Nyheter

USA-opprøret: – Facebook har skapt en ny verden

Statsvitere kan se USA-lignende trekk i Norge, selv om det er i langt mindre skala.

Gruppeleder for Ap i Stavanger kommunestyre, Dag Mossige, tok doktorgraden sin i statsvitenskap i USA. Natt til torsdag ble han sittende våken lenge å følge med på nyhetene fra USA om hundrevis av demonstranter som stormet kongressbygningen mens begge kamrene satt sammen for å sertifisere Joe Bidens seier i presidentvalget.

– Det ble en lang natt. Det er sjokkerende scener, og det er skremmende å se hvordan Facebook har skapt en ny verden, der mange ikke aksepterer at det finnes en objektiv virkelighet. De som stormer er overbevist om at Trump vant valget, sier Mossige.

Han påpeker at USA sin rolle som en viktig fanebærer for demokratiet er svekket.

– Vil dette føre til debatt også i Norge om bruk av sosiale medier?

– Jeg håper det. Vi har det sjiktet i Norge også, som ikke anerkjenner en objektiv virkelighet. Vi kan se de samme trekkene, selv om det er i langt mindre skala. Det er viktig å få fram at det ikke bare gjelder høyresiden, men venstresiden også. Ultrapopulisme er kreft for demokratiet, sier Mossige.

LES OGSÅ: Kissel: – Tikker de fleste boksene for å kalle det kuppforsøk

– Farligere med våpen

Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis og statsviter ved UiS oppsummerer tre ting han reagerer på dagen etter opptøyene.

– USA har vært et fyrtårn for demokrati i verden. Nå er det lyset slukket. Forbildetapet er enormt. For det andre, det var sjokkerende hvor lett bøllene, og flere av dem hadde våpen, slapp til. Her har jo politiledelsen gjort en så amatørmessig jobb at det nærmest savner sidestykke. For det tredje, dette var knapt nok et kuppforsøk slik noen sier, for kontrollen over maktapparatet var aldri truet, det var mer et oppløp. Når det er sagt, er det et faktum at det er så mange våpen i omløp i USA og nærmest en hedersbetegnelse for noen å bære dem, at det i seg selv er med på å skape farligere situasjoner enn under demonstrasjoner i andre land, sier Tuastad til RA.

LES OGSÅ: Bedrer bysykkeltilbudet

Likheter i Stavanger

– Er det som skjedde i USA noe som kan påvirke oss her i Norge? 

– Jeg tror overhodet ikke dette ansporer til lignende handlinger, det er bare de autoritære populistene som har sans for dette og de er tross alt få. Men, selv om det er forskjeller ikke minst i skala, er det interessant å merke seg likhetene som var mellom stormingen av kongressen og det som skjedde i Stavanger bystyre mandag 29. oktober 2018, sier han.

– Da kuppet bompengemotstandere vår egen bystyresal og tok over talerstolen noe som førte til at møtet måtte avbrytes. Bak ligger de samme underliggende tendensene som går ut på at aksjonsevnene i befolkningen er betydelig. Det er for så vidt bra i prinsippet, men også risikofylt. For det oppstår en risiko for at noens selvrettferdighet går ut over alle proporsjoner, forklarer Tuastad.

LES OGSÅ: Næringslivet ser lyset i enden av koronatunnelen

– Mer klovn enn forbilde

– Tror du de fire årene med Trump har ført til en annen tone også i lokalpolitikken her hjemme?    

– Nei, jeg tror ikke at det har gjort at tonen har blitt skarpere. Trump er mer en klovn enn et forbilde i norsk offentlighet. Derimot har polariseringen, og det samme gjelder populismen der og andre steder, i USA gjort oss mer oppmerksomme på disse fenomenene. Men da snarere som en årvåkenhet. Trump har vist oss dit vi ikke vil, sier Tuastad.

Mer fra Dagsavisen