Nyheter

Vaulen-kar er Norges OL-sjef

NAVN I NYHETENE: Tore Øvrebø fra Vaulen trives med ansvaret.

Hvem: Tore Øvrebø (52)

Hva: Nåværende toppidrettssjef ved Olympiatoppen, og øverst ansvarlig 
for de norske resultatene under OL i Pyeongchang. Tidligere landslagsroer fra Stavanger. Deltok selv i OL i 1988. Trener for rolandslaget under OL i Athen (2004) og Beijing (2008).

– Hvordan har prosessen med å ta ut OL-troppen vært?

– Den har forløpt bra vil jeg si. Det har vært en lang prosess, der kriteriene har vært godt kjent. Det har vært noen krevende uttak, som for eksempel i langrenn og skiskyting, men begge ble enklere etter hvert som vinteren skred fram da vi så hvem som oppfylte og hvem som ikke oppfylte kriteriene. Alt i alt synes jeg troppen ser ut som den skal, ut ifra de kriteriene vi har satt.

– Dere har fått mye kritikk for å utelate Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen. Forventet dere så kraftige tilbakemeldinger?

– Idrett er følelsesbasert, og vi har fått mange tilbakemeldinger på at vi burde ha tatt ut idrettsikoner som de to på grunn av gamle meritter. Vi har også fått tilbakemeldinger på det motsatte, og for oss er det viktig å understreke at vi har tatt ut de vi har tatt ut på bakgrunn av fastsatte kriterier. Det er også en måte å vise de som faktisk har oppfylt de kriteriene respekt på. De som er tatt ut istedenfor Petter og Ole Einar er tatt ut basert på bedre resultater.

– Hvordan er det å være øverst ansvarlig for resultatene i en så sportsinteressert nasjon som Norge?

– Det å være øverste ansvarlige for resultatene som skal leveres er noe jeg lever godt med. Det er mye kjekkere å leve med presset om å lykkes enn at engasjementet ikke er der. Det blir litt spesielt når det er OL, da jeg har ansvaret for alt, men samtidig er det ikke jeg som skal prestere. Jeg skal gjøre mitt for at vi lykkes.

– Dere har en uttalt ambisjon om 30 medaljer, som er mer enn noen gang tidligere. Hvordan synes du det ser ut i de ulike lagene like før det braker løs?

– Det er et hårete mål, og det er mye som skal klaffe hvis vi skal nå det målet. Men det står veldig bra til i mange av lagene, og det er ni idretter som har gode medaljesjanser. Mange utøvere har lyktes bra så langt i vinter, men så har vi også mange utøvere som ikke har fått ut det de er gode for. Det håper vi de skal få til nå under OL.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Moralens genealogi» av Friedrich Nietzche.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Gode stunder med familien, og å se at utøvere som satser lykkes.

– Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har aldri vært god på helter. Den første var broren min, og siden har det vært Helge Ingstad. Han tok klare og frie valg.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg trives så godt med familien min, og med jobben jeg gjør, at jeg ikke har noe behov for å skeie ut.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har stor respekt for dem som går i demonstrasjonstog, men selv har jeg aldri gått. Jeg foretrekker å jobbe for endring på andre måter.

– Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer sjelden, men evaluerer ofte. Det er alltid en grunn til at du har tatt valgene du har tatt, og da er det viktigere å lære av dem.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Der svarer jeg kona mi, Anne-Lise.

Mer fra Dagsavisen