Stig Christiansen og AS-styret til Viking var i sommer faktisk klare for å ta et poengtrekk fra NFF for å kunne beholde Samuel Adegbenro i klubben. FOTO: ESPEN IVERSEN

Var villige til å akseptere poengtrekk for å få beholde Adegbenro

Den økonomiske situasjonen til Viking var i sommer så dramatisk at klubben faktisk hadde fått poengtrekk uten salg av Samuel Adegbenro. Det trekket var likevel styret rede til å ta om han forlenget.

Følg RA Sporten på Facebook!

Dramaet på bakrommet i sommer bekreftes av AS-styreleder Stig Christiansen.

Det slår også definitivt hull i faktabasen til dem som måtte tro at Viking solgte sin stjerne til RBK med lett hjerte – og uten tøffe slag i kulissene.

– Ja. Det stemmer at det var slik, sier Christiansen til RA.

LES OGSÅ: Viking hadde ordnet med banklån for å beholde Adegbenro

Forhandlet uten penger

Viking er i rød sone og under spesialoppfølging hos NFF grunnet klubbens skakkjørte økonomi. Som et ledd i dette har de mørkeblå flere parametere de må nå på forskjellige gitte tidspunkter for å snu situasjonen.

Uten et salg av den nigerianske stjernen til RBK ville de ikke nådd delmålene for bedring av den økonomiske situasjonen.

– Det er helt åpenbart at det ville fått et negativt utslag både for vår totale likviditet og rentabilitet dersom vi ikke hadde gjennomført det salget. I så måte stemmer det godt at vi hadde risikert et poengtrekk uten å selge «Sammy», sier direktør Eirik Henningsen.

Som Aftenbladet tidligere har omtalt forsøkte likevel Viking i det lengste å beholde spilleren. Henningsen fikk styrets tillatelse til å tilby Adegbenro en millionsum for å forlenge avtalen med nigerianeren.

Pengene som skulle finansiere det hadde ikke klubben. De skulle komme i form av å øke den langsiktige gjelden via banklån.

– Vi gjorde alt vi kunne for å beholde Adegbenro, men han ville ikke, sier Christiansen.

– Men hvordan forsvarer man forsøk på å forlenge med spilleren med risikoen for poengtrekk?

– Det var en avveiing styret måtte gjøre. Spørsmålet var i hvor stor grad det ville være saliggjørende å beholde Adegbenro sett opp mot et poengtrekk. Alle vurderinger og tilbakemeldinger vi fikk pekte mot at vi burde prøve å beholde spilleren.

– Så dere var faktisk villige til å ta et poengtrekk for å beholde Adegbenro?

– Ja. Det stemmer at vi var villige til å ta den smellen, erkjenner styrelederen.

LES OGSÅ: Adegbenro har signert for RBK

Trekk neste år

Direktør Eirik Henningsen opplyser at det ville dreid seg om trekk på ett poeng.

– Vi rapporterte inn halvårstallene 30. september og hadde eventuelt fått poengtrekket fra NFF til inngangen av 2018-sesongen, sier Henningsen.

Stig Christiansen, og AS-styret i Viking, fikk mye kritikk i sosiale medier etter å ha solgt Adegbenro for i overkant av ti millioner kroner til RBK.

De fleste kritikerne var ekstremt opphengte i at salg var greit, men ikke til RBK.

Problemet til Viking var bare at ingen andre la et stort nok bud på bordet.

– Skjønte ikke folk hvor alvorlig situasjonen deres var?

– Jeg skal ikke uttale meg om folk skjønte det eller ei. Men økonomien vår var prekær – samtidig som du hadde scenarioet med et mulig poengtrekk der.

– Hvorfor la dere lokk på hvor dramatisk situasjonen var når dere fikk så mye kritikk?

– Vi bestemte oss for å holde det internt i styret for å spare sport for enda flere bekymringer i en vanskelig tid, sier styrelederen.

LES OGSÅ: Kommentar: Politikk og reaksjoner

Var klar over det

Trener Ian Burchnall mener historien rundt Adegbenro sier det meste om hvor ille det har vært i Viking i år.

– Det sier mye når en klubb må velge mellom poengtrekk og salg av sin beste spiller. Da kan du også ane hvor vanskelig det har vært å lede laget, sier Burchnall.

– Var du klar over dette?

– Ja. Jeg fikk vite om det litt i etterkant.

Han forteller også at det ikke er første gang det har skjedd.

– Jeg tror situasjonen var ganske lik da vi måtte kvitte oss med Abdisalam Ibrahim i vinter. Dette er bare et par scenarioer som illustrerer hvilke ekstreme valg klubben har vært nødt til å ta på grunn av økonomien i år, sier Burchnall.

Ibrahim ble gitt bort til VIF i vår for å få bort de høye lønnskostnadene til spilleren.