Valen: – Hadde aldri trodd at det kunne oppfattes som trussel

Politimannen som aksjonerte mot Kristian Valens bolig, mener komikeren ville hevne seg da han på Facebook utlovet dusør for opplysninger om to politimenn.

Komikeren mener politiet har misforstått – de koblet sammen to meldinger på Facebook og kom til at han forsøkte å true to tjenestemenn, hevder han.

– Aktoratet har valgt å klippe ut en setning og ta den helt ut av sin sammenheng. Aldri i min villeste fantasi kunne jeg tro at dette kunne bli oppfattet som en trussel, sa Valen i Borgarting lagmannsrett fredag.

Han sier han er svært lei seg hvis noen har oppfattet innlegget som en trussel. Det var et desperat rop om hjelp, beskrev han i retten.

Valens samboer knakk sammen da hun fortalte hvor vanskelig saken har vært for dem.

– Jeg kan garantere at de siste to årene har vært ekstremt belastende for ham og meg, det er mye verre enn en formell straff, sa hun gråtkvalt.

Hun beskrev hvordan samboeren har fått hatmeldinger og drapstrusler på Facebook og har gått fra å være jovial til å bli innesluttet og melankolsk. De to sover nå på skift fordi de sliter med mareritt, forklarte hun retten.

LES OGSÅ: Valen i skuddrama

Skaffet alarm

Påtalemyndigheten er derimot ikke i tvil om at det var ment truende da Valen på Facebook utlovet en dusør på 10.000 kroner for navn og adresse på to politimenn som aksjonerte mot leiligheten hans. I et annet innlegg skrev han «Neste gang tror eg de vil angre».

Den ene polititjenestemannen fortalte i retten at han fikk installert alarmsystem hjemme i etterkant. Den andre ringte umiddelbart hjem for å be kona fjerne navnelapp fra postkasse og ringeklokke.

– Dette er ikke bare rettet mot meg, jeg har jo familie, sa politimannen.

– Han hadde 90.000 følgere på sin åpne Facebook-konto. Jeg tenkte at en eller annen kunne tatt oppfordringen seriøst, fortsatte han.

LES OGSÅ: Kristian Valen til MPG

– Tingretten misforsto

Valen ble dømt til 21 dagers ubetinget fengsel da saken gikk for Oslo tingrett i fjor, men anket.

Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, viste til at det første innlegget ble lagt ut på komikerens offisielle Facebook-side, mens det andre gjaldt svar i en diskusjonstråd på Valens private side med langt færre følgere.

– Det tingretten åpenbart misforsto, er at de trodde at dette var én profil, én melding, én tråd, sa Elden.

Aktor, politiadvokat Hacer Aydar, mener det ikke er av avgjørende betydning at det dreier seg om to profiler, og at innleggene må ses i sammenheng. Hun la ned påstand om 21 dagers ubetinget fengsel.

LES OGSÅ: Valen klar for omkamp etter polititrusler

– Ville finne samboeren

Bakgrunnen er at politiet kom til leiligheten sammen med ambulansefolk etter at Valens samboer hadde skadd seg under særdeles dramatiske omstendigheter i parets leilighet i februar i fjor. Paret virket svært beruset, det var blod på døra, tomme spritflasker i gangen og en stor mengde våpendeler på gulvet, beskrev politiet i sitt vitnemål.

Samboeren ble tatt med til legevakt mot sin vilje for å få sydd en flenge i armen.

Valen hevder dusør-meldingen bare handlet om at han ville få hjelp til å finne ut samboeren, som han ikke visst hvor befant seg. Etter at meldingene ble lagt ut, ble han pågrepet og satt på glattcelle.

Innsatslederen som var i leiligheten for å bistå politipatruljen, avviste Valens forklaring. Selv om han framsto som betydelig beruset, oppfattet han likevel beskjeden om at samboeren ble sendt til legevakt, forklarte hun retten.

Aktor påpekte at Valen i første avhør ikke nevnte at formålet var å få tak i samboeren eller at han lurte på hvor hun var. I stedet forklarte han at han ønsket å finne politifolkene slik at han kunne sende dem blomster.

Valen erkjente at han hadde drukket, men hevdet politiet «dopet ham med Vival» like før han skulle avhøres.

(©NTB)

LES OGSÅ: Kristian Valen pågrepet etter politiprotest