Nyheter

Trusler og vold fra elever ble varslet 529 ganger i 2018

Bare i 2018 meldte Stavanger-lærere skriftlig fra om 529 tilfeller av vold og trusler fra elever. Syv skoler står for 30 prosent av tilfellene.

I løpet av de fire siste årene har Stavanger-lærere og andre ansatte gitt beskjed om vold, trusler og utagering nesten 2000 ganger i det kommunale varslingssystemet Synergi (se faktaramme nederst i artikkelen). Det er en portal der avvik skal rapporteres. De fire skolene med spesialavdelinger står for rapportering av 56 prosent av volden og truslene.

– Det er nok naturlige forklaringer på at spesialavdelingene har høye tall, men det er også noen få ordinære skoler som er overrepresenterte i statistikken, sier nestleder Rune Askeland (MDG) i kommunalstyret for oppvekst.

Han vil vite hva voldstallene er i andre norske kommuner, målt opp mot de 1961 i Stavanger siste fire år.

– Umiddelbart høres nesten 2000 tilfeller veldig høyt ut, men vi har ikke noe sammenligningsgrunnlag, sier Askeland.

Han understreker at volden må ned, både av hensyn til elevene selv, dagens lærere, rekruttering og evne og vilje til å stå i yrket over tid.

Læreralarm

Utdanningsforbundet i Stavanger slo alarm om utstrakt voldsutøvelse fra elevene tidligere i vinter. Askeland har i etterkant bedt Rådmannen om oversikt over situasjonen. En oversikt ble lagt på bordet i forrige møte i oppvekststyret.

– Vi må få ned disse tallene. Lærerne må ha et trygt og godt arbeidssted når de er i Stavanger-skolen, og da må vi kanskje bruke ekstra ressurser i en periode for å få det til, sier Askeland.

Skolesjef Jørn Pedersen er opptatt av at kampen mot vold og trusler må føres med samarbeid på tvers av ulike etater.

– Det er ikke ett enkelt grep som må gjøres for å bedre forholdene, og det gjøres mye godt arbeid allerede. Det er heller ikke bare skoleadministrasjonen som må ta tak i disse utfordringene. Vi må arbeide på tvers av virksomhetene, både i Bedriftshelsetjenesten, kommunens personaldeling og ledere ute i skolene, sier Pedersen.

De ulike interne kursene som tilbys skal kartlegges. I vår skal det videreføres dagskurs i forebygging og håndtering av vold og trusler,  for ledere, verneombud og tillitsvalgte.

Ingen kjente fellestrekk

Skolesjefen bekrefter at det er syv ordinære skoler – av Stavangers 40 barne- og ungdomsskoler – som står for 30 prosent av de rapporterte Synergi-meldingene. Årsakene til at disse syv skolene har en så stor prosentandel, er foreløpig uklare.

– Jeg har ikke kjennskap til om det noen fellestrekk mellom disse skolene, sier Pedersen.

Utdanningsforbundet Rogaland og Utdanningsforbundet Stavanger har i vinter hentet inn egne tall fra medlemmene, der det også går fram at 70 prosent av dem som har meldt fra om vold og trusler i Rogaland oppgir at de ikke har fått veiledning og oppfølging av sin leder etter at læreren har meldt ifra.

– Det skal være en kultur for at hendelser med vold og trusler skal bli rapportert, meldingene skal tas alvorlig, og de skal ikke bli bagatellisert. Det er viktig at rektorene er dyktige til å følge opp, sier Pedersen.

LES OGSÅ: – Situasjonen er svært alvorlig, vi kan ikke ha det slik

Styrelederen: Svært alvorlig

Lederen i oppvekststyret mener situasjonen er svært alvorlig.

1961 skriftlige rapporter over fire år, bare i Stavanger-skolene, viser hvor utbredt vold og trusler fra elever mot lærere i grunnskolen er i kommunen.

– Situasjonen er svært alvorlig, og det er uholdbart at vi har det slik, sier lederen i kommunalstyret for oppvekst, Sissel Knutsen Hegdal (H).

Hun vil ha mer kunnskap om tilstandene i Stavanger-skolen.

– Vi må inn og gjøre en stor jobb, spørre hvorfor det er slik, og hva vi kan gjøre med det.

– Dere må vel bruke mer penger på tiltak mot vold fra elever?

– Det kan godt være. Samtidig gjøres det mye godt arbeid ute i skolene, i samarbeid med Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og Lenden skole og ressurssenter. Vi økte støtten til Lenden med 3 millioner kroner i sist budsjett.

– Sammensatte årsaker

Sju ordinære skoler står for 30 prosent av voldstilfellene som rapporteres inn i Stavanger-skolen.

– Årsakene til at enkelte skoler har flere tilfeller enn andre er nok sammensatt. Uansett har vi som skoleeiere et ansvar for å bistå de skolene som trenger det, og de må få tilført ressurser. Det er svært viktig at vi følger opp dette, sier Knutsen Hegdal.

Hun peker på kommunen i løpet av våren skal kurse ledere, verneombud og tillitsvalgte i forebygging og håndtering av vold og trusler.

– Det er svært viktig at ledelsen ved skolene følger opp, og ikke lar den enkelte lærer bli stående alene, sier hun.

– Utsatte lærere må få hjelp

Inger G. Haraldsen

Inger G. Haraldsen

Utdanningsforbundet Stavanger er mest av opptatt av at utsatte lærere får nok hjelp.

Utdanningsforbundet slo alarm etter å ha kartlagt vold og trusler hos sine medlemmer i Rogaland. Det er spesielt én ting som bekymrer: Manglende hjelp og støtte til mange av lærerne som møter problemene.

70 prosent av lærerne oppga at de ikke hadde fått tilbud om veiledning og oppfølging av ledere i Stavanger-skolen i etterkant av vold og trusler.

– Det vi er mest av alt opptatt av i forbindelse med vold fra elever, er at det så en så stor prosentandel av våre medlemmer som oppgir at de ikke får veiledning og oppfølging, sier leder Inger G. Haraldsen i Utdanningsforbundet Stavanger til RA.

Hun mener systemene og rutinene som er nedfelt i personalhåndboken for Stavanger kommune er gode.

– Det viktige er at disse systemene og rutinene tas i bruk, sier Haraldsen.

Fakta: 

Antall tilfeller vold, utagering og trusler fra elever mot lærere rapportert i avvikssystemet I 2015: 533, i 2016: 446, i 2017: 453 og i 2018: 529 meldinger. Totalt over fire år: 1961 meldinger.

4 skoler med spesialavdelinger står for 56 prosent av innmeldte hendelser.

7 skoler med ordinær undervisning står for 30 prosent av avviksmeldingene, og samlet står 25 prosent av skolene for 85 prosent av innmeldte avvik.

I HMS-rapport for 2017 er det meldt inn 17 tilfeller som medførte sykefravær.

Mer fra Dagsavisen