet kan ikke slå fast om det er årsaken til hundesykdommen.

Fire hunder er obdusert, og Veterinærinstituttet har fått foreløpige svar fra obduksjonen.

– Felles for disse hundene er at de har hatt alvorlig sykdomsforløp med blodig diaré og oppkast. Ved obduksjonen er det gjort unormale funn i tarmen som samsvarer med det, forteller Hannah Jørgensen, fagansvarlig for smådyrhelse ved Veterinærinstituttet.

– Det er ikke påvist salmonella eller campylobacter hos hundene, men det er funnet to andre bakterier som kan gi diaré – enkeltvis eller også i samspill, forklarer hun.

Veterinærinstituttet understreker at man fortsatt ikke vet om disse bakteriene kan være årsak til hundesykdommen. De fortsetter å undersøke prøver og leter også etter andre mulige årsaker.

30–40 tilfeller

Ifølge NRK har Mattilsynet registrert mellom 30 og 40 sykdomstilfeller. De syke hundene har blodig diaré, redusert allmenntilstand og kaster opp. Hundeeiere bør kontakte veterinær dersom hunden deres har disse symptomene

Flere hunder som har hatt lignende symptomer, er døde, men foreløpig kan ingen svare på om det er en sammenheng mellom dødsfallene og hva som er årsaken til sykdommen.

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området. Det er etter dette blitt meldt om tilfeller over store deler av Østlandet.

Sjekker fôr

Både Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Veterinærhøyskolen og andre dyresykehus jobber for å finne årsaken.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har bedt Mattilsynet om å holde henne løpende orientert, bekrefter hun til NTB.

Mattilsynet undersøker blant annet om hundefôr kan være årsaken.

– Vi holder alle muligheter åpne og ser naturlig nok også på denne muligheten, sier pressevakt Lars Skjegstad i Mattilsynet til NTB.

Veterinærhøgskolen ved NMBU har hatt om lag 20 hunder med sykdomssymptomene de siste to ukene, ifølge VG.

NMBU har innhentet opplysninger om hva slags fôr og godbiter de har fått, for å sjekke om det finnes noen felles faktorer.

De har foreløpig ingen indikasjoner på dette, men kan heller ikke utelukke at sykdomsårsaken finnes i fôret eller godbiter.

Kan være flere årsaker

Kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet påpeker at det ikke nødvendigvis er én årsak til sykdommen, selv om symptomene er like.

– Det kan være en såkalt cocktail hvor flere ting slår inn samtidig. Det er derfor vanskelig å spore. Det er ikke gitt at det er én årsak, sier han til NTB.

Dyreklinikken Sør, som holder til i Arendal, opplyser på sine nettsider at det dreier seg om et utbrudd av hemoragisk gastroenteritt, eller blødende mage-tarm infeksjon.

– Dessverre er det lite kjennskap til hva som forårsaker denne tilstanden, men dette er noe vi i hvert fall her på klinikken ser med jevne mellomrom, mest på høst- og vårparten når det er vått ute, opplyser de.

Haukaas i Veterinærinstituttet sier at årsaken kan ligge i naturen, men understreker at de holder alle muligheter åpne.– Det kan ha sammenheng med at det har vært mye regn i det siste og vært vått ute, sier han.

Trolig kan de ikke si noe om en årsak og en eventuell sammenheng mellom sykdomstilfellene før mandag.

Råd til hundeeiere 

På grunn av en uavklart situasjon og flere sykdomstilfeller anbefales alle hundeeiere å følge disse rådene:

* Begrens nærkontakt med andre hunder.

* Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.

* Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært.

* Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.

* Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.

* Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.

* Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Smitter trolig ikke mennesker

På en pressekonferanse klokken 17.30 kommer det frem at det er ingen indikasjon på at hundesykdommen smitter til mennesker. Det blir også opplyst at Mattilsynet har gjennom sitt system hatt kontakt med svenske, danske, finske og færøyske myndigheter, og de har ikke erfart noen lignende tilfeller.