Sport

Utviklet et uventet kjærlighetsforhold

Allan Gaarde ergrer seg fortsatt over at han ikke vant seriegull med Viking, og medgir at det gikk tungt innpå ham at klubben hans rykket ned.

Bilde 1 av 3
Følg RA Sporten på Facebook!

For selv om Viking-legenden nå er direktør i Aalborg, er Viking fortsatt 43-åringens klubb.

– Det er to klubber som har betydd mye for meg i mitt liv som fotballspiller. Den ene er Aalborg, der jeg fikk sjansen som ung og den andre er Viking. Den tiden jeg hadde i Stavanger kommer jeg aldri til å glemme, og de menneskene jeg traff der og stadig vekk treffer igjen, er venner for livet, sier Allan Gaarde til RA.

LES OGSÅ: To tomålsscorere da Viking knuste Aalborg

– Ergerlig at vi ikke vant

Fra kontoret skuer Gaarde utover en av de mange gressbanene Aalborg har på sitt flotte treningssenter knappe ti minutters kjøring fra sentrum.

– Da jeg var i Viking var man veldige gode til å behandle hverandre godt, både i med- og motgang. De gode personlige egenskapene og den positive entusiasmen i mennesker som Henry Hinna som vasket tøyet vårt, Anna som lagde maten vi spiste, eller i markedsavdelingen ved Børge Moi Nilsen som nå har kommet tilbake, er noe av det jeg har tatt med meg til Aalborg og som jeg prøver å etterleve i min rolle som direktør, sier Gaarde.

Han fikk med seg 136 kamper, en bronsemedalje og gruppespillet i det som da var UEFA-cupen fra 2005–2008.

– Jeg synes det var fantastisk å spille for Viking, og veldig stort å spille gruppespillet i UEFA-cupen. I ettertid er det mest ergerlig at vi ikke klarte å vinne ligaen. Den første sesongen jeg var der hadde vi et mesterlag, og da skulle vi ha vunnet ligaen. Det var stort å ta medalje, men det første året mitt skulle vi ha vunnet, sier Gaarde.

LES OGSÅ: Revansjelysten Ernemann tilbake for fullt

Tror på Viking-opprykk

Den sesongen var Roy Hodgsons siste i Viking, og uten den nåværende Crystal Palace-manageren hadde ikke Allan Gaarde funnet den mørkeblå kjærligheten.

– Tiden i Viking utviklet seg til å bli et kjærlighetsforhold jeg ikke trodde jeg kom til å få, siden det var fordi Roy Hodgson var trener at jeg kom til Viking. I Danmark kikker man ikke opp til Norge, men heller sør mot kontinentet. Derfor tenkte jeg aldri på at jeg skulle spille i Norge, sier han og fortsetter:

– Jeg kjente Roy fra tiden i Udinese, og er veldig glad for at jeg kikket oppover og kom til Stavanger. Viking er mitt lag, og det gjør oppriktig vondt for meg at Viking skal spille på nivå to i Norge, forteller han.

Onsdag møtte han sin andre kjærlighet på fotballbanen, da Viking slo Aalborg 5–1.

– Viking lignet på et lag. Det så ut som at trenerteamet har gjort en god jobb med å skape en samlet enhet som vet hva de vil, og som har en klart definert spillestil. Av det jeg så mot oss, ser det spennende ut for Vikings del. Jeg tror de går rett opp igjen, og håper de kommer tilbake dit de hører hjemme. Mot toppen av norsk fotballen, sier han.

LES OGSÅ: Hoppet av Viking-bussen i Kristiansand

Viking og AaB ligner

I 2014 var Gaarde med på å vinne både serien og cupen med Aalborg, og på kontoret henger det et bilde fra en av de beste dagene i karrieren hans.

– Jeg husker at det regnet kraftig den kvelden, og at det var typisk Stavanger-vær. Det var mye regn, mye vind og generelt surt. Likevel kom det mellom 20.000 og 30.000 for å feire, og i begge byer er det folkefest hver gang man vinner noe, sier Gaarde og fortsetter:

– Viking og Aalborg ligner veldig mye på hverandre. Både i størrelse på klubben og i posisjonen i fotballandskapet i landene de ligger i. Forskjellen er at vi i Aalborg har vunnet mer i nyere tid, men ellers er den lokale stoltheten og den lokale identiteten viktig for begge klubber, forteller Gaarde.

