Venstre gjør Oljefondet mer framtidsrettet

DEBATT: Oljevirksomheten kommer til å være en stor og viktig næring i Norge i mange år fremover. Men, dette salget er viktig for å redusere den finansielle risikoen samtidig som det er et viktig klimasignal.

Av: Kjartan Alexander Lunde, leder av Rogaland Venstre og Hege Nordbøe, leder av Stavanger Venstre

Fredag kunngjorde Finans-departementet at Oljefondet skal selge aksjene i selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass. Venstre har vært avgjørende for at regjeringen ble enige om å selge Oljefondets aksjer i disse selskapene.

Oljevirksomheten kommer til å være en stor og viktig næring i Norge i mange år fremover. Men, dette salget er viktig for å redusere den finansielle risikoen samtidig som det er et viktig klimasignal.

LES OGSÅ: LEDER: Liksom-seieren mot oljå

Det er veldig bra å gjøre Norge sin samlede formue mindre sårbar for et potensielt varig fall i oljeprisen. Oljefondet skal fremdeles eie andeler i de oljeselskapene som også driver med fornybar energi. Så de selskapene som har begynt å ta utfordringene angående klima og miljø på alvor vil fremdeles være med i Oljefondet.

LES OGSÅ: Innovation Dock dobler kapasiteten (+)

Dette er den viktigste klimabeslutningen Venstre har blitt enige om som en del av regjeringen. Ettersom beslutningen også vil gi en internasjonal bjellesau-effekt vil denne beslutningen bli lagt merke til, på samme måte som da vi trakk Oljefondet ut av kullselskapene.

Venstre er med på å gi et tydelig signal til verden om at vi skal over i en fornybar framtid, og at vi ikke lenger har vilje til å investere i de rene lete- og produksjonsselskapene. Nedsalget er med på å redusere Norges risiko for oljeavhengighet, men det er bare en del av det. Det andre er det vi sier til verden.