Nyheter

– Tvinges til å snakke om bøker på en annen måte

Stavangers årlige internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, Kapittel, er i gang, og i kveld ble forfatterne Ingelin Røssland, Erlend Loe og Ida Hegazi Høyer invitert for å snakke om hår og tenner med ordstyrer Janne Stigen Dragsholt.

Ordstyrer under kveldens panel, Janne Stigen Dragsholt, forteller at Kapittel har valgt å sette sammen flere paneler for å diskutere ulike kroppsdeler. I kveld valgte de å snakke om hår og tenner.

– Begge er død materie som likevel får mye plass. Det som er litt gøy med tenner og hår, spesielt for kvinner, er at vi bruker mye tid på det. Det er en del av den feminine pakken, så for kvinner skal det være slik at vi skal ha pene tenner og pent hår for å i det hele tatt være kvinner, sier Stigen Dragsholt til RA.

Hun tror det sier en del om vår samtid, i og med at vi «alle» stort sett har alle muligheter til å få fine tenner og ha fint hår.

Det sier litt om både klasse og identitet at man er i et sjikt i samfunnet hvor man har fine tenner og hår. Det sier mye om hvordan vi ønsker å presentere seg selv, og hvilke kriterier vi bruker for å lese andre, og det synes jeg er veldig interessant. Skjønnhet er veldig viktig både for kvinner og menn da det kommer til å forstå både seg selv og andre, og da får tenner og hår en viktig rolle, sier hun.

Hun følte ikke at det kom godt nok frem under panelet i kveld, ettersom både boken til Erlend Loe «Dyrene i Afrika» og boken til Ida Hegazi Høyer «Fortellingen om Øde» handler om folk som ønsker å fjerne seg fra sivilisasjonen, og ta et oppgjør med dette. I tillegg til deres bøker, tok panelet også for seg Ingelin Røssland sin barnebok «Hårete fakta».

Vi valgte disse tre bøkene og forfatterne til kveldens panel, og det som er interessant er at både Hegazi Høyer og Loe sine bøker ligner i det å ha et prosjekt som går ut på å se om det finnes noe annet enn den virkeligheten vi lever i. Om det går an å leve på en annen måte, og ta et standpunkt som kan potensielt endre verden, sier Stigen Dragsholt.

LES OGSÅ: – Donald er gull verdt. All litteratur har sin funksjon

Kulturelt fenomen

Stigen Dragsholt forteller videre at hår egentlig er et kroppsfenomen som er blitt et kulturelt fenomen.

I vår tid har ikke hår noen ting med natur å gjøre, for vi trenger for så vidt ikke hår. Vi trenger det kun for å se fine ut, og det er veldig interessant. Tenner derimot trenger vi, men også det har blitt et større kulturelt fenomen enn tidligere, sier hun.

Vi har et nært forhold til kroppen ettersom vi lever i den, men samtidig har vi et fjernt forhold til den. På grunn av blant annet helsevesen og moderne teknologi, fungerer den ganske bra. Problemer man hadde for kun 50 år siden, er overkommelige den dag i dag, så jeg tror vi trenger å bli minnet litt på de ulike delene av kroppen og hvor underlig det egentlig er at det går så bra som det går, legger Stigen Dragsholt til.

Hun mener at vårt mål med kroppen er å ikke legge merke til den. Man trener for å holde seg friske og sterke, man ordner håret og tennene for å føle seg fine, og man går kanskje på yoga for å finne balanse og ro i kroppen.

I vår tid er det slik at vi ønsker å fjerne oss mest mulig fra kroppen. Vi vet den er lunefull, og ønsker nok ikke å tenke for mye på den. Da mener jeg at det kan være fint å bli minnet på det og alt det underlige som skjer i alle de ulike kroppsdelene, sier hun.

LES OGSÅ: Cecilie Skog ledet 100 mann på tur gjennom Storhaug

– Godt lavterskeltilbud

Det ble også arrangert et panel om sykdom som diabetes og stress torsdag kveld. Da var Stigen Dragsholt ordstyrer, og fikk besøk av forfatter Anne Gunn Halvorsen. Fredag og lørdag skal det snakkes om henholdsvis rumpe og underliv, og hender og fingrer. Stigen Dragsholt tror opplegget blir kjekt for de som velger å komme.

Panelet om rumpe og underliv vil kanskje appellere mer til kvinner, mens hender handler nok litt om symbolikk. De gjør at vi føler vi har full kontroll på ting, men samtidig er det noe som kan svikte oss, så det blir et morsomt tema, sier hun.

Hun mener at folk bør komme på panelene fordi det er et godt lavterskeltilbud, og det tas opp temaer som alle kan forholde seg til.

Det kan som publikum både være nyttig fordi det er gjenkjennbart, og man kan få tips til bøker de kan tenke seg å lese. Alle panelene består av bøker som er skjønnlitterære og sakprosa, slik får man ulike perspektiver på temaene, sier hun.

Stigen Dragshol var spent i forkant av kveldens første panel, ettersom tenner og hår er såpass konkret og bøkene veldig forskjellige.

Det er spennende, for det kan dukke opp ting man ikke har forutsett, og man blir tvungen til å snakke om temaet. Det kan være kjekt å ikke snakke om bøker på en generell måte, for da blir man nødt til å tenke gjennom ting og se den på en litt annen måte både som leser og forfatter, sier hun.

LES OGSÅ: Vigrestad-forfatter debuterte med høytlesning for 300 barn

Et godt opplegg

Erlend Loe forteller RA at han i forkant av panelet ikke skjønte helt hva det var han skulle delta på.

– Jeg synes det var veldig gøy. Det var fint at det var litt høyt under taket og andre ting som var i spill. Jeg har ikke tenkt over tenner og hår på denne måten tidligere, sier han til RA.

Det er klart tenner er en viktig del av tilværelsen for de fleste av oss, og det har jeg skrevet om noen ganger. Håret mistet jeg selv i tyveårene, og har både akseptert og lagt det bak meg. Derfor tenker jeg ikke stort på det, legger han til.

Loe syntes uansett at Kapittel sitt opplegg var bra.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var uklart på en tiltrekkende måte, sier han.

Mer fra Dagsavisen