Turismen i Stavanger

DEBATT: Langt på vei er det pressens feil at det har gått som det har gjort.

Skrevet av: Pål Mitsem, Randaberg.

Stavanger har en turistsjef, sikkert med god lønn og vanlig stor stab, det er sikkert ikke hennes feil at turistnæringen i Stavanger går så dårlig at hullet i Tanke Svilandsgate nå skal brukes til et kontorbygg, og ikke til et førsteklasses hotell. Og Hilton-hotellet ved konserthuset, er det også begravet, i stillhet? Og Stavanger Forum – et flott utstillingsområde – blir også nedlagt, i stillhet! Hva mener turistnæringen om det som skjer? Turistnæringen blir i alle andre steder enn Stavanger oppfattet som viktig og framtidsrettet? 

Er det noen som er i tvil om at hotellet i Tanke Svilandsgate og det ved konserthuset og Stavanger Forum hadde hatt fullt belegg fra dag nummer én hvis Stavanger hadde satset på de to store turistattraksjoner som finnes her? De ville være ypperlige argumenter for å legge alle utstillinger og årsmøter til Stavanger! 

Jeg tenker på en forurensningsfri gondolbane til Europas flotteste utkikkspunkt og restaurant på Rygertoppen, øverst på Neverdals-fjellet, med utsikt til fjellheimen, Stavanger og Nordsjøen fra Egersund til Stord. Det ligger over og til side for Prekestolen (og kan være usynlig fra denne). Se gjerne http://www.mitsem-blogg.com/431412235

Jeg tenker også på et forrektige Rikssamlingssted (med scene og vikingtidsmuseum) på Ytraberget der slaget i Hafrsfjord i år 872 (som samlet Norge) ble avsluttet. Det kan bli like flott som Stiklestad, som egentlig bare er et sted der en overmektig bondehær tok livet av en konge, som slett ikke var så hellig mens han levde som navnet antyder. Hvis du ikke selv har vært der, Ctrl-klikk på http://www.mitsem-blogg.com/430771590, og klikk deretter på trekanten for å sette i gang filmsnutten fra feiringen av 1100-års dagen for Slaget i Hafrsfjord. 

Langt på vei er det pressens feil at det har gått som det har gjort, med en turistnæring i stabilt sideleie, og hoteller på sotteseng. Aftenbladet har aldri rykket inn Ståle Ådlands flotte tegning av gondolbanen, skjønt de visstnok har betalt for retten til å gjøre det, når det passer. 

Og vikingtiden har mest med Møllebukta å gjøre, i Aftenbladets perspektiv! Det er vel en feiltakelse på linje med Sola kommune, som helst vil minnes Slaget i Hafrsfjord i en nedlagt offisersmesse på Sola Sjø!

Det er grenser for hvor mange cruiseskip det er plass til i Stavanger! Det er plass til minst fire ved Eiane, en kort busstur til Stavanger (når og hvis Ryfast åpnes) og en kort gondolbanetur til Rygertoppen.