LES OGSÅ: Siste sjanse til å imponere Bjarne

– Jobben er altoppslukende

Selv om han savner Stavanger og Viking, trives Gaarde veldig godt i sitt nye liv som sportsdirektør for Nordjyllands stolthet.

– Jobben som sportsdirektør er altoppslukende, og det fyller hele livet ditt. Både på godt og vondt. Samtidig har jeg lært at du er nødt til å nyte de små seirene, siden det alltid er mørke skyer i horisonten. Selv når du vinner et mesterskap er det eneste du tenker på om vi får beholde treneren, om vi skal selge vår beste spiller nå eller hvem skal vi beholde. Det er alltid nye utfordringer.

Som Nordjyllands klart største klubb jobber også Aalborg tett med de lokale breddeklubbene. Ett av de klare målene er å være i toppen av dansk fotball, med en spillerstall primært bestående av spillere fra Nordjylland.

– 16 av 24 i A-troppen vår i dag er lokalt utviklede spillere, og vi skal til enhver tid ha 50–60 prosent lokale spillere. Det bor nok mennesker her til at vi skal klare å utvikle våre egne spillere, sier han.

LES OGSÅ: Rammene for å prestere radikalt bedret

Investerer i lokale klubber

For å nå det målet har Gaarde og klubben investert mye penger for å utvikle og heve de lokale breddeklubbene.

– Nå har vi et prosjekt gående der vi konsentrerer oss om spillere mellom ti og tolv år, der vi har laget noen toppsentre der de beste får lov til å trene med oss i Aalborg og de beste på sin alder. De skal fortsatt spille for sine lokale klubber, men en gang i uken er det våre trenere som står for treningene ute i klubbene. Det gjør at vi forhåpentligvis skaper bedre spillere og trenere i hele Nordjylland, og at det til slutt også vil gi oss bedre spillere til vårt førstelag, mener han.

Den tidligere midtbaneeleganten holder seg nok oppdatert på Viking til at han også har fått med seg debatten som har foregått i Stavanger.

– Det er en vanskelig balansegang når du skal hente en spiller, og når du skal la ham være i egen klubb. Vi har omkring 120 samarbeidsklubber i Nordjylland, og vi gjør også feil i talentutviklingen. Vi skal ikke ut for å stjele spillere fra våre samarbeidsklubber, men prøver så godt vi kan å samarbeide med de lokale klubbene for å utvikle spillerne best mulig, sier sportsdirektøren.

LES OGSÅ: Viking møtte lokale klubber: – En god start

Breddeklubbene viktige

Allan Gaardes håp er at de lokale breddeklubbene bør være stolte over å få utviklet en spiller til Aalborgs førstelag.

– Noen ganger kan det være vanskelig, men en 6-8-10 ganger i året drar vi ut til samarbeidsklubbene der vi trener og spiller treningskamper mot dem. Forholdet til breddeklubbene er enormt viktig for oss, siden vi er avhengige av deres hjelp for å utvikle gode lokale spillere til vårt førstelag, sier Gaarde.

I tillegg til den lokale profilen har klubben også en klart definert spillestil, og forventninger om at klubben skal gå i null økonomisk hver sesong.

– De begrensningene vi legger på oss selv som klubb gjør at vi ikke hver sesong kan forvente å kjempe i toppen, men vi har en forventning til oss selv om å utvikle klubben og spillerne på en smartere måte enn de som har større ressurser og bedre forutsetninger enn oss. Vi har en god historie med å utvikle spillere og selge dem til andre europeiske klubber, og det gjør at våre unge spillere ser at hvis de lykkes her kommer de til å få spilletid. Og når de er ferdige med proffeventyret kommer de alltid hjem og bidrar tilbake i Aalborg, sier Allan Gaarde.

LES OGSÅ: Breddeklubbenes oppgjør med Viking

Mer fra Dagsavisen