Nyheter

Vanligere med midlertidige ansettelser – LO er bekymret

Det er vanligere å ikke være fast ansatt, ifølge Nav og LO. Øystein Hansen i LO er bekymret for konsekvensene.

I august 2014, da oljekrisen startet, var det 1360 personer i Rogaland som var delvis ledige – som både jobbet og fikk dagpenger. Ved utgangen av mars 2017 har antall delvis ledige steget til 4668 personer.

1. juli 2015 endret regjeringen arbeidsmiljøloven, som gjorde det enklere for bedrifter å ha midlertidig ansatte.

Er det blitt vanligere å ikke være fast ansatt? Er det vanligere med prosjektstillinger, vikariater? Ja, mener Nav og LO i Rogaland.

LES OGSÅ: Arbeidsledigheten fortsetter å synke

Øystein Hansen, distriktssekretær i LO, sier LO har advart mot konsekvensene mot midlertidige ansettelsesforhold siden endringene i arbeidsmiljøloven trådte i kraft.

– Vår erfaring er at midlertidige ansettelsesforhold er vanligere. Det vår vi henvendelser fra tillitsvalgte hele tiden, sier han og fortsetter:

– Faktisk hører vi om ansatte som har blitt oppsagt, og som i døren på vei ut nærmest får tilbud om en midlertidig jobb, sier Hansen.

LO: – Konsekvensene

Hansen er ikke med på at den nye loven åpner opp for at flere får jobbe, deltid, i stedet for å være arbeidsledige. Hansen mener konsekvensene av et midlertidig ansettelsesforhold for arbeidstakerne er alvorlige.

– Én ting er jo at man ikke får lån til å kjøpe hus uten fast inntekt, men det er også andre konsekvenser. Hva med HMS-arbeidet i en bedrift. Hvem er det som tør å melde ifra om avvik på helse, miljø og sikkerhet når man ikke er fast ansatt? Hvem gidder å komme med innovative ideer og gode ideer til bedriften sin når man ikke er fast ansatt, spør Hansen.
Statistikkansvarlig i Nav Rogaland, Gustav Svane, sier Nav ikke har full oversikt over hvem de delvis ledige er. Definisjonen på «delvis ledige» er at man er registrert arbeidsledige, samtidig som man jobber.

– Vanligere

– Likevel er vårt inntrykk, og våre tilbakemeldinger at det nå er blitt langt mer vanlig med vikariater og midlertidige jobber, sier Svane.

Han mener det kan ha en sammenheng med usikre tider i arbeidsmarkedet.

– Etter alle rundene med oppsigelser og permitteringer, trår bedrifter varsomt. Vi ser også at de i større grad hyrer inn arbeidskraft gjennom bemanningsbyråer. Framveksten av byråstillinger skyter fart, mener Svane.

– Det skal bli spennende å se når det går bedre i oljeindustrien, om det blir færre ansettelser når det også går bedre, og om bedriftene vil gå for en løsning med midlertidige arbeidsforhold, sier Svane, som sier det er plusser og minuser med midlertidige ansettelsesforhold.

– For noen er bedre å jobbe enn å sitte hjemme, men er man avhengig av fast lønn så byr det på utfordringer, sier Svane.

Adecco: – Vanlig etter nedtur

Torben Sneve, konsernsjef i Adecco, tror ikke midlertidige ansettelser blir en ny normal.

– Statistikken vår viser at våre timer har falt de siste årene, men i 4. kvartal i fjor var det en økning, sier Sneve til RA.

– Vi ser helt klart en vridning mot prosjektrelatert bemanning. Det er normalt at bedrifter er varsomme etter en nedtur. I en skjør opptur ønsker bedrifter å ivareta fleksibiliteten. Dermed øker midlertidige ansettelsesforhold, fortsetter Adecco-sjefen, som ikke tror midlertidige ansettelser blir en ny normal i arbeidslivet.

– All vår erfaring viser at midlertidigheten går over i faste stillinger. I veldig stor grad vil vi gå over til normalen. Spesielt norske bedrifter er opptatt av å ta vare på kompetanse og utvikle kompetansen selv.

Mer fra Dagsavisen