Unndro millioner - jobben gikk konkurs

Jæren tingrett: En 55 år gammel mann er tiltalt for grov økonomisk utroskap i Jæren tingrett. Mannen skal ha unndratt 3,6 millioner kroner.

Ifølge tiltalen skal 55-åringen ha unndratt millionbeløpet fra september 2014 til desember 2015. Dette har han gjort gjennom sin stilling som styreleder og daglig leder i et rørleggerfirma. 55-åringen har opprettet et enkeltmannsforetak som har sendt uriktige fakturaer til rørleggerfirmaet. 

I tillegg skal han ha fakturert kunder av rørleggerfirmaet fra sitt enkeltmannsforetak. 

LES OGSÅ: Klesbutikk på Kvadrat er konkurs

3,6 millioner

I tiltalen har man kommet fram til at det samlede unndratte beløpet utgjør 3.623.742 kroner. I den største delen av perioden som beløpet har blitt unndratt har 55-åringen også mottatt lønn fra rørleggerselskapet. Rørleggerselskapet ble slått konkurs i januar 2016.

«Utroskapen anses som grov, særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade.» står det i tiltalen. Det står også «Overtredelsen anses som grov blant annet hensett alvorligheten av det straffbare forhold utbyttet stammer fra, beløpets størrelse og måten det er utført på.»

LES OGSÅ: Eiendomsfirma i Sirdal gikk konkurs

Lurte banken

55-åring skal også ha lurt banken til å utvide kassakreditten i rørleggerfirmaet han var styreleder og daglig leder i med tre millioner kroner. Dette skal 55-åringen ha gjort ved å gjentatte ganger ha gitt uriktige opplysninger om at utestående kundefordringer i form av to fakturaer til et borettslag var reelle og skulle betales. 

Totalt utgjorde disse fakturaene tre millioner kroner.

LES OGSÅ: Spisested slått konkurs

Inndragelse

Borettslaget betalte aldri fakturaene fordi det manglet dokumentasjon på at arbeidet var utført. I tiltalen står det at fakturaene anses som uriktige fordi det ikke foreligger ytelser fra rørleggerfirmaet for disse beløpene. 

I tiltalen mot 55-åringen er det nedlagt påstand om inndragning av 3.623.742 kroner. I tillegg til rettighetstap i fem år. 

Rettighetstap betyr at man mister retten til å ha en stilling eller utøve en virksomhet eller aktivitet.