Sport

Tre måter å leve med Vikings fall

Oddvar Skjæveland (51), Jørn Brekke (61) og Torkel Oftedal (59) har alle elsket Viking. Etter hvert som problemene har tårnet seg på, har også forholdet til klubben endret seg i tre vidt forskjellige retninger.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Jeg ble født da Viking møtte Skeid til treningskamp i 1966. Min far ble ropt opp på stadion med beskjed om å komme seg til sykehuset. Jeg er på mange måter født inn i klubben.

Ordene tilhører Oddvar Skjæveland. Siden 1975 har han hatt sesongkort. I løpet av de 42 årene som har gått siden den gangen har han gått glipp av syv-åtte hjemmekamper. Han er fortsatt ikke kommet helt over at han måtte droppe kamp på grunn av egen konfirmasjon, mens noen av gjestene fikk gå.

Nå lider Skjæveland med Viking. Det som har skjedd i klubben gjør vondt. Fryktelig vondt.

– Jeg har brukt lang tid på å fordøye dette. Det tok tid å innse at det ville gå galt.

(Saken fortsetter under bildet)

Oddvar Skjæveland vil aldri gi opp Viking. Han ser på klubben som på barna. De kan gjøre mye galt, men det tilgis alltid. FOTO: ESPEN IVERSEN

Skjæveland tar en slurk av kaffen og stirrer tomt ut av vinduet.

På utsiden av boligen ligger Skjævelands gårdsutsalg. Mannen som startet med salg av poteter langs riksveien eier og driver nå med salg av grønnsaker og eksklusive spesialvarer. Poteter får du også, men nå under tak. Gründeren har også et av verdens mest mørkeblå hjerter. Det har han til tross for at livet hans stort sett utspiller seg på Jæren og i Sandnes.

– Kan du ikke bare ta turen bort for å se Sandnes Ulf heller?

– Sandnes Ulf er ikke en tanke eller et alternativ. Det kommer aldri til å skje. Jeg er vokst opp med Viking fra fødselen.

– Du kan sammenligne forholdet mitt til Viking med det jeg har til ungene. De kan gjøre mye galt, men du elsker dem uansett.

LES OGSÅ: Jonevret: - Det var styremedlemmer som snakket om medalje før 2017

Obos-ligaen eller ikke – neste år fornyer han sesongkortet og stiller opp nok en gang. Men det blir uvant. Fryktelig uvant.

– Jeg leste på nett at sesongstarten i Eliteserien er satt til 11. mars. Da tenkte jeg med meg selv at dette blir fryktelig kaldt. Da jeg leste videre så jeg at Obos-ligaen starter 2. april. Da slo det meg plutselig inn at det er den datoen jeg skal forholde meg til.

Skjæveland er heller ikke bare en vanlig sesongkortinnehaver. Han har tatt kjærligheten til klubben både ett og to steg videre. Da klubben behøvde penger i fjor stilte han både med sparemidler og tiden sin.
Nå sitter han i styret til Vikings Venner AS og eier noen få promiller av klubben han elsker.

– Hvor mye av dine egne penger gikk inn i klubbaksjer?

– Jeg brukte 10.000 kroner, sier han – og trekker på det.

– Så satte jeg inn 10.000 i konas navn. Og 5000 i hver av barnas.

Skjæveland har vært med på en del aksjonærmøter. Han er usikker på om det er her problemene ligger. Han har ikke sett de store uenighetene, men er åpen for at de kan få sitt utspill i mer lukkede rom.
En ting er han likevel klar på.

– Det er nok for mange aksjonærer i Viking.

Vikings Venner AS bidro også med penger i det nye spillerinvesteringsselskapet Støttespilleren AS. Skjæveland vil likevel ikke være med på at det var penger ut vinduet.

