Uro i Frp om Forsvarets NATO-mål

Stortingsgruppa og flere fylkeslag i Fremskrittspartiet mener regjeringen sprer usikkerhet om NATO-målet for pengebruk på forsvarsformål.

– Landsmøtet er bekymret for regjeringens kommunikasjon rundt forpliktelsene om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på Forsvaret, slik Norge har forpliktet seg gjennom Wales-vedtaket i NATO, heter det i et resolusjonsforslag fra stortingsgruppa i partiet og flere fylkeslag.

Resolusjonen som ventes å bli vedtatt av landsmøtet søndag, slår fast at det er nødvendig å presisere at regjeringen vil realisere dette målet.

– Realiseringen av langtidsplanen for Forsvaret og den videre utviklingen av landmakten vil kreve økonomisk forutsigbarhet og reell økning i bevilgningene i årene som kommer, heter det i forslaget.

Konkret tas det til orde for å øke forsvarsbudsjettet til minst 2 prosent av BNP, senest innen 2024. I tillegg forutsetter Frps forslagsstillere at det bevilges penger til en raskere realisering av den allerede vedtatte landstrukturen med støttekapasiteter, herunder en «robust tilstedeværelse» i Finnmark.

Også under Høyres landsmøte tidligere i år ble det debatt om regjeringens oppfølging av NATO-målet.

(©NTB)