Nyheter

Varslet onsdag, fikk «refs» fredag

To dager etter at Linda Krüger varslet Fylkesmannen om forhold på Vålandstunet sykehjem, meldte hennes sjef om «avvik eller alvorlig hendelse» i arbeid Krüger hadde utført.

Sykepleier Linda Krüger har bedt fylkeslege Janne Dahle-Melhus om at det opprettes en tilsynssak om bemanningen ved bruk av ufaglærte på sin arbeidsplass.

Den sendte hun 5. april. To dager etter varslingen, 7. april, har virksomhetsleder Ragnhild Torkelsen signert et skjema om «avvik eller alvorlig hendelse» i medisinsk arbeid Krüger har utført.

LES OGSÅ: Ba om tilsyn, ble nektet å bytte vakt

– Tidspunktet for avviket er spesielt, har man aktivt gått inn og lett etter feil, rett etter min varsling? spør Krüger.

Den omdiskuterte hendelsen ble tatt opp i et møte mellom Krüger, en advokat fra Norsk Sykepleierforbund, Torkelsen og en ansatt i Stavangers kommunes såkalte HR-Støtte. Det skjedde 10. april.

Fikk «opplæring»

Virksomhetslederen noterer i avviket at det har blitt gjennomført en samtale med Krüger samme dag. Dagen etter holdt Torkelsen «repetisjon av retningslinjer og lovverk» overfor Krüger.

– Jeg har vært sykepleier siden 2003, altså i 14 år. Det er ingen som er ferdig utlært i dette yrket, men jeg har aldri tidligere fått klager på måten jeg har utført arbeidet på. I dette «opplæringsmøtet» ble jeg spurt om jeg vet hvordan jeg signerer ut medikamenter fra en dosett. Jeg ble spurt om jeg om jeg visste hvordan man skal blande antibiotika, slik som det oppleves rett og slett sårende, som en fornærmelse. Hvis man på alvor mente jeg begikk en grov feil, ville vel opplæringen sett annerledes ut, sier Krüger.

Torkelsen henviser i avviksmeldingen fra 7. april til en hendelse fra 4. april, som skal ha vært rapportert fra en ikke navngitt kilde til en avdelingsleder, som rapporterte videre til virksomhetsleder 6. april.

Hendelsen ble tatt opp i møtet 10. april.

– Da ble det sagt man likevel ikke anså avviket som alvorlig, at en gjennomgang av retningslinjer ville være nok som strakstiltak og at jeg da ville få lov å jobbe, og, det viktige her: Avviket skulle så lukkes, sier Krüger.

Krüger ble etter repetisjonen av retningslinjene satt til å jobbe som planlagt i påsken.

Saken ble uansett tatt opp på direktørnivå 14 dager senere.

LES OGSÅ: Krever svar om Krüger-varsling

Til direktørnivå 

– 14 dager etter det første møtet, 24. april, får jeg beskjed fra virksomhetslederen om at saken anses som så alvorlig at den ville bli behandlet i direktørens kvalitetsutvalg, sier Krüger.

I etterkant har Krüger fått tilsendt referat og gått gjennom referat fra møtet.

– Konklusjonen i referatet er ensidig, og har ikke tatt med alle opplysninger som står i referatet fra møtet 10. april, der NSF også kritiserte sykehjemmet for manglende rutiner. Jeg har for øvrig fortsatt, tross spørsmål om det, ikke har fått utlevert alle vedlegg til referatet, sier Krüger.

Hun mener behandlingen av henne og tidligere varslere i Stavanger kommune er kritikkverdig.

– Hva skjedde med Stavanger kommunes prinsipp om kontradiksjon, det å høre alle parter i en sak? Hvorfor er det så provoserende at noen setter fingeren på forhold i helsevesenet i Stavanger? Hva har skjedd med Stavangers uttalte ønske om åpenhet i varslingssaker? Stavanger kommune trenger et eget varslingsombud, sier Krüger.

LES OGSÅ: Vil ha svar om eldreomsorg i Stavanger

Krüger, som også representerer Ap i kommunalstyret for levekår, mener det må tas grep politisk.

– Dette handler ikke først og fremst om meg. Det handler om pasientene, om kvaliteten på tilbudet vi gir noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet vårt, sier Krüger.

– Kommunen tar tak

Direktøren for levekår i Stavanger kommune mener kommunens behandling av tilsyn er god.

– Stavanger kommunes har en klar og solid struktur for å ta tak i tilsyn, og vår tilnærming er at alle tilsyn på en positiv måte kan bidra til å gjøre tjenestene våre bedre, sier Per Haarr.

– Det kommer stadig saker der varslere sier at de er blitt dårlig behandlet etter at de har kommet med kritikk av forhold i helsesektoren i Stavanger?

