Nyheter

Vant Verneprisen for «Hermetikken»

Base Property har vunnet Stavanger kommunes Vernepris 2018 for dere istandsetting og gjenbruk av Hermetikkindustriens laboratorium. Bygget fra 1931 brukes i dag til kontorer.

På kommunens hjemmesider begrunnes seier slik:

«Base Property har, med Brandsberg-Dahls arkitektkontor og Kruse Smith på laget, forvandlet Hermetikklaboratoriet i Niels Juels gate til et moderne kontorbygg, og samtidig tatt vare på sjelen til det historiske bygget fra 1931. Restauranten i sokkeletasjen har blitt et populært møtested for bydelen, og har også gitt nytt liv til Ledaalparken.»

- Rehabiliteringen av Hermetikklaboratoriet et godt eksempel på hvordan kulturminneverdi også kan bidra til økonomisk bærekraft, sier byantikvar Hanne Windsholt.

LES OGSÅ: Slik blir nye Hermetikken

Totalrenovering

Å få bygget fra 1931 opp til dagens standard har krevd en stor renovering.

- Det krevde en fullstendig renovering – bokstavelig talt fra topp til tå. Utfordringen lå nettopp i å bevare og integrere det verneverdige med det moderne og funksjonelle, en utfordring som ga oss motivasjon til å gå løs på prosjektet. Huset fungerer nå på alle måter optimalt. Vi har kontor- og møteromsfasiliteter som tilfredsstiller ethvert behov og en sammensetning av leietakere som inspirerer og motiverer hverandre. Med Matmagasinet fanger vi også alt fra forretningsfolk og politikere, til familier og pensjonister. Det er tydelig at Hermetikken er blitt det etterlengtede møtestedet bydelen har savnet, sier Odd Are Njå i Base Property.

For kommunen er det valgene som har blitt gjort i løpet av renoveringen som gjør at Verneprisen ender hos «Hermetikken».

- Krav til materialbruk og bevaring av detaljer har vært kostbare premisser for prosjektet, men har også gjort sluttproduktet ekstra attraktivt. Inne i restauranten bidrar smårutete glasskillevegger fra laboratorieinteriørene til å slå an stemningen. Både der og andre steder i huset har eierne valgt å beholde flere originale elementer enn dem som er omfattet av vernebestemmelser. Disse detaljene forteller om husets historie og gjør bygningen til noe unikt, forteller Windsholt.

LES OGSÅ: Debatt: Nedbygging i parken ved Ledaal

Koch var folkefavoritt

Nyrenoverte Koch parfymeri i Kirkegata og Johan P. Johnsens autentiske sjøhus på Holmen var de to andre kandidatene til årets vernepris. Byens innbyggere har i år hatt anledning til å påvirke resultatet gjennom å stemme på sin favoritt i sosiale medier og her på nettet. Det har vært stort engasjement, og Koch Parfymeri var soleklar publikumsfavoritt. Koch fikk dermed «folkets stemme» inn i juryen. Da de øvrige jurymedlemmene hadde avlagt sine stemmer, var det likevel Hermetikken som vant.

Juryen har for øvrig bestått av Kari Raustein (leder for kommunalstyret for byutvikling), Olav Hodneland (leder for Stavanger Arkitektforening) og Michael Heng fra Fortidsminneforeningen.

Innviet 1931

«Hermetikken» er en markant bygning både i bybildet på Eiganes og i byens historie. Laboratoriet ble reist på initiativ fra hermetikknæringen selv, for å huse det vi i dag ville kalt en FoU-institusjon – en bransjeforskningsinstitusjon som skulle utvikle bedre produkter og konserveringsmetoder.

Huset ble tegnet av Sigurd Lunde og innviet i 1931. Senere kom det på nabotomten en fagskole for hermetikk- og næringsmiddelbehandling (Hermetikkfagskolen), slik at bransjen også kunne utdanne sine egne fagfolk og fremtidige forskere.

Laboratoriet holdt stand i mange år, også etter at hermetikkindustrien i byen ble faset ut på 1970-tallet. Fra 1985 levde laboratoriet videre som en del av virksomheten til stiftelsen NORCONSERV. Men i 2006 ble NORCONSERV en del av Måltidets hus på Ullandhaug og solgte både laboratorie- og skolebygget til Stavanger kommune. Da var begge byggene allerede i nokså dårlig stand, og i kommunalt eie gikk de inn i en dvale, bare avbrutt av periodevis ad-hoc-bruk. Etterbruken var stort sett begrenset til skolebygget, mens laboratoriet stod tomt.

Knappe ti år senere hadde kommunen gitt opp å fylle byggene med nytt innhold, og de ble lagt ut for salg igjen. Da fulgte det med en medgift i form av en ny reguleringsplan som ikke lenger dikterte offentlig bruk – men som til gjengjeld la vernerestriksjoner på eksteriørene og deler av interiørene.

Mer fra Dagsavisen