Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe

Det ble en innholdsrik dag i Tour de France mandag. Wout Van Aert vant, men den 10. etappen blir husket for at flere store navn tapte tid i sammendraget.

LES OGSÅ: Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France

Belgiske Van Aert holdt unna for italienske Elia Viviani på oppløpet og sikret Jumbo-Vismas fjerde etappeseier av ti mulige så langt i rittet.

Van Aert er lagkamerat med Amund Grøndahl Jansen.

– Jeg kan ikke tro det, at jeg slo alle disse raske gutta i spurten. Dette er over alt annet, sa en rørt etappevinner i et intervju vist på TV 2.

Etappen fikk stor betydning også i sammendraget. Rundt to mil før mål sprakk feltet opp og en rekke stjerner tapte viktige sekunder i sammendraget. Franske Julian Alaphilippe økte ledelsen i Tour de France.

Eiking i brudd

Søndag gikk Edvald Boasson Hagen i brudd uten å holde hele veien inn. Mandag var det Odd Christian Eikings tur til å forsøke seg.

24-åringen klinte til tidlig og fikk med seg Tony Gallopin, Anthony Turgis, Natnael Berhane, Mads Würtz Schmidt, Michael Schär.

Bruddet klarte ikke å få den helt enorme avstanden ned til hovedfeltet, men kjempet tappert i front. To og en halv mil før mål ble de hentet inn.

Havnet bakpå

Samtidig var det stor dramatikk da hovedfeltet sprakk opp og flere sammenlagtskandidater havnet på etterskudd. Blant dem var blant annet nummer to og tre i sammendraget, Giulio Ciccone og Thibaut Pinot, men det gjaldt også en rekke andre store navn.

På etterskudd havnet også Alexander Kristoff, som endte langt bak tetkampen.

For sammenlagtleder Julian Alaphilippe ble det en glimrende dag. Han fikk økt forspranget ned til en rekke konkurrenter. Også fjorårsvinner Geraint Thomas avanserte i sammendraget etter mandagens drama.

(©NTB)