Sandnes Ulf-keeper Saku-Pekka Sahlgren har gått fra mistrivsel og hjemlengsel til å stortrives i Ulf. Da livet begynte å smile kom også storspillet. Her er han med assistenttrener Tomi Markovski. Foto: Espen Iversen

Total forvandling for Sahlgren

Saku-Pekka Sahlgren (24) har aldri hatt det så vanskelig som da han kom til Sandnes i vinter. Med trivsel kom storspill. Før kvalifiseringen mot KIL framstår han som en av lagets viktigste brikker.

Følg RA Sporten på Facebook!

Keeperen slapp inn 19 mål på de første 15 kampene i Ulf. I andre del av sesongen har kun ni scoringer gått inn bak den høyreiste finnen. Det er ikke tilfeldig. Langt ifra.

– Det handler om en forvandling. Å flytte hit var en stor forandring i livet mitt. Å slå meg til ro her var ikke så lett som jeg trodde. Jeg kjente ingen. Det var bare meg. Det er nok den vanskeligste perioden i livet mitt så langt, sier en dønn ærlig finne til RA.

SE OGSÅ: Fotballsnakkis

Stortrives

Med et sosialt nettverk og trivsel kom storspillet. Sahlgren har så til de grader vist hva som bor i ham i andre del av sesongen.

– Jeg storkoser meg utenfor banen og det har hatt en enorm effekt. Jeg må ha utviklet meg som spiller også som en følge av det, mener Sahlgren.

Flytsonen

Da Bengt Sæternes og Ulf kom på banen gikk det fort i svingene i vinter. Så fort at HJK-keeperen ikke fikk tenkt veldig på hva det ville innebære å flytte. Selv om Finland og Norge ikke er så forskjellig ble alt tungt.

– Fotballen er den samme. Bortsett fra folkene og kanskje spillestilen. Men når du kommer deg gjennom det er endring forfriskende. Det gir energi og utvikling.

– Er sesongen ditt gjennombrudd?

– Nei. Jeg føler jeg fikk det på A-lagsnivå i 2014. Da spilte jeg fast på lån og ble kalt tilbake til HJK.

LES OGSÅ: Bertelsen føler seg frosset ut i Ulf

I kveld skal han stoppe KIL i den første kvalifiseringskampen til Eliteserien i 2017. Han tror mulighetene er veldig gode.

– Det er bare å se på resultatene i de siste 15 kampene. Så skal en huske at det er letter å holde på en flytsone enn å oppnå en. Nå har vi kontroll når vi spiller fotball. Ting flyter av seg selv, sier keeperen.

– Det mentale betyr enormt

Keepertrener Roger Eskeland mener forvandlingen til Saku-Pekka Sahlgren viser hvor mye det mentale spiller inn i fotballen.

– Det er to grunner til endringen hos ham. Han var ikke vant med å være førstekeeper. Samtidig kom han til et nytt land og en ny kultur. Det er beintøft for alle. Du skal finne din plass både i gruppen og i samfunnet ellers, sier Eskeland.

Han peker også på et par tabber tidlig i sesongen ødela selvtilliten. Men med tiden kom både trivsel og storspill.

– I tillegg har de foran ham vært gode. Han er en kriger. En som ikke gir opp. Det mentale betyr enormt, men jeg håper og tror han også har utviklet seg som keeper. Han er en stor keeper med mye trykk. Men det må brukes rett. Han har fått mye mer ro i spillet nå.