Tre menn vil bli SSB-sjef – tidligere Ap-politiker favoritt

Tre menn har søkt stillingen som direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB) etter Christine B. Meyer. Favoritten er en tidligere toppbyråkrat med Ap-bakgrunn.

Geir Axelsen (52) sitter i dag som nestkommanderende i Nav og er den eneste av de tre søkerne som er intervjuet, ifølge Dagens Næringsliv. Derfor er det ikke unaturlig å utrope Axelsen til favoritt til å ta over etter Christine Meyer som direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Avisen har snakket med alle de tre kandidatene. Bare Axelsen bekrefter at han har vært i kontakt med Finansdepartementet. De øvrige forteller at de ikke har hørt fra den kanten.

– Jeg var i flere samtaler med Finansdepartementet og hodejegere, sier Axelsen, som har bakgrunn fra flere lederverv i Arbeiderpartiet og AUF, har vært underdirektør og senere statssekretær i Finansdepartementet.

De andre kandidatene er Thorbjørn Gaarder (62), som oppgir chief credit officer som yrkestittel og er mest kjent for å søke praktisk talt alle toppjobber i offentlig sektor, og Kenneth Grindbakken Sørensen (33), regionsjef i Elkjøp.

Birger Vikøren har fungert som direktør siden november i fjor, da Meyer gikk av etter en konflikt med finansminister Siv Jensen (Frp). Han ønsker seg tilbake til jobben i Norges Bank, og har gitt beskjed om at han ikke er en aktuell kandidat til direktørstillingen.

Underdirektør i Finansdepartementet, Eva Karin Dahle Rabben, vil ikke kommentere Axelsens søknad, men sier det har vært samtaler mellom departementet og «flere potensielle kandidater, både menn og kvinner», i forbindelse med utlysningen.

(©NTB)