Nyheter

Unik fagsuksess hos UiS

Videregående-elever på forskerlinjen får toppkarakter på UiS. Nå vil avdelingslederen utvide.

Universitetet i Stavanger var først med å tilby videregående elever å ta eksamen på universiteter i Norge. I 2011 startet UiS et samarbeid med St. Olav videregående skole om å gi deres elever på forskerlinjens andre år muligheten til å motta ti studiepoeng nesten to år før de er ferdige med sin videregående skolegang, forteller Inge Christ ved UiS.

Nå kan universitetet og elevene som tok faget teknologi og design, fortelle om suksessen til integreringen av de unge og programmet selv.

LES OGSÅ: Dette studiet er mest populært

– De må få utfordringer de også

Av kursets 25 elever fikk 17 elever karakteren A og åtte fikk B.

– Dette var beste kull noensinne. Det er kremen av norsk ungdom, på godt og vondt, sier en fornøyd Christ, som er lektor i faget og avdelingsleder for realfag på universitetet.

Christ fikk også ansvaret for å konstruere kurset, som er totalt 60 timer, etter en henvendelse fra St. Olav. Det var viktig for ham at faget passet med skolegangen til elevene så langt, og at de ikke bare ble satt inn med de andre, og mener dette er veien framover.

– Med rød tråd gjennom det hele handler det om en teknologisk innovasjon og forståelse. I den alderen så har de ikke så stor erfaring med praktiske ting. De er veldig flinke teoretisk, men jeg ser gjennom året at de har et stort forbedringspotensial på å lage ting selv.

– De får åpne øyene og se alle de duppedittene vi har rundt oss og i et litt annet perspektiv da, sier han, og nevner at flere elever har sagt de har blitt mer målbevisste som resultat av kurset.

Avdelingsleder i realfag på St. Olav, Eva Johanne Støkken, mener det er viktig å utfordre elevene.

– Det er klart at disse elevene er jo så flinke, så du kan jo tenke deg at de må få utfordringer de også, sier hun.

Støkken forteller at elevene er veldig fornøyde med kurset, og mener det er flere grunner som motiverer dem.

– Det å kunne få studiepoeng fra universitetet tror jeg motiverer dem. Og det gir dem også et lite innblikk i å være på et universitet, og de får jo lært mer også. Disse elevene har kapasitet til det, sier hun.

LES OGSÅ: 4500 nye studenter klare for Fadderuken

Vil utvide programmet

Christ forteller at han har fått henvendelser fra flere skoler, blant dem Kongsgård videregående skole, som ønsker tilgang til det samme programmet, og han er åpen for å utvide kurset.

– Jeg har tatt initiativ for å øke bemanningen. Jeg kan tenke meg at tilbudet kan realistisk sett økes først neste år, ikke dette kommende skoleåret. For jeg ønsker en ny medarbeider så vi kan drifte kursene parallelt, sier han.

Programmets kostnader blir delt med Rogaland fylkeskommune, og en utvidelse må bli godkjent der først.

LES OGSÅ: Privat boligutleie tar jobben før semesterstart

Får støtte i Stortinget

– Vår framtidige velstand vil trolig påvirkes av vår satsing på realfagene, og vi må tørre å tenke nytt. Da er dette samarbeidet mellom St. Olav og UiS veldig spennende. Jeg mener man ikke må være redd for å la elever som utmerker seg få prøve ferdighetene sine på et høyere nivå, sier Roy Steffensen (Frp), leder i utdannings- og forskningskomiteen og Rogaland-representant på Stortinget, til RA.

– Vi er flinke til å dyrke eliten innen idrett, og har egne idrettsgymnas, og jeg mener vi må ikke være redd for å dyrke de flinkeste også innen realfag.

Mer fra Dagsavisen