Sport

Usikker på om Hammer-konseptet har livets rett

Sykkelekspert Mads Kaggestad heier på Hammer-serien, og ønsker arrangørene alt hell og lykke på veien, men er usikker på om rittet har en fremtid i en stadig mer fullpakket sykkelkalender.

Følg RA Sporten på Facebook!
Den andre utgaven av Hammer Stavanger er gjennomført. I fjor skrev mediene om et tynt oppmøte sammenlignet med tidligere års Tour des Fjords, men etter å ha gjennomført endringer til årets ritt var heller ikke det noen publikumssuksess.

Det er grunn til å være skuffet over publikumsoppmøtet. Det kan ha med at Stavanger er en stor by der det skjer mye, og at folk har et litt blasert forhold til at det er mye å gjøre. På tross av at det er morsomme sykkelritt trenger folk kanskje også å fordøye hva Hammer-serien egentlig er, sier Mads Kaggestad til RA.

LES OGSÅ: Superstjerne trekker seg fra Tour of Norway

– Justeringer må til

Etter en langvarig proffkarriere selv, har Kaggestad nå blitt sykkelekspert og kommentator på TV2. Selv om det ikke var så mange tilskuere tilstede, synes han årets utgave av Hammer Stavanger var bra.

– Det har vært flotte sykkeløp alle tre dagene, og Hammer-serien er et morsomt og forfriskende konsept. Spesielt klatrekonkurransen på fredag opp Grisabakken var bra, og så kan du kanskje gjøre enkelte justeringer på spurtdagen. Det kan gjøres mer kompakt, med litt flere og litt lettere runder, slik at du får litt flere spurter, sier Kaggestad.

Det var også noe av det Alexander Kristoff selv var inne på da han snakket med RA om Hammer-konseptet søndag.

Jeg føler at konseptet kan utvikles litt, tror det hadde vært bedre for spenningen i rittet og for publikum at poengsummene i rittet økte for hver gang du passerte mållinjen. Slik at du får flest poeng på siste runde, og at du gradvis bygde opp rittet, i stedet for at runde tre teller like mye som siste målgang, sa Kristoff til RA søndag.

LES OGSÅ: Disse endringene vil Kristoff se i Hammer-konseptet

Skuffet over oppmøtet

Rittdirektør Roy Hegreberg var skuffet over at så få folk møtte opp, og sier at de er villige til å se på justeringer.

– Det har allerede blitt gjort justeringer i formatet, og det kan godt være at den siste runden bør ha trippel poengsum. Det er noe vi vil diskutere med Velon, og noe lagene må bli enige om, siden det er de som eier rittet. Det som er kult med konseptet er at du får vist frem spurterne, klatrerne og de gode temporytterne på de tre dagene, sier han og fortsetter:

– I år prøvde vi for eksempel å legge målgang på Hammer Sprint til Vågen, uten at det gjorde noe stort utslag på tilstrømmingen av publikum. Det er sikkert justeringer som kan gjøres, men samtidig må vi også passe på at det olle går på akkord med konseptet, som jeg mener er veldig bra, sier Hegreberg.

Både Hegreberg og Kaggestad tror det vil hjelpe med flere ritt, og at tiden vil være en hjelpende faktor slik at både tilskuere og syklister blir bedre kjent med konseptet.

– Det er et konsept i modning, og et format i utvikling. Før har man vært opptatt av det tradisjonelle og klassiske rittet der du har en vinner, og en helt som du skal heie på og som laget skal hjelpe til seier. Da kan det bli litt rart når du som tilskuer plutselig skal heie på sponsede lag  fra utlandet, sier Kaggestad som tror at folk fortsatt ikke helt skjønner hva Hammer-serien er for noe.

LES OGSÅ: Jumbo-Visma vant Hammer Stavanger

– Vet ikke om Hammer vil overleve

Selv om Kaggestad synes årets utgave var godt gjennomført, og at han selv håper vi kan diskutere rittets utvikling og suksess om ti års tid, er han ikke sikker på at Hammer-serien overlever.

