Nyheter

Utfordret lokale ledere på #metoo

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) inviterte ledere fra forskjellige organisasjoner for å diskutere #metoo-kampanjen på kvinnedagen. Alle i dette rommet har et spesielt ansvar, sa Helgø.

Av Stella Marie Brevik

– Det er lederne som må gå for foran og å ta ansvar for at seksuell trakassering ikke skjer på deres arbeidsplass, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

Hun samlet ledere fra arbeids-, organisasjons- og samfunnslivet på frokost og feiring av den internasjonale kvinnedagen.

Temaet er seksuell trakassering og #metoo-kampanjen.

– Jeg inviterte disse menneskene fordi de representerer de områdene som mest utsatt; kommunene, kulturlivet, media og universitet. Alle som er tilsende i dag har et spesielt ansvar. Det å gjøre de oppmerksom på det ansvaret synes jeg er et bra tiltak. Hvis alle her i dette rommet gjør en god jobb med å sette i gang tiltak slik Universitetet for eksempel har gjort kan de være med på å hindre seksuell trakassering i framtiden, sier Helgø.

LES OGSÅ: Stenseng foreslår 50 prosent kvinner på lister ved lokalvalg

Nye systemer ved UiS

Helgø hadde invitert forsker ved International Research Institute of Stavanger (IRIS), Kari Einarsen og Heidi Fosse Mathisen, juridisk rådgiver ved Universitet i Stavanger til å snakke om temaet. Fosse snakket om hva UiS har gjort for å forebygge seksuell trakassering.

De har satt opp et nytt «varslingssystem» kalt Si ifra. Der kan studentene si ifra om alt fra renhold til grov trakassering.

Helgø mener jobben UiS har gjort trer fram som et godt eksempel.

Kari Einarsen fra IRIS har forsket på mobbing og varsling på arbeidsplassen i flere år.

Hun fortalte blant annet forsamlingen om hva som avgjør om ansatte varsler eller ikke. Mye av ansvaret ligger på lederen. Hun mener flere må forstå hva seksuell trakassering er.

– Det er uønsket seksuell oppmerksomhet, ofte er også en ujevn maktfordeling til stede, sa Einarsen.

LES OGSÅ: Slik håndterer du hersketeknikkene (RA+)

Kvinnedagen 2019

– Jeg håper vi kan stå her til neste år og se at kampanjen har virket. Det kan være på tide å se på internasjonale forhold rundt kvinner. Kvinnefrigjøringen har kommet langt i Norge, men det gjelder ikke alle land, sier Helgø.

Einarsen tror det er en mulighet for at ordføreren snakker om det samme temaet om ett år.

– Vi må jobbe med det litt og litt, dette er ikke et problem med en «quickfix», sier Einarsen til RA.

LES OGSÅ: – Usettes daglig for hersketeknikker (RA+)

– Ikke selvopplevd

Helgø har selv ikke opplevd seksuell trakassering, men kjenner til mange.

– Jeg er overbevist om at denne kampanjen virker. Jeg ble godt mottatt som kvinne i politikken. Men det var noen problemstillinger. Da jeg begynte i politikken var det ingen som spurte mine mannlige kollegaer om hvem som var hjemme å lagde middag for å si det sånn. Det er fortsatt en er forskjell på hvordan man oppfatter kvinner i lederroller, avslutter Helgø.

LES OGSÅ: – Utfallet av varslene står og faller på ledelsen (RA+)

Mer fra Dagsavisen