– Isolert sett er jeg ikke sikker på at investeringen var god. Det er vel bare Nordvik og Høiland som har slått til. Men totalt sett tror jeg vi kan få glede av noen av spillerne. Det er ikke bortkastede penger.
Han skjønner kritikken av sportssjef Bård Wiggen. Samtidig skjønner han også at dette var vanskelig.

– Ståa var vel at det omtrent var umulig å få tak i etablerte spillere i form for Viking. Wiggen har hatt en vanskelig jobb – som han egentlig ble litt kastet inn i. Klubben var nok heller ikke godt nok forberedt på dette vinduet. Samtidig mener nå jeg at du jobber med dette skal du være forberedt på forskjellige scenarioer.

Skjæveland skjønte at Viking kom til å rykke ned etter tapet mot Haugesund. Han har liten tro på at det blir opprykksjubel alt i 2018.

– Jeg tror dessverre Viking skal få kjørt seg skikkelig nå. Alt henger sammen med økonomi. Det har ikke vært lett for trenerne som har sittet i år, men det blir ikke noe enklere i Obos-ligaen. Denne trenden skal bli veldig vanskelig å snu der.

51-åringen innrømmer at likegyldigheten til Viking også har grepet ham etter noen av de største skuffelsene.

– Jeg lurer på hva jeg holder på med. Så kommer lysten tilbake. Jeg er blitt glad i folkene. Han er ofte til stede på klubbens treninger og han er blitt en del av klubben i langt større grad enn før de store problemene kom.

– Viking er blitt en ekstremt åpen klubb. Nesten for åpen. Nei. Ikke skriv det. Man kan aldri bli for åpen. Poenget mitt er at dørene er åpne til enhver tid. Det er bare å stikke ned og ta en kopp kaffe. Lurer du på noe sender du en mail til Eirik Henningsen. Han svarer alltid. Tiden hvor Viking var lukket er definitivt forbi, slår han fast.

Debatten i sosiale medier rundt klubben liker han ikke.

– Det har en tendens til å bli for ensidig negativt på nettet. Mye handler også om uvitenhet. Folk kjører bare på uten å egentlig vite hva som ligger bak. Jeg har etter hvert fått se det fra den andre siden. Da kjenner du bakgrunnen.

LES OGSÅ: Christiansen ville slå sammen Viking og Oilers

Flyttet fra stadion til nett

Han går knapt på stadion mer, men få er mer engasjert i Viking enn Jørn Brekke (61).

Han er langt oftere i debatt om Viking på sosiale medier enn på kamp. Motgangen til Viking gitt utslag i at Jørn Brekke stadig går sjeldnere på stadion. Samtidig skal ingen beskylde ham verken for uvitenhet eller ikke å elske Viking.

– Jeg så min første kamp på stadion i 1959 sammen med min far. Så fikk jeg med det meste fram til den nye stadion kom. I 2004 gikk jeg fra å ha partoutkort til å kjøpe enkeltbilletter. Så dabbet det av. De siste to-tre årene har det vært lite.

– Hvorfor ble det slik?

– Jeg sliter med å klare å skape meg entusiasme for det som foregår der nede. Det har noe med en form for arroganse blant ledere, styremedlemmer og så videre. «Gutteklubben grei» har på mange måter betydd noe i denne settingen. Jeg føler ikke at ledere og eiere på høyt nivå i Viking har tatt publikum på alvor. Man har vist liten ydmykhet for det betalende publikum og tatt dem som en selvfølge.

LES OGSÅ: Maaseide: – Kanskje konkurs er det beste

Hvor mange kamper med Viking han har sett, vet han ikke. Hundrevis – sannsynligvis langt over tusen. Semifinalen i 1963 er det første han faktisk husker noe av.

– Engasjementet er høyt selv om jeg ikke går like mye på stadion. Jeg bryr meg om Viking. Klubben betyr mye for Stavanger og for meg. Viking handler om identiteten vår. Og jeg er en mann med sterke meninger. Før hadde Stavanger fire skikkelige merkevarer. Fire stavangerske bastioner på sitt aller, aller beste: Bjellands, Rosenberg, Tou og Viking. Nå er det ikke en eneste en igjen. Og det er trist. Det har med identiteten vår å gjøre.

