Nyheter

– Var urealistisk og naivt

Et dårlig forberedt toppmøte uten resultater ville vært det skumleste scenarioet. Derfor gjorde Trump klokt i å avlyse Nord-Korea-møtet, mener ekspert.

– President Trump har vist en naivitet når han har trodd på en full avrustning av Nord-Korea, og har hatt urealistiske forventninger om hva man kan få til på et slik impulsivt toppmøte, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til Dagsavisen.

Om det noen gang blir noe av et toppmøte mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Yong-un er helt i det blå etter at Trump torsdag avlyste møtet som var planlagt 12. juni i Singapore.

Les også: – Om dette lykkes bør de få Nobels fredspris

– Ville vært skummelt

– Jeg tror Trump gjorde klokt i å avlyse. Et dårlig forberedt toppmøte uten faglige substansielle ting på plass på forhånd ville vært det skumleste, for hvis det hadde skåret seg ville det gitt en dramatisk fallhøyde. Det ville ikke bare ført til skuffelse, men også et økt konfliktpotensial i regionen. Når man er dårlig forberedt er faren for å mislykkes, og dermed faren for konfrontasjon, større, sier Melby.

Trump forklarer avlysningen med det «enorme sinnet og den åpenlyse fiendtligheten» fra det nordkoreanske regimet den siste perioden. Ifølge Trump-administrasjonen kom dessuten ikke nordkoreanske delegater på et møte med en delegasjon fra Det hvite hus i forrige uke i Singapore.

Melby tror derimot at verken Trump eller kretsen rundt ham så hvor vanskelig det ville bli.

Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: Krister Sørbø

– Det er godt mulig det er retorikk fra Nord-Korea som har utløst det. Men jeg tror årsaken ligger i at det er snakk om et uhyre komplisert sikkerhetspolitisk område som ikke bare berører kjernefysisk nedrustning, men hele sikkerhetsstrukturen i Asia, sier Melby.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gjorde ikke leksene

Det var svært overraskende da Trump i mars som første amerikanske president noensinne kunngjorde at han ville møte Nord-Koreas leder ansikt til ansikt.

Mange har advart nettopp om at Trump godt kunne finne på å snu igjen. En av dem var den anerkjente Korea-forskeren Geir Helgesen, som er direktør ved Nordisk institutt for Asiastudier ved Universitetet i København.

– Den største faren nå er at president Donald Trump ombestemmer seg, sa Helgesen til Dagsavisen.

At Trump planla et møte med Kim uten at grundige forhandlinger hadde funnet sted på lavere plan på forhånd, var oppsiktsvekkende. Mange eksperter mener Trump ikke har gjort hjemmeleksen sin.

– Regel nummer én i diplomati er alltid å konsultere sine allierte. Likevel ble våre viktigste allierte satt til side i dette, sier John Tierney, direktør ved Center for Arm Control and Non-Proliferation ifølge The Guardian.

– Realiteten er at Trump-administrasjonen ikke hadde noen samlet diplomatisk strategi fra begynnelsen av, sier Tierney.

Les også: – De kan nok finne tonen, i hvert fall på et overfladisk nivå. Kim Jong-un har sans for humor. (DA+)

Bolton kritisk

Flere analytikere mener møtet begynte å henge i en tynn tråd med utpekingen av John Bolton som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

– Bolton hadde hevet forventningene til hva slags innrømmelser USA kunne vente seg fra Nord-Korea til et stratosfærisk nivå, skriver Ankit Panda, seniorforsker ved Federation of American Scientists, i en analyse for BBC.

– Bolton hadde satt et maksimalt nedrustningsmål, og ville prøve å få til en avtale på Singapore-møtet som innebar at Nord-Korea skulle overgi alle sine masseødeleggelsesvåpen – ikke bare sine atomvåpen, men også sine kjemiske og biologiske våpen. Men Bolton var sannsynligvis aldri oppriktig interessert i at en diplomatisk prosess med Nord-Korea skulle lykkes, mener Panda.

Det er mange i kretsen rundt Trump som kan ha forskjellige motiver for å ønske å avlyse møtet, mener Svein Melby.

– Bolton kan ha vært redd for at Trump skulle lykkes med å inngå avtaler som ville sikre det nordkoreanske regimets overlevelse. Så har man andre som er skeptiske til at Trump kunne finne på å selge ut amerikanske interesser, sier Melby.

Les også: Derfor nærmer Nord- og Sør-Korea seg hverandre nå

Sør-Korea vil videre

Sør-Koreas president Moon Jae-in beklager Trumps avlysning sterkt. Men han understreker samtidig at han har alle intensjoner om å fortsette dialogen som er i gang mellom hans regjering og regimet i nord. Det var historisk da de to lederne møttes ansikt til ansikt ved grensen i april.

– Nedrustningen på den koreanske halvøya og å bygge en permanent fred er en oppgave vi ikke kan gi opp eller utsette, sier Moon i en reaksjon etter Trumps avlysning.

DIALOG: Kim Jong-un og Moon Jae-in holdt et historisk møte ved grensen i april. 	FOTO: NTB SCANPIX

Nord-Koreas leder Kim Yong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in møttes for første gang i april i et historisk møte. Foto: NTB Scanpix

Svein Melby mener Trumps utenrikspolitikk har fått andre aktører internasjonalt mer på banen.

– Det fører til at andre må ta mer ansvar for egne interesser. Vi har sett det i Europa, og vi ser noe av det samme i Sør-Korea. Kanskje er det Sør-Korea som sitter med dynamoen i den videre prosessen. Trump kan ha marginalisert USAs rolle, sier Melby.

Mer fra Dagsavisen