Josh Soares, Tim Kunes og Dan Kissel leverer som aldri før, og har skaffet Oilers en luke på 12 poeng på 14 kamper. Men sesongstarten var faktisk bedre da Ryan MacMurchy ledet Oilers til 39 poeng etter de første 14 kampene tilbake i 2011/2012-sesongen. Foto: Andrew Halseid Budd.

Tro det eller ei; Oilers har faktisk startet bedre før

Selv med 12 poengs luke etter 14 kamper tok Oilers flere poeng i 11/12-sesongen og scoret flere mål. Men der Oilers er på rekordjakt, har lagene bak blitt dårligere.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det mener ihvertfall TV2-ekspert Bjørn Erevik.

– I enkelte andre sesonger har Oilers startet litt dårligere enn i år, mens lagene rett bak dem har startet bedre. I år har Oilers vist en imponerende stabilitet, mens alle de andre lagene har slått hverandre. Derfor ser vi en så stor forskjell nå, sier Erevik.

LES OGSÅ: Vil ikke la 12 poeng bli en hvilepute

Sju poeng mer i snitt

Og tallenes tale støtter TV2-eksperten. Med unntak av 11/12-sesongen da Oilers tok 39 poeng på de første 14 kampene, har årets Oilers-mannskap nesten sju poeng mer i snitt enn på tilsvarende tidspunkt i sesongene tilbake til 2010.

– Lørenskog sliter med økonomien og kan ikke utfordre Oilers på samme måte som før, mens Storhamar og Frisk har slitt enormt med skader. Hockey er også et veldig mentalt spill, og kommer du først inn i en rytme der ting går litt på tverke blir du fort litt desperat og jakter på kortsiktige løsninger som kan gjøre at du går på uventede smeller, forteller Erevik.

11/12-sesongen er også den eneste sesongen der laget har scoret flere mål etter de 14 første serierundene. Da scoret Oilers, med Ryan MacMurchy i spissen hele 76 mål på de første 14 rundene, mot årets 64.

– Tidligere har Oilers kanskje hentet mer defensive, solide spillere for å passe sammen med de offensive som er der. Da tenker jeg på Kristian Forsberg, Stian Høygård og Snorre Hallem som alle er strålende spillere, men ikke kjent for sin poengplukking, sier han og fortsetter:

LES OGSÅ: Kissel verdt sin vekt i gull

Aldri sluppet inn flere mål

– Eirik Salsten har alltid plukket mye poeng, og har bare fortsatt den gode utviklingen han hadde i Manglerud Star. Markus Søberg og er en veldig offensiv spiller, og med de poengplukkerne de allerede har i laget blir det mye mål, sier han.

Det Oilers har slitt mest med i år er å finne balansen, da laget har scoret mye og sluppet inn mye. Siden 2010-sesongen har laget aldri sluppet inn flere mål på de første 14 sesongene enn i år, med unntak av 12/13-sesongen da de også slapp inn 31 mål på de første 14.

Til tross for det har Oilers seilet kraftig fra, men Erevik mener det blir litt tidlig å snakke om at ligaen er over.

– Det ser veldig lovende ut, men det kan skje at Oilers får en formsvikt og taper et par kamper på rad. Selv om jeg ikke helt tror Lillehammer og Stjernen vil holde hele sesongen, er det for tidlig å avskrive ligaen, sier han.

LES OGSÅ: Spiller seg sikrere

Tror på større konkurranse

Erevik tror også at Oilers kan få større konkurranse i tiden fremover, da han ser mye positivt.

– Storhamar kan få en oppsving med å få alle spillerne tilbake fra skade og spilt seg inn i Sjur Robert Nilsens nye system. Samtidig får du nye haller på Jordal, i Asker og i Fredrikstad som gjør at de lagene vil få bedret økonomi og treningshverdag, sier Erevik.

Det tror han vil løfte hele produktet GET-ligaen flere hakk.

– Vi begynner nok å se et metningspunkt for det GET-ligaen kan levere til publikum med dagens fasiliteter, etter flere år med publikumsoppgang blant de aller fleste lagene, sier han.

LES OGSÅ: Raser over dømmingen og sommel i forbundet