(Saken fortsetter under bildet)

Jørn Brekke er lite å se på Viking stadion, men er en ivrig Viking-debattant på sosiale medier.FOTO: FRODE OLSEN

Han er blant dem som peker rett til topps når han skal forklare Vikings fall. Han legger lite imellom.

– På øverste nivå spriker Viking i alle retninger. Det er ikke noe eierskap som drar det i samme retning. Det mangler profil. Hva er visjonen? Hva er målene? Delmålene?

Brekke mener også at det er altfor mange eiere i klubben.

– Og alt starter på toppen. Skal du ha resultater, må du ha et team som samarbeider – slik det er i alle bedrifter. Disse er gjennomsyret med gode samarbeidsevner, vilje til å trekke i lag og vilje til å gå de ekstra stegene.

Selv om Brekke peker helt til topps vil han også moderere og spesifisere kritikken.

– Jeg skal ikke arrestere aksjonærene helt. De har hostet opp penger til flere emisjoner. Det er ikke det står på. Det handler om kjemien blant dem. Den føler jeg er feil. Så synes jeg også de er veldig lite synlige. Hvor var de etter 1–7 for VIF? Viking FK/Stiftelsen Vikings rolle som hovedaksjonær skaper også store utfordringer, de setter klare begrensninger på hva de øvrige aksjonærene kan mene om det sportslige, og har du sett mange aksjonærer som er villige til å være melkeku, for deretter å ikke ha noen påvirkning på det sportslige i det hele tatt, spør Brekke.

Videre mener han at den såkalte dualmodellen som Viking drives etter, med to separate selskaper og to styrer, er en svøpe for klubben.

– Ett styre, et særdeles handlekraftig et, må drive klubben. Og så må Viking FK innse at de øvrige aksjonærene faktisk i egenskap av hva de er, nemlig eiere, må få utøve sin rettmessige makt. Det har de betalt for, flere ganger!

– Er det en likegyldighet rundt Viking?

– Det begynner å bli det og det er ikke bra. Samtidig skal klubben være veldig glade for at noen hyler på Facebook og Twitter. Det betyr at alle ikke har gitt helt opp.

Brekke, som yrkesmessig har erfaring fra salg, markedsføring og ledelse, og som også har vært leder for Arsenals skandinaviske supporterklubb i sin tid, har også klare meninger om hva som skal til dersom Viking skal vinne fansen tilbake. Dersom de igjen skal fylle stadion slik de gjorde de første årene i Jåttåvågen.

– Noen av eierne må tone flagg. Her må det konfrontasjoner til. Noen må ut og noen må inn for å skape interesse igjen. Du kan gjerne bytte både trener og sportssjef nok en gang, men det vil ikke gå i lengden uten en filosofi og en plan for klubben. Det behøves en vilje til å legge nye midler på bordet. Så må du sette deg oppnåelige mål og delmål. Dessuten må det selges inn på en troverdig måte til publikum, sier Brekke.

LES OGSÅ: Rugland: – Helt feil vei med konkurs

Tenker mest på støvler

Torkel Oftedal (59) var mørkeblå på sin hals. Nå har han gitt opp klubben.

Søskenbarnet til legenden Anbjørn Ekeland var superfan. Han skrev til og med oppgave om klubben på skolen. Den har han fortsatt. Interessen for å gå på stadion har han mistet. Han har kun vært et par ganger i Jåttåvågen selv om han bor like ved.

– Viking tror de har et uangripelig merkenavn. Jeg tenker like mye på støvler når jeg hører navnet nå, sier Oftedal.

– Når ga du opp?

