Trendy med konteinerhus

NAVN I NYHETENE: Verdensmester Kari Schibevaag (39) trives aller best alene på fjellet eller ved havet.

Hvem: Kari Schibevaag (39)

Hva: Verdensmester i snøkiting og kite- surfing. Friluftsentusiast og bor i en konteiner i Lofoten.

– Hva fikk deg til å ville bo en konteiner?

– Jeg har alltid hatt lyst til å bo smått. I utgangspunktet var det ikke en konteiner jeg så etter, men et minihus som var enkelt og lite. Flere og flere nordmenn innreder små hytter. Jeg ville ha noe annerledes, dermed ville jeg prøve ut å bruke en konteiner til hus.

– Hvorfor valgte du å bo akkurat i Lofoten?

– Jeg var med på TV-programmet «Oppdrag Nord-Norge», og da besøkte vi Lofoten. Her var det fjell, vann, alt jeg kunne ønske meg! Her ville jeg være. Jeg bor mest i bil, fordi jeg elsker å flytte på meg, bo i telt og gå på fjellet. I Lofoten kunne jeg bo fast i de vakre naturomgivelsene.

– Trenden med å bo lite, i konteinere eller i minihus, har økt de siste årene. Hva tror du har ført til denne trenden?

– Jeg tror folk ikke vil bruke hele sin lønn og liv på å bo seg i hjel. Jeg tror folk har fått øynene opp for at vi ikke trenger så mye for å ha det bra. Det er kvaliteten på livet som er viktig.

– Det var vanskelig for deg å få konteiner-drømmen godkjent. Hvorfor?

– Det er voldsomt mye regler i Norge, når det egentlig er veldig enkelt å få det til. Det er mangel på kompetanse på dette feltet, som førte at det tok så lang tid å få svar fra kommunen. De visste rett og slett ikke hvordan de skulle gjøre. Det var vel litt vågalt å begynne med dette i en av Norges minste kommuner, men jeg tok sjansen. Nå kan jeg endelig nyte utsikten uten å tenke paragrafer.

– Hva har ført til interessen for å være mye ute i naturen?

– Jeg har alltid vært mye ute med foreldrene gjennom oppveksten, både på jakt og på friluftsturer på fjellet og ved sjøen. For meg har det alltid vært naturlig å være mye ute i Norge. Jeg trives best alene på fjellet eller ved havet. Jeg har reist mye med konkurranser til utlandet, men jeg savner ikke sydenlivet.

– Den Norske Turistforening tror at de instagram-vennlige naturomgivelsene har bidratt til økningen i friluftsliv. Er du enig i dette?

– Ja! Folk tar bilder når de er ute på tur, legger det ut på sosiale medier og da får følgerne også lyst til å gå ut i naturen. Det har også vært økt fokus på sunnhet ved mat og trening. Denne type ferie er jo en god start for å komme seg i gang og i bevegelse.

– Hva er andre årsaker til økningen?

– DNT, turjentene og turbedrifter har gjort en utrolig god jobb og tilrettelegger for folk å komme seg ut. Du trenger ikke gå over Grønland eller til Nordpolen. En tur i nærområdet kan også være utrolig fin og gi masse bra opplevelser. Før hadde folk nesten ikke utstyr når de reiste ut på lenge turer, tenk nå hvor mye bra utstyr vi har. Vi er skikkelig pingler i 2018! Det er ikke en fare lengre å gå på lange turer, og det er til og med mulig å leve svært komfortabelt på tur. Det har også blitt mer fokus på å være hjemme i Norge i ferien, ta med barna på tur og vise hvor fint landet vårt er. Du kan få et lite eventyr rett ved der du bor. Hva er bedre enn det?

– Hva gjør deg lykkelig?

– Når ungene smiler og er glade. Hunden min. Ligge i teltet alene på fjellet, og vite at du ikke trenger å stresse. Når det er superbra bølger når jeg er ute og surfer og kiter. Mye!

– Hvem var din barndomshelt?

– Min barndomshelt var Ingebjørg Vik Laugaland. Hun tok meg med på min første lange tur i fjellet hvor vi sov under en stein, i telt og under åpen himmel. Hun kunne alt og jeg ønsket at jeg en dag kunne bli like flink.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er litt vel engasjert i alt. Jeg må lære meg at jeg ikke trenger å snakke ut om enhver sak. Jeg sier alltid akkurat det jeg mener, og det passer seg ikke alltid.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– For å bevare Lofoten og naturen, og ikke overbygde og lage fancy hoteller. At Norge skal bevare allemannsretten. At det skal bli tilgjengelige alternativer til plast og avgift for plast. At små bedrifter kunne fått mer hjelp til å komme i gang.

– Er det noe du angrer på?

– Ja, at jeg skapte bedriften min Lofoten adventure company først med to andre personer, før jeg tok over hele selv. Jeg burde bare ha stolt på meg selv med en gang. Det er noe jeg vil prøve å lære andre.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Oda Schibevaag, fordi hun hadde funnet på mange gode løsninger og ser alltid lyst på livet.