Sport

Underskudd på 18,7 millioner kroner i Viking

Daglig leder Eirik W. Henningsen presenterte i ettermiddag regnskapet for 2016. Det ser ikke bra ut, for underskuddet er større enn man hadde trodd.

Følg RA Sporten på Facebook!

Av: Per Thime

– Den største årsaken til at underskuddet ble større, enn forventet, er mindre inntekter fra blant annet sponsorer.

Det forteller Eirik W. Henningsen til RA. Han har hatt ryddejobben i Viking siden han ble ansatt i september 2015.

– Jeg har ikke angret et sekund på at jeg takket ja til jobben, selv om det har blitt en del å være med på som dreier seg om  sparing.

Sponsor, billett- og salgssvikt

Viking Fotball ASA opplevde i 2016 en inntekstssvikt på hele 21,5 millioner kroner, i forhold til 2015.

– Vi hadde emisjonen som ga oss 17,2 millioner kroner i frisk kapital. Dette var likevel ikke nok, for vi ser dessverre en anstrengt situasjon som får følger, fortsetter Henningsen.

I årsberetningen står det blant annet om betydelig kostnadsreduksjon, der hvor blant annet flere ansatte måtte forlate jobbene sine.

– Det er jo flere årsaker, men når inntektene faller var det et nødvenig grep. Nå er det imidlertid skåret helt inn til beinet, mener han.

I 2016 ble det budsjettert med spillersalg for 16 millioner kroner. Der var Viking aldri i nærheten. 6,9 millioner kroner er bokført på den posten. Når man nå er inne i et nytt budsjettår er beskjeden klar:

– Vi har fått klar melding om å gå i balanse i 2017. Det er det vi har startet på, fortsetter Henningsen.

Det kan bli vanskelig nok.

Forrige sesong sank salget av sesongkort. Tallene for hvor mange som er solgt denne sesongen er heller ikke klare. I fjor ble det solgt sesongkort- og billetter for 9,2 millioner kroner. Året før var tallet 13,4 millioner kroner.

Flere kutt venter

Viking er fortsatt i den såkalte røde sonen i NFF. I løpet av 2018 må klubben være i gul sone. Hvis ikke får det konsekvenser, kanskje i form av poengtrekk. Økonomisjef Henning Johannessen jobber i disse dager mer Vikings plan, den som dreier seg om hvordan å komme seg ut av rød sone.

– Vi har frist til 15. januar med å sende inn til fotballforbundet. Der mener vi det er satt ned punkter som skal gå rett vei, sier han til RA.

Det som uansett virker klart - det ligger an til flere kutt på Viking stadion. Ikke på ansatte, men på andre ting.

– Ja, det dreier seg alt i fra drift til stadion og til avvikling av kamparrangement. Hva og hvordan det kommer til å skje skal vi se nærmere på, sier Henningsen.

Omsetningen stuper

Viking har i lange tider vært flaggskipet for all idrett i regionen. Nå er Stavanger Oilers forbi i omsetning.  I 2016 hadde Oilers en omsetning på 106 millioner kroner, mens Viking Fotball ASA omsatte for 88,1 millioner kroner.

Opplever likviditetsproblemer

I årsberetningen kan man også lese om likviditetsproblemer, eller at den i det minste er utfordrende i perioder. Klarer man ikke å få inn de nødvendige inntektene, kan det bli utfordringer.

– Selskapets sponsorvirksomhet er fortsatt rammet av nedgangstidene i regionen, og det skal ikke store negative avvik i forhold i forhold til budsjetterte inntekts-og kostnadsposter før selskapet får likviditetsproblemer.

Tror på bedre tider

Når seriestarten bare er noen uker unna begynner graset å bli grønt på stadion. Spillerne er i ferd med å pakke koffert med fotballsko. De reiser til La Manga onsdag for to treningskamper. Når de er hjemme er det trolig rett på gras, hvis værgudene vil. Administrasjonen tar seg av økonomien, mens spillerne skal tenke ballspill.

– På sport er det ikke mer å kutte, vi har tatt de grepene vi kan der. Får vi inn midler, det vil si mer enn det vi skal, da er det på sport de skal på plass. Vi har allerede tatt grep med positive tiltak overfor publikum og samarbeidspartnere. Vår mål er å selge flere sesongkort og billetter enn i fjor. I tillegg håper og tror vi på bra sportsliger resultater. Da kommer også publikum, tror Henningsen.

Mye har dreid seg om penger de siste årene for Viking. Med unntak har det dreid seg om underskudd.

2013: - 13,8 millioner kroner.

2014: - 6,5 millioner kroner.

2015: + 3,3 millioner kroner.

2016: - 18,7 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen