Nyheter

Trond og Bendik har laget en robot av lego

Trond og Bendik har brukt åtte uker på å bygge en legorobot. I helgen skal de representere Rogaland i den skandinaviske finalen i teknologikonkurransen First Lego League.

Gosen skole har vært med på kunnskaps- og teknologikonkurransen First Lego League (FLL) siden 2013, men i år er første gang et av skolens lag har kommet til den skandinaviske finalen i Oslo. De som skal ha æren for det er Trond Smith-Øvland (15) og Bendik Skarpnes (15), sammen med veileder og lærer Espen Lunde.

– Det er veldig kjekt og veldig lærerikt å være med på dette, sier Bendik.

Hensikten med FLL er å øke unges interesse for teknologi og vitenskap, og stimulere dem til å bli morgendagens ingeniører og forskere. FLL er muliggjort gjennom et samarbeid mellom FIRST Scandinavia og Statoils talentprogram Morgendagens Helter der ulike lag blir utfordret innen områdene forskning, teknologi og markedsføring. Formålet med FIRST LEGO League er å øke interessen for realfag hos barn og unge.

LES OGSÅ: MS-syke Kristian ble gründer

Åtte uker

Bendik er med på konkurransen for fjerde gang, mens det er Tronds andre.

– Det har vært spesielt gøy å programmere roboten, så jeg kan godt tenke meg å jobbe med dataprogrammering når jeg blir eldre, legger Bendik til.

Guttene har brukt åtte uker på prosjektet, og har lagt ned mange arbeidstimer for å komme dit de er i dag.

– Dette har ikke kommet gratis, og jeg er veldig stolt av dem. Jeg ser at denne konkurransen har stor verdi for elevene, og det er ingen tvil om at de blir utfordret på en annen måte enn ved å sitte på skolebenken. Det er jo ekte ingeniørarbeid de holder på med her, sier lærer Espen.

LES OGSÅ: Satte verdensrekord: – Ikke galt å snakke «psyk»

Følger linjene

Oppgaven elevene får i Lego League er delt, og både ved regionfinalen i Stavanger og finalen i Oslo, må de presentere oppgaven i sin helhet foran en jury. Den første biten av oppgaven går ut på å bygge og programmere en robot av lego. Roboten har ulike oppgaver den må gjennomføre i løpet av to og et halvt minutt, og det blir gitt poeng etter gjennomføringsgrad.

– Da vi bygget roboten var vi opptatt av å velge gode, brede hjul som skaper lite friksjon mot matta. Vi har dessuten fargesensorer på den, slik at den kan føle og følge linjene på bordet, sier Bendik, og peker mot et oppstilt bord med linjer, farger og illustrasjoner på.

– Det jeg er aller mest stolt av er at vi får den til å fungere og følge linjene hver eneste gang, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha gratis fastlege til ungdom

Tilrettelagt for alle 

Den andre delen er en prosjektoppgave. I år var temaet vann, og guttenes oppdrag var å utforske problemer knyttet til måten vi finner, bruker og kvitter oss med vann på. Løsningen ble en vannfontene ved Mosvannet og Stokkavatnet, som er tilrettelagt for gående, rullestolbrukere og hunder.

– Ideen kom da vi selv var ute og gikk en dag, og ble tørste. Målet vårt er å gjøre drikkevannet mer tilgjengelig, sier Trond, som har hatt hovedansvaret for designet.

– I tillegg er det mye plast som flyter rundt omkring, så en drikkefontene kan være med på å løse det problemet, legger han til.

Finalen finner sted i Oslo i helgen, og laget fra Gosen er ett av totalt 900 lag som har deltatt. I finalen står kun 45 lag igjen, og dersom guttene vinner der går turen videre til VM i USA.

– Så langt har vi ikke turt å tenke enda. Men vi har et realistisk håp om å kunne hevde oss i Oslo. Det guttene har fått til i denne konkurransen er helt unik, sier Espen.

Mer fra Dagsavisen