Nyheter

Vanningsforbudet utvides: – Tror det kommer til å vare en stund

Forbudet gjelder bruk av hageslange, spreder, vanning av plen og vasking av hus, bil og platting.

Tirsdag kom meldingen om vanningsforbud i elleve kommuner i Rogaland. Onsdag ettermiddag kom en ny pressemelding fra IVAR om at vanningsforbudet utvides.

Vanningsforbudet gjelder nå private og bedrifter i Finnøy, Rennesøy, Kvitsøy, Randaberg, Sola, Stavanger, Sandnes, Gjesdal, Time, Klepp og Hå. I gårsdagens pressemelding opplyste IVAR at forbudet innføres på grunn av lite nedbør, mindre vann i vannkildene og høyt vannforbruk. Det skal sikre stabil vannforsyning til alle som får vann fra Langevatn, og sørge for god kapasitet dersom det skulle oppstå branner.

– Grunnen til vanningsforbudet er en kombinasjon av at det er lenge siden vi har hatt skikkelig nedbør, og at det heller ikke ser ut til at vi får noe skikkelig nedbør i nærmeste framtid, sier Leif Terje Øvernes, driftssjef for vann i IVAR.

– Vannforbruket er veldig høyt for tiden, noe som gjør at vi tapper ned kildene våre fortere enn vi ønsker, og fortere enn vi har gjort under normale år, legger han til.

Forbudet i de elleve Rogalands-kommunene gjelder bruk av hageslange, dryppslange, spreder og annet vanningsutstyr. Vanning med kanne er lov. Forbudet gjelder vanning av plen, vasking av hus (utvendig), bil, platting og andre aktiviteter som krever mye vann.

– Poenget med dette er at vi ønsker å være føre far. Kommer vi veldig langt ned, og vi får en tørr høst og vinter, er det ikke sikkert vi klarer å komme oss opp igjen til neste sommer. Derfor holder vi heller litt igjen, sier Øvernes til RA.

For mye vannbruk

– Hvor lenge tror du dette kommer til å vare?

– Jeg tror det kommer til å vare en stund. Kommer det plutselig mye regn vil ikke dette være et problem lenger, men det vil vare så lenge det ikke regner, sier Øversnes.

Alle de elleve kommunene er knyttet til samme kilde, og det er også derfor forbudet gjelder for alle kommunene.

– Det skal være likt for alle, og vi må klare å redusere forbruket litt. Nå ligger vi 15 prosent høyere enn normalt, sier han.

Øversnes tror hagevanning er en av grunnene til at forbruket er høyere enn normalt, og derfor rammer forbudet både private og bedrifter som ønsker å bruke store vannmengder. Unntaket er de som livnærer seg av mat, dyr, planter, skog og jordbruk og lignende.

– Det er rett og slett for mye vannbruk hjemme, så derfor gjelder dette all form for vanning med slange. Skal man vanne blomstene går det fint an å bruke vannkanne, sier Øversnes.

Ser dårlig ut

Ifølge Meteorologisk Institutt ser det ikke ut til at Rogaland får de store nedbørsmengdene den neste tiden.

– Det ser rimelig tørt ut de neste dagene. Enkelte ettermiddager de neste tre til fem dagene kan det komme enkelte byger, men det blir veldig lokalt og vil ikke vare over lengre tid, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til RA.

Heller ikke de neste ti dagene ser det ut til å bli vått i fylket.

– Det er lite nedbør i prognosene den neste halvannen uken, men et langtidsvarsel kan jo alltid endre seg, sier Granerød.

Han forklarer at både juni og juli har vært tørrere enn normalt, og at det tørre været skyldes høytrykksaktivitet mellom Storbrittania og Norskehavet, som har gitt nordlige vinder, som igjen sørger for at været har holdt seg tørt og fint.

– I Stavanger i juni fikk vi 74 prosent av normalnedbøren, noe som vil si at det har regnet litt mindre enn normalt. I fylket lå det generelt mellom 60 og 80 prosent av det som er normalt. Unntaket er lenger inn i landet, som for eksempel i Sauda. Der var det nærmere 100 prosent, sier Granerød.

– Så langt i juli ligger vi på ti prosent av det som er normalt, men det er jo fortsatt lenge igjen av måneden, så mye kan endre seg, legger han til.

Mer fra Dagsavisen