Til helgen er det meldt dårlig vær i hele Rogaland. Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Geir Ottar Fagerlid, sier det kommer til å bli en del nedbør og lavt skydekke, i tillegg til lave temperaturer. Under neste ukes festivaler sier meteorologen at det blir opphold og håp om sol i en lengre periode. Foto: Erik Holsvik

Våt helg i vente

Dersom du skal på fjelltur bør du utsette den til neste uke, ifølge Meteorologisk institutt. Da blir det forhåpentligvis opphold og et glimt av sol.

– Det er ikke så mange positive nyheter jeg har å komme med når det gjelder Stavanger, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen.

LES OGSÅ: Her var det varmest i landet

Han kan fortelle at været vil bli todelt de kommende dagene; i ytre strøk, som på Jæren og Haugalandet, vil det bli perioder med sol, men det vil komme en kald vind fra nordvest og blåse opp til stiv kuling. I Stavanger vil det holde seg tørt, men med liten sjanse for å se solen.

Dårlig sikt i fjellet

Til helgen vil det derimot bli enda verre, og Fagerlid oppfordrer alle til å utsette fjellturen.

LES OGSÅ: Debatt: Om Gladmat, øl og verdige trengende

– Det er ventet dårlig vær i hele Rogaland til helgen. Det kommer til å bli en del nedbør og lavt skydekke, sier Fagerlid og legger til at heller ikke temperaturene vil være særlig gode i helgen.

– Kommende helg er ikke tiden for uteaktiviteter. Skal du på tur må du i så fall kle deg godt og belage deg på dårlig sikt i fjellet, sier meteorologen til RA.

Det er ikke bare i Rogaland været er dårlig i juli. Hele landet bærer preg av kjølige temperaturer og bygevær.

– Det er få vinnere i dagens værsituasjon, dessverre, sier Fagerlid.

Neste uke er det duket for både Gladmat og Den spiselige byfest i Stavanger. Meteorologisk institutt melder om glimt av sol under festivalene.

– Det er håp om å se solen i lengre perioder den kommende uken, og det blir en god del opphold i ytre strøk, sier Fagerlid og legger til at det blir vær som kan kreve vindjakke og solbriller.

– For øyeblikket ser det ut som om neste uke blir relativt tørr, men det blir ikke de helt store temperaturene selv om solen titter fram, sier han.

Beste sommer på 24 år

Selv om det kanskje ikke føles sånn, har denne sommeren vært den beste siden 1992, opplyser Meteorologisk institutt.

LES OGSÅ: Rekordår for turismen

– Vi må ikke glemme at det var veldig fint vær i juni, og vi hadde mange «nordiske sommerdager», det vil si dager hvor temperaturene lå på over 20 varmegrader, sier Fagerlid, og legger til at sommerværet fortsatt kan komme tilbake senere i sommer.

– August og september er to varme måneder hvor sjansen er stor for fint vær. Det gjelder bare å ha is i magen og holde ut, sier Fagerlid.

LES OGSÅ: Fyll sommeren med festivaler