– Utgangspunktet vårt er at hvis det er ting som kvalitativt ikke fungerer, så er mitt generelle inntrykk at det er rom for å si ifra. Jeg er også opptatt av vi skal ha en kultur for åpenhet. I medarbeiderundersøkelsen vår scorer vi godt på spørsmål om de ansatte får det faglige rommet som trengs. Vi scorer også rimelig godt på åpenhet, men på det området kan vi bli enda bedre.

– Er det et kulturproblem i Stavanger, at det ute i virksomhetene er en redsel for tilsyn, at det ikke varsles?

– Mitt inntrykk, hovedbildet, er at det gjennomgående arbeides godt med å melde avvik og kritikkverdige forhold og iverksette forbedringstiltak innenfor våre virksomheter, selv om vi på enkeltområder kan bli enda bedre. Vi er veldig opptatt av å bruke tilsynene positivt i vårt forbedringsarbeid, sier Haarr.

Han har vært med på behandlingen av Krüger-saken på direktørnivå i Stavanger kommune, men vil ikke kommentere detaljer nå. Fylkesmannen har bedt Stavanger kommune om detaljer.

– Fylkesmannen har bedt om informasjon om nattbemanningen på Vålandstunet sykehjem, arbeider med svaret og skal levere innen svarfristen den 15. juni. Så lenge saken ikke er ferdig behandlet hos Fylkesmannen, så velger jeg ikke å kommentere den nå, sier Haarr.

LES OGSÅ. Frykter taushetskrav tolkes som munnkurv

– Alvorlig regelbrudd

Lederen på Vålandstunet framholder at sammenfall i datoer er tilfeldig.

– Jeg ser at tidspunktene for varslingen fra Krüger og avviksmeldingen om Krüger kan virke påfallende, og at det kan oppfattes som om jeg har lett etter feil. Men: Krüger hadde utført et alvorlig legemiddelavvik, og det var før hun varslet fylkeslegen, sier virksomhetsleder Ragnhild Torkelsen til RA.

(Saken fortsetter under bildet)

Ragnhild Torkelsen, virksomhetsleder på Vålandstunet sykehjem. Foto: Roy Storvik

Hun er klar på at det ikke er noen sammenheng mellom varslingen og avviksmeldingen.

– Disse to sakene har absolutt ingenting med hverandre å gjøre. Jeg kan ikke unnlate å følge opp alvorlige avvik fordi den det gjelder også har varslet til fylkeslegen, sier Torkelsen.

– Standard rutiner

Lederen på Vålandstunet ser ikke noen grunn til at hun skulle «straffe» Krüger for varslingen, og lete etter feil.

– Hvorfor skulle jeg det? Jeg synes meldingen Krüger sendte til fylkeslegen er helt grei. Det er interessant også for meg å høre hva fylkeslegen gir av tilbakemeldinger, sier hun.

Torkelsen viser til standard rutiner når hun får kritikk for å ha spurt Krüger om enkle rutiner.

– Krüger hadde begått et alvorlig brudd på regelverket for legemiddelhåndtering i Stavanger kommune. Da måtte jeg sikre meg at hun kunne regelverket. Noe ble nok repetisjon for Krüger, men retningslinjene er viktige, vi må gå gjennom dem, og vi kan ikke velge noe bort, sier Torkelsen.

– God kultur

Hun tar heller ikke kritikk for ikke ha informert Krüger om at saken gikk videre til direktørens kvalitetsutvalg før tiden rundt selve møtet.

– Alle alvorlige avvik går videre til kvalitetsutvalget. Det står på avviksskjemaet, og det forutsetter jeg at ansatte vet.

– Men Krüger fikk jo tidligere beskjed om at avvikssaken om henne var lukket? (avsluttet, journ.anm.).

– Ja, den ble lukket her lokalt, etter at det ble konkludert med at vi skulle gå gjennom regelverket, og at Krüger kunne gå tilbake på jobb. Saken gikk likevel til kvalitetsutvalget i tråd med vanlig rutine, sier Torkelsen.

– Er det en dårlig kultur der folk i helsesektoren i byen er redde for å stå fram med avvik?

– Min oppfatning er at det er en god kultur for å melde avvik i Stavanger. Lokalt på sykehjemmet har vi HMS-utvalg og kvalitetsutvalg der representanter for ansatte sitter og behandler avvik i samarbeid med ledelsen, og sender alvorlige avvik videre. Hvis ansatte melder om avvik, tas det opp og diskuteres, de ansatte skal høres, men de kan ikke alltid forvente å få rett. Og: Dersom vi svarer nei, så har ansatte andre kanaler, for eksempel fylkeslegen. Stavanger kommune har også et eget varslingssekretariat, som Krüger ikke har brukt. Alt ligger til rette for å bruke disse kanalene, sier Torkelsen.

LES OGSÅ: Får jeg lønn i himmelen?

Mer fra Dagsavisen