Stavanger

Var lei av sykkeltyverier – laget en sporingsenhet

Ole Martin Ølmheim var lei av frekke sykkeltyverier, så han utarbeidet sporingsenheten BikeFinder som per nå har full uttelling. Åtte av åtte stjålne sykler er funnet med hjelp av sporingen.

– Sporingsenheten låses med en unik ekspansjonsmekanisme på innsiden av styret, og for å få den løs trengs spesialverktøy, sier grunnlegger av BikeFinder Ole Martin Ølmheim.

Han har selv syklet profesjonelt, og da han ga seg som aktiv utøver begynte han som trener i Sandnes sykleklubb. Dagen før et norgesmesterskap ble en av utøverne frastjålet sin sykkel, og kunne ikke delta.

– Sykkeltyveri har blitt et samfunnsproblem som fører til at folk begrenser kjøp av godt og dyrt sykkelutstyr. Det synes vi er uheldig, sier han.

I 2015 startet Ølmheim selskapet som den dag i dag består av syv ansatte med forskjellige bakgrunner. I juli 2016 kom den første prototypen på sporingsenheten.

– Tanken var å feste GPSen på innsiden av sykkelrammen, men ettersom det er behov for fri tilgang til antennen til fri luft, ville eneste løsning da være å montere en antenne på rammene. Det var umulig for et produkt som passer alle sykler, sier han.

Les også: Tilbys tryggere sykkelparkering

Til Kina for teknologihjelp

Ølmheim reiste så til Kina for å få hjelp til å utvikle et produkt som kunne fungere i alle sykler, uavhengig av prisklasse.

– Prototypen ble ferdigutviklet sommeren 2017, og siden den gang har vi drevet med kommersialisering av produktet helt fram til februar i år. Da kom de første sporingsenhetene på markedet, sier han.

Les også: Sykkel-idé sikret milliongevinst

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, er veldig fornøyd med BikeFinder, og synes det er kjekt at Gjensidige er en del av konseptet.

Over all forventning

Ølmheim forteller at over 10.000 personer har bestilt BikeFinder. 3000 av enhetene er allerede utlevert til kunder. Av disse er det åtte sykler som er meldt stjålet, og alle ble funnet igjen etter kort tid.

– Jeg håpet at BikeFinder skulle fungere så godt at minimum halvparten av de stjålne syklene hadde blitt funnet. At alle åtte kom til rette igjen etter kun noen få timer, er over all forventning. Forsikringen vi leverer sammen med produktet, er en fullverdi tyveriforsikring – uten avskrivning på sykkelens verdi. Denne har vi ikke brukt enda da produktet gjør jobben, sier Ølmheim.

Med seg på laget har de blant annet Gjensidige. Kommunikasjonssjef, Bjarne Rysstad, er meget fornøyd med produktet så langt.

– Vi ser et potensial i sporingsenheten. Dersom dette slår an står vi muligens ovenfor en revolusjon hva angår skadeforebyggende produkter, sier han.

Rysstad forteller at store verdier forsvinner hvert år, og at gjenfinningsraten tidligere har vært så lav som tre prosent.

– I fjor forsvant verdier for hele 80 millioner kroner, sier han.

Les også: Både klimaspill og diskusjon om digital strategi

Spennende framtidsplaner

Tall fra Sør-Vest politidistrikt viser at 1509 sykler ble meldt stjålet i 2018, og så langt i 2019 har 650 sykler blitt meldt stjålet.

Ølmheim håper at sporingsenheten fortsetter å finne de syklene som meldes stjålne.

– Produktet har vist tillit, og ser ingen grunn til at den ikke skal opprettholde den gode gjenfinningsraten som den har hatt dette halvåret, sier han.

Nå venter en spennende framtid med flere planer på agendaen.

– Vi ønsker å ekspandere til USA i løpet av sommeren, og vil benytte samme teknologi for å utvikle sporingsenheter som kan passe i flere produkter og industrier.

Mer fra Dagsavisen