Nyheter

Vann- og avløpssjefen: – Må tenke nytt om regn

Søndag regnet det 70 millimeter på 12 timer i området Hinna og Forus. Det var mest i Stavanger. – Må tenke nytt angående sikring mot skader fra nedbør, sier vann- og avløpssjefen.

De ni nedbørsmålerne i Stavanger viste at det søndag regnet mest på Hinna og Forus.

– Her kom det 70 millimeter nedbør på 24 timer. Nesten hele mengden kom på 12 timer, sier vann- og avløpssjef Jarle Furre til RA.

– Hinna/Forus og nordover mot sentrum langs riksvei 44-aksen fikk mest regn, mens det var mindre på Tasta, Madla og Sunde, legger Furre til.

Søndag fikk Stavanger kommune syv direktehenvendelser om kjelleroversvømmelser. Via kommunens varslingssystem, VOF, tikket det inn mellom 60 og 70 meldinger om mindre og større hendelser fra byens innbyggere.

– Alt fra tette slukrister til underganger under vann, sier Furre.

LES OGSÅ: – Flommen vi ser nå er helt etter boka

Oppimot 70 millimeter nedbør på 12 timer er ikke «ekstremt mye», ifølge Furre. Han har opplevd verre.

– Det vi så søndag var nok på grensen til det systemet kan takle. Særlig på grunn av kombinasjonen med langvarig regnvær, sier han.

– Regner mer enn før

Intenst regnvær skjer oftere, mener vann- og avløpssjefen.

– Dimensjonen på vannledningene som skal svelge unna er basert på statistikk over lang tid, flere titalls år. Vi ser at nedbørstoppene blir høyere og høyere. Tallene vi brukte for å dimensjonere for 20 år siden, er for lite i dag, sier Furre og fortsetter:

– Dette er en tendens som er stigende. Vi vet ikke hvor dette ender. Derfor legger vi i dag til en «klimafaktor» på 20 prosent ekstra når vi dimensjonere nye avløpsledninger.

Furre mener det er på tide å tenke nytt når det kommer til planlegging av hus og vei.

– En framtidsrettet måte å tenke på er ikke at avløpsledningene skal ta unna all vann, fordi det klarer de ikke. En moderne måte håndtere nedbør på er å forsinke vannet på strategiske steder, gjerne ved å bruke planter og bed og trær som kan ta til seg vann. Veier kan brukes til å lede vann bort fra garasjer, kjellere og der vannet gjør skade. Så må vi ha kjennskap til hvor vannet renner og ikke bygge hus på de mest kritiske stedene, sier Furre.

Fikk vann i kjelleren

Geir Nygaard i Kvietunet på Gausel fikk vann inn i kjelleren for andre gang på to år.

– Forrige gang, i 2016, måtte vi rive opp gulvet og la det tørke i ukevis. Jeg vet ennå ikke hvor store skadene er denne gangen, men jeg regner med det samme nå, sier Nygaard.

RA har også snakket med andre naboer i samme område som har fått vann inn i kjellerne.

Nygaard forteller at vannet kom opp fra grunnen.

– Det tyder på overbelastning av vannledningene. Jeg tror ikke rørene har riktig dimensjon. Ifølge kart som jeg har fått av kommunen, så ser det ut som at det er altfor mange nyere boligblokker som er koblet på vårt system, som er fra en annen tid, sier Nygaard.

Mer fra Dagsavisen