– Det begynte for alvor så tidlig som da Arne Larsen Økland fikk sparken  som trener i 1992. Jeg hadde mye informasjon fra innsiden. Alf Kåre «Fygaren» Tveit jobbet hos meg. Måten de håndterte og behandlet ham på var helt på trynet. Han var mye skadet. En flis i fingeren kunne medføre bortfall fra jobb. Men Alf Kåre kom tilbake og jobbet seg tilbake gang på gang. Til slutt fikk Viking nok og kastet ham ut. Da sto ham på kontoret mitt og gråt. Han fikk lese at han var ferdig i avisen. Alf Kåre hadde spilt gratis videre for Viking om han fikk sjansen, sier Oftedal.

Han avslører fort at han har fulgt litt med i timen selv om han har gitt opp klubben. Oftedal elsker egentlig Viking. Han har bare fått nok.

– Her i byen ropes det alltid på Benny når det går galt. Redningsfolkene skal inn. Da Økland prøvde seg som trener den gangen hadde han aldri en sjanse. Han ble motarbeidet fra første stund. At de så tok ham inn som direktør sier det meste.

Han mener det er skjedd mye rart i klubben gjennom årene. For mye rart.

– Man snakker om å finne tilbake til Viking-kulturen. Det har vært død i mange år. Lenge før klubben flyttet til Jåttåvågen. Jeg tror ikke engang noen vet hvordan den var, sier Oftedal.

Når det nå snakkes om at kommunen skal slette Vikings gjeld og overta stadion blir han forbannet.

LES OGSÅ: Fortsatt en splittet klubbsjel

– De har ikke klart å utnytte stadion. Det er null strategi. Og nå skal kommunen overta? Dette skjer samtidig som de legger ned barnehager. Jeg har foreldre over 90 som ikke får sykehjemsplass sammen. Dette har jeg kranglet med John Peter Hernes om på Facebook. Vi er ikke venner der mer, sier Oftedal – og småler.

For Oftedal vet nok utmerket at han spiller en litt bisarr suporterrolle – og det med litt glimt i øyet. Han er grinebiteren. Kritikeren. Han som smører ekstra godt på og er pessimist. Alle klubber har slike i sin periferi. Men han er også glad i Viking selv om han hevder å ha gitt opp.

(Saken fortsetter under bildet)

Torkel Oftedal er glad i Viking. Men han har gitt opp klubben. FOTO: PRIVAT

Derfor irriterer han seg grønn over dårlige spillerinvesteringer, feil salg, for billige salg – og spillere som blir bedre andre steder. Og ikke minst eierskapet. Det er som å helle bensin på bålet.

– De blir rikere og rikere. Samtidig har jeg sett RBK-leder Koteng sitte på en flyplass i T-skjorte og drikke øl. En av gutta – og en handlekraftig leder samtidig.

– Er folkeligheten borte i Viking?

– Det er helt opplagt for mange dresser og høytsvevende tanker i ledelsen hos Viking. De har en gjeng aksjonærer som syns det er stas å ha sentrale posisjoner, men ikke vil bidra. De står ikke fram når det smeller som verst. At pengene først kom på bordet etter ferien i år, og måten disse ble så ble brukt på, forteller det meste. Det er tragisk!

LES OGSÅ: Økland: – Vil aldri få suksess med dagens modell

Vikings fall: Hvor gikk det galt?

Vikings nedrykk er et faktum. RA vil i denne serien rette søkelyset mot tidligere direktører, eiere, trenere, stadion og fansen. 

Del 1 – Direktørene

Del 2 – De som fikk sparken

Del 3 – Eierne

Del 4 – Identiteten

Del 5 – Trenerne

Jonevret: – Satsingen manglet forankring i virkeligheten 
Topptrenerne som mislyktes i klubben
– Tar vi oss ikke råd til å bygge klubben, kan vi bli værende i OBOS-ligaen

Del 6 – Fansen

Del 7 – Akademiet

Årlig pluss på 3,8 millioner på akademiet
Disse talentene vil høste erfaring i OBOS-ligaen

Mer fra Dagsavisen