Velger yrkesfag tross nedgangstider

I løpet av to dager er det forventet 430 elever fra Sør-rogaland til yrkesmessen på Norsk Oljemuseum. Der lærer de om mulighetene for å utdanne seg innenfor offshore og maritimt.

Skrevet av: Kathinka Skott Hansen

– Jeg har allerede bestemt meg for å gå Teknisk Industriell Produksjon på videregående, med maritime fag, sier Kristian Sandanger Iversen.

Han er på yrkesmessen sammen med resten av 10.klasse fra Finnøy Ungdomsskole. 

– Planen er blant annet å søke meg inn på skoleskipet Gann, for jeg kunne tenkt meg å gå Styrmansskolen etter Videregående, sier han. 

Klassevenninnen Helene Stava Hetland, har også lyst til å velge yrkesfag på videregående. 

– Jeg vet ikke hvilken retning jeg vil gå, men jeg synes offshore og maritimt høres ut som en spennende bransje, sier hun.

Lar seg ikke skremme

Verken Kristian eller Helene synes at nedgangstidene i oljebransjen er veldig skremmende. 

– Det er nok grunnen til at jeg nå ønsker å gå den veien, for når de trenger folk vil jeg kunne hjelpe til, sier Helene. 

Og, Kristian er sikker på at de kommer til å bli nyttige i det fremtidige arbeidslivet.

– Det er alltid behov for sjøfolk, så jeg er ikke bekymret, sier han. 

– Velg utifra motivasjon

Fride Solbakken, daglig leder i Maritimt Forum for Stavangerregionen, er svært fornøyd med yrkesmessen så langt. 

– 10.klassingene som er påmeldt får muligheten til å innhente informasjon fra en spennende bransje, sier hun. 

Elevene deles inn i grupper og tilbringer ti muintter på hver enkelt stasjon som er satt opp på yrkesmessen. Sjøforsvaret, Oceaneering, Norled og Stavanger Offshore Tekniske Skole er blant annet noen av de bedriftene, skolene og opplæringskontorene som er stasjonert rundt omkring på museet.

– Denne typen opplegg sørger for at elevene får tilstrekkelig med informasjon i løpet av dagen. Vi får gode tilbakemeldinger fa lærere og rådgivere grunnet denne formen, sier Solbakken. 

Hun er heller ikke direkte bekymret for nedgangstidene, men synes det er skummelt at det alltid svinger så voldsomt i bransjen. Hun vet likevel råd.

– Velg utdanning basert på motivasjon, sier hun.