Utfordringer for Venstre

LEDER: Etter 28 år med Per A. Thorbjørnsen som bildet av Stavanger Venstre og en sosialliberal politikk, spiser partiet nå sine egne, skriver Bjørn G. Sæbø.

Lokalpolitikerne er i gang med posisjoneringen før neste års kommunestyrevalg. I Stavanger er spenningsnivået allerede høyt – både fordi den pågående bompengestriden gir temperatur og fordi flere veteraner går ut av politikken. I Høyre trengs det tydeligvis ekstraomganger for å finne hen som kan være ordførerkandidat etter Christine Sagen Helgø, men det mest oppsiktsvekkende er utviklingen i Venstre. Etter 28 år med Per A. Thorbjørnsen som bildet av Stavanger Venstre og en sosialliberal politikk, spiser partiet nå sine egne.


Det er en knallhard dom som felles når to av Stavanger Venstres fremste profiler degraderes til sjuende- og åttendeplass på nominasjonskomiteens innstilling. Som henholdsvis nestleder i oppvekststyret og leder i kulturstyret er Rune Askeland og Annamaria Gutierrez Venstres viktigste politikere ved siden av Per A. Thorbjørnsen i denne perioden. Avskiltingen av Askeland er så brutal at oppvekststyrets leder – Sissel Knutsen Hegdal (H) – brøt med politisk skikk og bruk og uttrykte sin forbauselse i et intervju med Aftenbladet. Askeland framholdes av flere i Stavangers politiske miljø som en av partiets dyktigste sammen med Line Cecilie Christiansen, som av hensyn til jobb og familie ikke tar en ny periode.


«Vårt forslag er ingen diskreditering av hans innsats», uttalte nominasjonskomiteens leder, Erik Hammer, i samme avisartikkel. Da er sjuendeplass på valglisten og på hodet ut litt av en innsatsmedalje. Jan Erik Søndeland er innstilt som nummer én og kan sikkert gjøre en god jobb, men degraderingen av en politiker som har markert seg positivt og vil fortsette, er et spill som kan rive og slite i Venstre. Bakom ligger uenigheten om regjeringsdeltakelse og Askelands uttalelse om at Frp ikke er det partiet han samarbeider best med. Selv om det er borgfred mellom Venstre og Frp i regjeringen, kan partnerskapet deres ødelegge for Venstre i Stavanger.