Nyheter

Tore fra Sandnes kan bli «Norges hyggeligste håndverker»

Konkurransen «Norges hyggeligste håndverker» arrangeres for å skape stolthet og positivt engasjement for håndverkeryrket. Tore Lambrechts fra Sandnes har muligheten til å gå helt til topps.

– Det var en veldig gledelig overraskelse å bli nominert og å være i finalen! Det er veldig kjekt, men det kom jo litt som lyn fra klar himmel, sier Tore Lambrechts til RA.

Han eier og driver Elverket AS i Sandnes, og er i finalen av konkurransen «Norges hyggeligste håndverker». 2444 nominasjoner kom inn til konkurransen og over 210.000 stemmer er registrert. Nå står Lambrechts igjen som én av 22 finalister. Hvem som går helt til topps blir avgjort i Oslo på lørdag.

– Jeg merker at det et løft for humøret, og det er kjekt å få positiv feedback. Sånne tilbakemeldinger gir meg mye motivasjon, sier han.

Lambrechts startet Elverket AS i 2011, og med seg på laget har han sine to sønner og en lærling. Han mener nominasjonen er like mye en nominasjon av firmaet som han selv.

– Jeg tror mange setter pris på at jeg alltid ser etter løsninger framfor å gi opp. For mange kunder gir dette en trygghet, sier han.

Løftes opp og fram

«Norges Hyggeligste Håndverker» er et initiativ fra mobilselskapet Dipper og Mittanbud og gjennomføres i samarbeid med Byggenæringens Landsforening (BNL), Mesterbrev, Volkswagen Nyttekjøretøy, Samsung, TOOLS, Jotun, Boligmessen, Loyds, Hultafors og Epoq.

Administrerende direktør i Dipper, Christel Borge, er en av initiativtakerne bak konkurransen. Hun mener Norge stopper opp uten håndverkere, og at det derfor er viktig at dyktige og hyggelige håndverkere løftes fram.

– Hvorfor er det nesten bare de dårlige håndverker-historiene vi hører? Nettopp derfor er vi på jakt etter håndverkere med glimt i øyet og som gir det lille ekstra. Vi vet at det er mange av dem der ute, sier Borge.

Fortjener større anerkjennelse

Målet med kampanjen er «å skape stolthet og positivt engasjement for håndverkeryrket». Lambrechts synes det er et bra tiltak, og mener bransjen og håndverkere generelt fortjener større anerkjennelse.

– Det stilles høye krav til en håndverker, og folk er kanskje ikke klar over hvor krevende det er. Det forventes ofte at du skal kunne alt; kommer du for eksempel inn i et gammelt hus må du vite hvordan ting ble gjort for 30 år siden, og det er ikke alltid lett, sier Lambrechts.

– I tillegg er det kundeservice-biten. Du må lære deg å håndtere alt med godt humør, legger han til.

I juli opplyste kunnskapsdepartementet at flere unge velger yrkesfag, og at for første gang på mange år fordeler elevene seg likt mellom yrkesfaglig og studieforberedende.

– Det er positivt at flere unge velger yrkesfag, for vi kommer alltid til å ha bruk for håndverkere. Uansett hvor mange roboter som produseres trengs det alltid folk som kan bygge og fikse ting, sier Lambrechts til RA.

Mer fra Dagsavisen