Trettenes scoret da Norge vant straffedrama

Norge revansjerte straffetapet mot Tyskland i OL. Tre mål på fire straffeslag ga norsk 5-4-seier i søndagens VM-kamp i hockey.

NTB-Geir Andreassen

Mathias Trettenes, Tobias Lindström og Anders Bastiansen overlistet iskaldt den tyske keeperen da kampen etter tre ordinære perioder og forlengning måtte avgjøres på straffeslag.

– Vi var litt mer med denne gangen til tross for at vi ble veldig presset i 1. periode på grunn av alle utvisningene. De fikk altfor mange minutter i overtall, og det sliter på oss, sa landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

– Antall skudd imot var jo helt rått, men vi sa til oss selv i garderoben at de er ikke bedre enn oss fem mot fem, så vi må holde oss på isen med fem mann. Da har vi sjanser til å ta dem. Det var viktig for den mentale helsen vår å vinne to poeng i dag i stedet for å gi fra oss to.

Det var mye å glede seg over.

– Tyskerne kriget inn noen scoringer, for de er gode foran mål, mens vi scoret noen virkelig flotte mål. 3-2-målet var jo helt russisk klikk-klakk med avslutning oppe i krysset. Det gledet et ishockeyhjerte, sa Thoresen.

De tre poengene Norge fikk med seg fra de to åpningskampene kan bli gull verdt med tanke på å unngå nedrykk. Det er nemlig lag nummer 16 og 15 i totalen som rykker ned.

– Vi fortjente seieren, sa Tobias Lindstrøm, som sier det ser bra ut for Norge med tanke på en eventuell kvartfinale.

– Det har vært målet hele tiden, så det går vi for, sa Lindstrøm.

Tung start

Det så ut til at det skulle bli en tung start for de norske gutta da Mathis Olimb pådro seg en utvisning etter få sekunder. Lillebror Ken André var derimot frekk nok til gi nordmennene 1–0 før tyskerne hadde fått etablert seg i norsk sone Han forfulgte en «umulig» puck, vant duellen med sin tyske motstander og satte den i mål via den tyske målvakten.

Da nordmennene fikk mulighet i overtall, utnyttet Thomas Valkvæ Olsen en retur på et skudd fra Lindstrøm til å øke til 2-0.

Tyskerne fikk mange muligheter i overtall, og i den fjerde forsøket lykkes de endelig. Steffen Thoresen satte pucken i eget mål bak en sjanseløs Henrik Haukeland i det norske målet.

OLs tyske toppscorer Patrick Hager ble kreditert målet. Tyskerne hadde fått blod på tann, og 2-2 ble satt inn av Marc Michaelis da han litt for enkelt kom i stor fart på kanten.

Klikk-klakk

Anders Bastiansen ordnet ny norsk ledelse med 3-2 da han fikk æren av å avslutte et praktfullt angrep registrert av rekkekameratene Valkvæ Olsen og Eirik Salsten. Det var klikk-klakk-ishockey på høyt plan.

De transatlantiske dommerne syntes å være i det gavmilde hjørnet, og Hager takket og bukket for muligheten da han utlignet til 3-3 med en nordmann i utvisningsboksen. Denne gangen scoret han uten hjelp fra en norsk spiller.

Norge hadde en svak avslutning mot Latvia lørdag, men var mye bedre med mot tyskerne. Backen Daniel Sørvik gjorde mye rart i lørdagens kamp, men med litt under ti minutter igjen av søndagens kamp skjøt han pucken i mål til 4-3-ledelse bak en dekket tysk målvakt.

– Jeg trodde ikke skuddet skulle gå inn, men jeg tenkte å legge den på mål, for han har gitt en del returer og jeg så at Mathias Trettenes kom som et olja lyn på siden. Det ble bra valg og et viktig mål, sa Sørvik til NTB.

Ny utligning

Det tok bare 25 sekunder før Yannic Seidenberg og Tyskland hadde utlignet for tredje gang i kampen, men til sist skulle det bli norsk jubel.

Norge har møtt Tyskland fem ganger tidligere i VM siden landet ble samlet i 1990. Norge tok sin tredje seier, mens Tyskland har like mange. Sist lagene møttes var i OL, og da vant tyskerne 2-1 etter straffer på vei mot sitt sensasjonelle OL-sølv.

Mandag er det kun trening og restitusjon for de norske spillerne foran tirsdagens kveldskamp mot Finland.

Elite-VM ishockey menn i Danmark søndag, gruppe B i Herning:
Tyskland – Norge 4-5 e.str. (2-2, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)
5491 tilskuere
Mål: 1. periode: 0-1 (1.41) Ken Andrè Olimb, 2-0 (7.31) Thomas Valkvæ Olsen (Tobias Lindstrøm, Mathis Olimb), 2-1 (14.30) Patrick Hager (Leon Dreisaitl Matthias Plachta), 2-2 (18.41) Marc Michaelis (Marcel Noebelis, Jonas Müller).
2. periode: 2-3 (21.36) Anders Bastiansen (Eirik Salsten, Valkvæ Olsen), 3-3 (27.31) Hager (Draisaitl).
3. periode: 3-4 (50.13) Daniel Sørvik, 4-4 (50.38) Yannick Seidenberg (Plachta, Draisaitl).
Forlengning: Ingen.
Avgjørende straffe: 4-5 Bastiansen.
Dommere: Brett Iverson, Canada og Stephen Reneau, USA.
Utvisninger: Tyskland 5 x 2 min., Norge 6 x 2 min.