Nyheter

– Valgflesket til Frp kan velte Solbergs regjering

Bommen har skapt opprør og kommer til prege dagsorden fram mot valget. – Men ingen ansvarlige har blitt straffet så langt, sier statsviter Svein Erik Tuastad.

Mens Frp er opptatt av de ikke har stemt for bompenger lokalt, så mener Tuastad at partiet står i spagaten når de man kommer på nasjonalt nivå.

– Frp har et problem. De skryter av en veisatsing som man er helt avhengig av bompenger for å gjennomføre. De har helt sikkert vært med på å få lavere bompenger flere steder, men samtidig så har de samferdselsministeren og er ansvarlige for samferdselspolitikken, sier statsviter og førsteamanuensis ved UiS, Svein Erik Tuastad og legger til:

– Det er egentlig bare to alternativer dersom man vil ha bort bompengene. Enten må man droppe nye veier og satsing på kollektivtrafikk, eller så må man kutte i skole og eldreomsorg.

Tustad forsker på norsk politikk etter 1945.

LES OGSÅ: Derfor kan ikke FNB og Frp samarbeide mot bommen

– Tidenes feiteste valgflesk

På helgens landsmøte i Frp vedtok partiet at de vil bruke 100 milliarder kroner til å fjerne bommer.

– Frp har lagt tidenes feiteste valgflesk på bordet da de vedtok at man skulle bruke 100 milliarder på å fjerne bommene på landsmøtet i helgen. Det er en del av kampen om å unngå å sitte med svarteper i bomdebatten, sier Tuastad.

Men han understreker at det ikke blir det samme som da Siv Jensen sa Frp skulle fjerne bommene for ni år siden.

– Det er ikke helt sammenlignbart. Det er urealistisk at de får 100 milliarder, men de blir forpliktet til å føre en hardere linje i bomsaker.

LES OGSÅ: Disse 11 leder bompengeopprøret landet over

Kan felle regjeringen

Tuastad tror Frps harde linje i bomsaken kan bli en utfordring når forhandlingene til statsbudsjettet starter.

– Det løftet kan felle Solberg-regjeringen. Budsjettforhandlingene kommer til å bli knallharde. Frp må få penger til dette prosjektet, ellers taper de troverdighet. Og ønsket om å fjerne bommene blir nesten det motsatte av klimasaken som KrF og Venstre står for, dermed kan det undergrave hele regjeringsprosjektet.

LES OGSÅ: NAF: – Bompenger rammer de med lavest inntekter hardt

Overraskende lite utslag

Det har vært demonstrasjoner, protester og mengder av diskusjoner rundt bompenger i Stavanger og Sandnes. Men foreløpig har ingen blitt delt ut straff for bompengeinnkrevningen.

– Fram til nå har ikke bompengene slått veldig ut for partiene i Stavanger. Det er overraskende at de ansvarlige partiene, som Høyre og Arbeiderpartiet, ikke har blitt straffet hardere på meningsmålingene, sier Tuastad.

I en måling Bergensavisens har utfør er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) nest størst i Bergen, med 20,6 prosents oppslutning.

– I Bergen har vi sett et jordskjelv på meningsmålingene. Men selv om det ikke har skjedd her enda, så kan vi ikke utelukke at det kommer til å skje, sier Tuastad.

Han har noen teorier, men ingen forklaring på hvorfor det er så stor forskjell mellom Stavanger og Bergen.

– Jeg har ikke noen forklaring på hvorfor det ikke har gitt større utslag. Det kan være at folk ikke har følt og sett de store regningene enda, at saken har falt litt ut av dagsorden eller at det har blitt større aksept for bommen, sier Tuastad og fortsetter:

– Men meningsmålingene viser at dette fortsatt er viktig for folk. Det som også kan påvirke er at nesten alle partiene har gått ut og tatt en form for eierskap til bomsaken og prøvd å sukre pillen. Det kan gjøre at saken smuldrer bort.

LES OGSÅ: Melder seg ut av Ap i olje-protest

Kjemper om samme velgere

Tuastad mener bompenger sannsynligvis kommer til å prege dagsorden fram mot valget.

– Til nå er det Frp som har hatt sakseierskap på bompenger, men de er utsatt for å tape stemmer til FNB. Det at protestpartiet FNB er med i kampen gjør at Frp har blitt steilere på bom. Det har blitt et opprør som har flyttet debatten litt, sier Tuastad.

Han mener tror FNB kommer til å svinge i begge retninger dersom de kommer i posisjon til å forhandle etter valget.

– FNB er et en-saks-parti. Det er bommen som er viktig for dem. Resten av programmet er mer moderat enn populistisk. De binder seg ikke opp mer enn at de kan forhandle med begge sider på de fleste andre saker enn bom, sier Tuastad.

Mer fra Dagsavisen