– Jeg håper det flotte arbeidet som legges ned i det gjør at rittet utvikler seg, og at det vokser og får med seg enda flere samarbeidspartnere. Nå er det helt i startfasen, og det blir spennende å se på utviklingen videre, og om rittet har livets rett, forteller Kaggestad og fortsetter:

– Jeg vet ikke om Hammer vil overleve, men lagene vil nok kjempe for det siden det er de som har satt det i gang gjennom sin interesseorganisasjon Velon. Hammer er jo også veldig positivt for Tour of Norway, som får muligheten til å få med flere store lag, for når de allerede er i Norge for å delta på hammer Stavanger, som de må for å bygge opp konseptet laget eier, tenker de at de kan delta i Tour of Norway. Flott mulighet for å profilere sykkelsporten i Norge, så jeg er positivt innstilt til Hammer og gjerne i sammenheng med Tour of Norway.

Hos rittdirektør Roy Hegreberg er det naturlig nok ingen slike tanker, selv om også han innser at publikumssvikten må snus for at rittet skal ha en fremtid.

– Arrangementet og konseptet må vokse videre, så det blir en stor jobb med å finne ut hvordan vi skal få publikum til å stille opp. Du får ikke verdensstjernene til regionen her uten at publikum stiller opp, og Stavanger jager store arrangementer hele veien. Både kommunen og Greater Stavanger ønsker å hente store arrangementer til byen, og hvis man skal få andre store arrangementer må publikum først stille opp på de store arrangementene vi faktisk har, sier Hegreberg.

LES OGSÅ: Quick-Step vant på dårlig dag for Kristoff

Ikke nok prestisje

Kaggestad påpeker at det går mange sykkelritt samtidig, og at du uansett ikke vil få alle til å stille opp.

– Akkurat nå kjøres Giroen, du har Tour l’Ain og mange andre sykkeløp. I tillegg ligger mange i trening etter klassikerne, og inn mot Tour de France. En del bruker nok også Hammer-rittet for å komme i gang med ritt igjen, og det er fartsfyllt og god trening. Prestisjemessig henger nok ikke rittet kjempehøyt, og det internasjonale sykkelpublikumet har heller ikke noe forhold til Hammer enda, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten tror at jo mer sentrumsnært man får rittene, jo bedre er det. Gjerne med litt ekstra tilbud rundt, og enda mer kulturelt tilbud enn man hadde i år.

– Vi skal snakke med Velon, Greater Stavanger, kommunen, samarbeidspartnere og andre for å evaluere årets ritt, og finne ut av hva man kan gjøre bedre. Hvis løsningen er å legge alt til sentrum, så kan det være vi gjør det. Neste uke skal det være en gratiskonsert i byen, hvorfor ikke prøve å legge den til lørdagen under Hammer-rittet og dra nytte av hverandre på den måten. Når vi først viser frem Stavanger til hele verden gjennom tv-bilder er det kjekt at vi viser frem det beste regionen har å by på, og da er publikum en viktig del av det, sier Hegreberg.

LES OGSÅ: Grøndahl Jansens Jumbo Visma best til å klatre

Kan ikke lage sykkelløp for Sagan

Han mener at hvis det er Peter Sagan som må til for å få folk ut i gatene, så står ikke sykkelsporten sterkt nok.

– Vi har vist tidligere både i Tour des Fjords og i Tour of Norway at vi ikke har trengt en Peter Sagan på start for å trekke folk, og vi kan ikke lage sykkeløp bare for at Peter Sagan skal komme heller. Selvsagt ønsker jeg at han skal komme, men med det startfeltet vi har her i år bør det være nok for å få flere folk til å komme, sier Hegreberg.

Han er veldig stolt over det teamet har fått til i årets arrangement, og mener det er bedre å ha unge, talentfulle syklister som gir alt enn store stjerner som er der på trening.

– Gjennom årene vi har arrangert Tour of Norway har vi hatt mange innom som nå har tatt steget opp til å bli blant verdens beste. Jeg vil heller ha de som gir hundre prosent for å lage et godt sykkelløp enn de som bare er her for å trene. Tidligere var det nok, men det er det tydeligvis ikke lenger. Derfor må vi evaluere nå, sier Hegreberg som ikke har noe fasitsvar på hva som må til.

LES OGSÅ: «Verdens sykkelelite prioriterer ikke Stavanger»

Mer fra Dagsavisen