Nyheter

Unge ser mildere på tortur

Bare sju av ti unge mellom 16 og 24 år, er ubetinget enige i at tortur aldri er et akseptabelt virkemiddel.

Ungdom er dermed vesentlig mindre kritisk til tortur enn resten av befolkningen, viser en ny landsomfattende undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Amnesty International i Norge.

* I hele befolkningen er det 84 prosent som svarer at tortur aldri er akseptabelt.

* Blant dem som er 65 år eller eldre, mener hele 95 prosent det samme.

– Vi har kanskje tatt det litt for gitt at det er åpenbart at tortur skal til historiens søppeldynge. Det er grunn til å våkne når så mange unge ikke umiddelbart er enige i at tortur er uakseptabelt, sier Amnestyrs generalsekretær John Peder Egenæs.

– Tortur er forbudt i alle sammenhenger, understreker han.

LES OGSÅ: Terroriserte foreldrene i 15 år

– Moralsk forkastelig

Dette forbudet mot tortur går fram av FNs verdenserklæring for menneskerettigheter fra 1948. Artikkel 5 her slår fast at: «Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.»

Arbeidet med menneskerettighetene begynte i 1946 etter de grusomme overgrepene mot sivilbefolkningen og Hitlers folkemord mot jøder og andre minoriteter under andre verdenskrig, går det fram av FN-sambandets nettsider.

FNs torturkonvensjon trådte i kraft i 1987. I artikkel 2 her heter det at:

«Ingen særlige omstendigheter av noen art, hverken krigstilstand eller trussel om krig, intern politisk ustabilitet eller annen offentlig krisesituasjon kan påberopes for å rettferdiggjøre tortur.»

Også FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter fra 1976, fastslår at tortur er forbudt.

Egenæs omtaler dessuten tortur som «moralsk forkastelig».

– Tortur er galt fordi det er å utsette andre for ulidelig smerte, både fysisk og psykisk. Tortur er også grufull fordi den varer lenge etter at smerten er over. Det å utføre tortur er forferdelig, og det samme er å pålegge andre å gjøre det.

Egenæs viser i tillegg til rapporter som viser at tortur ikke er en effektiv måte å framskaffe ønsket informasjon på.

– Men uavhengig av eventuell nytte kan ikke tortur være annet enn galt, sier Egenæs.

LES OGSÅ: – Torturerte rullestolbruker med strøm

– 11. september

– Det er dermed betryggende at en så stor andel av befolkningen mener at tortur aldri skal brukes, men samtidig ligger det et lite varsko i at de yngste er mer i tvil, fortsetter Amnestys generalsekretær.

– Hva kan denne tvilen skyldes?

– Det er vanskelig å si sikkert, men jeg mistenker at noe som skjedde etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, kan være med på å forklare denne tvilen. Amerikanske politikere begynte da å argumentere for at tortur i noen sammenhenger var riktig. Det kan mange unge her til lands, som både gjennom musikk, TV-serier og på andre måter har et forhold til USA, latt seg påvirke av, svarer Egenæs.

Etter terroren som krevde tusenvis av liv i USA, var det en del som gjorde langt mer enn bare å ta til orde for «forbedrede avhørsteknikker». Blant annet ble torturmetoden «waterboarding» et etablert begrep. Mange husker nok også bildene som dokumenterte umenneskelig behandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

– Også på Guantanamo og i Afghanistan ble det brukt tortur. Dette blir fortsatt forklart med at det var nødvendig, men det er blitt tilbakevist, sier Egenæs.

Ideen om at tortur er et egnet virkemiddel i krigen mot terror, lever fortsatt i beste velgående. Før han ble valgt til USAs president, uttalte Donald Trump at han igjen ville åpne for «waterboarding». Trump har også sagt at han tror at tortur virker.

LES OGSÅ: Krigen i Stavanger:Her var Gestapos torturhus

– Andre verdenskrig

– Hvis du har rett i at unge har latt seg påvirke av amerikanske politikere, hvorfor har ikke også de eldre latt seg påvirke? Hele 95 prosent av dem mener jo at tortur alltid er uakseptabelt.

– Man kan lure på om det er andre verdenskrig som har æren for det. Mange av de eldste har nok hørt om eller kjenner til personer som da ble utsatt for denne typen metoder, og det kan nok ha ført til at de selv har tatt avstand fra dette.

– Hva bør gjøres for å styrke motstanden mot tortur blant de unge?

– Skolen har også et ansvar for å undervise i menneskerettigheter, og det er naturlig at vi holder diskusjonen om dette levende. Det må gjøres veldig tydelig at at tortur er galt, svarer Egenæs, som selv opprinnelig er lærer.

LES OGSÅ: – Tatt til fange, torturert og tatovert i bolig på Klepp

Mer fra Dagsavisen