Nyheter

Undersøkelse viser at Stavanger er en næringsvennlig kommune

Ferske tall fra en undersøkelse gjort av Virke, viser at Stavanger er en næringsvennlig kommune. Stavanger ligger godt over snittet, og det har blant annet blitt målt hvorvidt kommunen legger til rette for næringslivet, og om det er attraktivt å bo her.

Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, har foretatt en undersøkelse blant 1500 næringslivs- og virksomhetsledere. De spurte lederne i regionen om hvor tilfredse de er med kommunen, og rammebetingelsene for å drive virksomhet. I kveld presenterte Virke den ferske undersøkelsen for blant andre lokalpolitikere i Maskinhallen på Tou.

– I næringspolitikk er samvirke mellom bedriftene eller virksomhetene og politikken, viktig hvis vi skal skape verdier og arbeidsplasser, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, innledningsvis i sitt innlegg.

Han sier så at tilliten mellom næringslivforvaltning og det politiske apparatet i kommunen, er viktig og avgjørende både for det næringslivet som allerede er der og det som skapes i framtiden.

– Stavanger ligger godt an, og undersøkelsen viser gode tall for kommunen i kampen om å være en næringsvennlig kommune, og i å være opptatt av næringslivet, sier Kristensen til RA.

Undersøkelsen viser at 71 prosent av de spurte mener at Stavanger kommune legger godt til rette for det lokale næringslivet. På landsbasis er dette tallet 44 prosent.

– Stavanger ligger godt over snittet, og de faktorene som har spilt inn er tilrettelegging for næringslivet, ubyråkratisk kommune, og om kommunen er attraktiv å bo i, sier han.

77 prosent av de spurte mener at Stavanger er en attraktiv by å bo i. Også denne faktoren er høyere enn landsbasis, som fikk 59 prosent.

– Dette går på om næringslivet opplever at kommunen legger til rette for at byen skal være et godt sted å bo, sier Kristensen.

LES OGSÅ: Tre generasjoner på SUS blir til to

Vanskelig å få tak i kompetanse

Én av fire næringslivsledere i Stavanger mener at de ikke får tak i den kompetansen de behøver i egen region. Dette tallet overrasker Kristensen.

– Hvis vi går litt tilbake i tid, var det helt motsatt. Mange flyttet fra Stavanger som følge av oljekrisen, og det var mye kompetanse som dermed gikk til andre steder, sier han.

Kristensen vet ikke nøyaktig hva som er grunnen til at det er vanskelig for næringslivslederne å få tak i den kompetansen de trenger. Han sier det er en bredde i typer kompetanser som mangler i regionen.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange som 25 prosent har svart dette. Jeg tenker at det er noe næringslivet og kommunen sammen må jobbe med. Dersom dette er snakk om spesialistkompetanse som må hentes fra andre steder, så må man gjøre det attraktivt for å få den hit. I andre tilfeller kan det være slik at kompetansen må utvikles i denne regionen. Da må det samarbeides med utdanningsinstitusjonene, sier han til RA.

LES OGSÅ: Får gull som sykkelvennlig bygg

Må kjenne sitt lokale næringsliv

Det Virke opplever er at bompengedebatten har vært en viktig diskusjon i regionen den siste tiden. De oppfordrer likevel kommunen til å ta seg tid til å diskutere næringslivsrelaterte problemstillinger. Da er det viktig at de kjenner sitt lokale næringsliv. Dette må det legges til rette for.

– Ved enhver problemstilling diskuteres det hvordan kommunen skal komme frem til løsninger. Næringslivet er som regel en del av denne løsningen. Det handler ikke kun om å regulere, men også om å oppnå bærekraftighet. Næringslivet er om mulig tettere på lokalpolitikken enn noen gang, og det er fordi visse temaer er like viktig for lokalpolitikken som for næringslivet. Det må løses sammen, fordi det skal løses lokalt, sier han til RA før han fortsetter.

– De politikerne som blir valgt ved høstens lokalvalg, og som skal sitte i fire år, må sørge for at de bruker nok tid på å kjenne sitt næringsliv og forstå dens utfordringer. De bør bruke tid på å legge til rette for dette, ettersom det kan føre til at andre politiske prblemstillinger også løses, sier Kristensen.

LES OGSÅ: KIA må halvere norsktilbudet til innvandrere

En ny framtid?

Kristensen har tatt utgangspunkt i tall fra Statistisk Sentralbyrå, og de viser at det er enda flere sysselsatte i olje- og energinæringen i Stavanger, enn hva det er i resten av landet.

– 15 prosent av innbyggerne i Stavanger jobber i denne næringen. På landsbasis er det kun to prosent, sier han.

Tallene fra SSB viser at nesten halvparten av verdiskapingen i Rogaland kommer fra de private handels- og tjenestenæringene. Den private delen av dette står for hele 46 prosent av verdigskapingen i fylket, og det tilsvarer omtrent 101 milliarder kroner. Det er 6 prosent mer en snittet for Norge som helhet. Dersom man kun ser på privat verdiskaping, så står handels- og tjenestenæringene for omtrent 54 prosent av verdiskapingen i Rogaland. For landet som helhet ligger denne andelen på om lag 50 prosent.

 Handels- og tjenestenæringen konsumerer mye tjenester, og det er stor vekst i tjenesteproduksjon. Tjeneste- og kompetansevirksomheter bygges på ryggen av olje og gass, som har vært dominerende. Framover er det store muligheter for Stavanger om det legges til rette for videre vekst i handels- og tjenestenæringen. Det skal politikerne være observante på, sier Kristensen.

Mer fra Dagsavisen