Ulmende asylopprør

LEDER: Konsekvensene av å la Masud Gharahkhani kjøre sitt asylpolitiske enmannsshow er allerede i ferd med å bli store for Ap, skriver Bjørn G. Sæbø.

Arbeiderpartiet har mange ulmebranner, og asyldebatten er kanskje den farligste. De som greier å huske tilbake til perioden fra 2009 til 2013 minnes også Pål Lønseth, statssekretær og eksekutør av det som ble oppfattet som justisminister Grete Faremos (Ap) harde asyl- og innvandringspolitikk. Og selv om Ap var med på det samme asylforliket som Frp og dermed enig i grunntrekkene på politikkområdet, opptrer Støres lag panikkslagent. Migrasjonsbølgen i 2015 forrået debatten i slik grad at noen i Ap innbiller seg at partiet må bli verre enn Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsperson.

For Ap har løsningen vært å sette Masud Gharahkhani inn som sin innvandringspolitiske talsperson og leder for partiets innvandringspolitiske utvalg. Med en opptreden på Dagsnytt 18 der Masud Gharahkhani prøvde å overgå Jon Helgheim i retorikk og kom med anklager om at Frp ikke hadde vært strenge nok i asylpolitikken, har Ap gitt seg selv nok et problem. Den manglende evnen til å kommunisere ut at partiet faktisk har vært tøffe på sin vakt, er blitt erstattet med paniske forsøk på være enda større i kjeften enn Frp på asylfeltet. Dét er en kamp Ap ikke bør ta.

LES OGSÅ:  Harde fronter: «Skjemmer ut Ap»

Ap-profilen Odd Kristian Reme speiler ikke bare synet i Stavanger og Rogaland når han kritiserer Gharakhani i kraftige ordelag. Som leder i Sosialdemokratisk Forening fikk han Stavanger- og Rogaland-partiet med på en solidarisk og raus asylpolitikk – en oppfatning som deles i de andre storbylagene. Én ting er at Gharakhani overspiller så sterkt at han er i ferd med å velte debatten han er satt til å lede, langt verre for Ap bør det være å se at partiet lekker til SV, Rødt og hjemmesitterpartiet.

Kostnaden for å stoppe velgerflukten fra Ap til Frp blir økt flukt til venstresiden. Konsekvensen av å la Masud Gharahkhani kjøre sitt asylpolitiske enmannsshow er allerede i ferd med å bli store.