Nyheter

Tror på ny rekord for Gladmat

– Magefølelsen min sier at Gladmat aldri har vært så godt besøkt som i år, sier festivalsjef Maren Skjelde.

– Vil du hjelpe til med å ta denne her? spør en hjelmbekledd mann og strekker på fleip en sort, sammenrullet kabel til Gladmat-sjef Maren Skjelde.

Sammen med flere andre er han i ferd med å rigge ned en scene   på toppen av Vågen når Skjelde søndag formiddag inspiserer området. Dagene før har det vært et mylder av besøkende på denne plassen når Gladmat-festivalen for tjuende år på rad er blitt arrangert. Lørdag var siste dag publikum kunne smake seg gjennom de 130 teltene med godbiter til 40 kroner retten. Nå står flere telt rensket for innhold.

– Jeg er kjempefornøyd med årets festival, sier Skjelde, som har hatt sin debut som festivalsjef dette året.

– Som ny i stillingen har det vært både en glede å jobbe både med staben i Gladmat, men også resten av beredskapsmannskapet, sier hun, som synes høydepunktene under festivalen har vært mange. Pedersgata trekker hun fram som et vellykket grep. Den ble i år for første gang brukt som en utvidet del av festivalområdet.

– Det er jo alltid noen innkjøringsutfordringer, men jeg er glad den ble så godt besøkt, sier hun.

LES MER: Her er de beste rettene på Gladmat 2018 (RA+)

Barna rullet pasta

Også Gladmat-satsingen på barn synes hun har fungert godt.

– Det har vært kjekt å se stappfulle matkurs med unger hver eneste dag. De har både sløyd fisk og rullet pasta.
Utstillerne og samarbeidspartnerne kan hun ikke få rost nok.

– Det er fantastisk å se hvordan de står på og bidrar til å gjøre festivalen til en utrolig fin opplevelse.

Tidligere er det blitt anslått at festivalen tiltrekker seg rundt 250.000 besøkende hvert år. Årets tall er fortsatt ikke klare, men Skjelde har en god magefølelse.

– Jeg tror Gladmat aldri har vært så godt besøkt som i år. Fra utstillerne og alle som er en del av festivalen får jeg tilbakemeldinger om dette. De rapporterer også om god omsetning, uten at vi har tall på dette heller.

LES OGSÅ: Professor:– Gladmat er som 17. mai (RA+)

Nølende om sjøpølsa

Lørdag ble årets Gladmat-rett kåret, og prisen gikk til Christopher W. Davidsen og hans stand Mat hjemmefra.

Festivalens kanskje mest omtalte og omdiskuterte rett er imidlertid sjøpølsa fra sjømatselskapet EIR of Norway. Under Gladmat ble retten for første gang introdusert og servert for et norsk publikum, ifølge NRK. Hos Aftenbladets matanmeldere falt den imidlertid ikke i smak – og ga den terningkast 1.

– Smakte du den?

– Jeg gjorde det dagen før festivalen startet, på Kokepunktet, sier Skjelde, og hopper nesten umerkelig over til et nytt tema.

– Nå synes jeg du går litt for fort videre her. Hva synes du om pølsa?

– He-he. På radioen har jeg sagt «nokså godt» på spørsmålet. Ja, jeg synes den var helt passe. Går det an å si? Det er nok mer tilbehøret som smaker, sier hun.

LES MER: Årets Gladmat er i gang (RA+)

Mer fra Dagsavisen