Tor Mikkel Wara går av som justisminister

Møtte presse på statsministerns kontor.

 

Tor Mikkel Wara har hatt permisjon fra posten som justisminister siden 10. mars. Klokken 15.15 møtte han pressen sammen med statsminister Erna Solberg. Der ble det klart at Wara går av som justisminister.

– Noen valg i livet er vanskelige. Noen er enkle. Dette valget var enkelt. Jeg vil takke Erna og Siv for tilliten jeg har fått, sier Wara.

Jon Georg Dale skal fortsette som justisminister inntil ny statsråd er utnevnt.

Etter knapt ett år i stolen er Tor Mikkel Wara den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013. I dag er det to statsråder fra Frp i Justis- og beredskapsdepartementet. Ingvild Smis Tybring-Gjedde er samfunnsberedskapsminister. På spørsmål fra Dagsavisen om hvorfor Dale og ikke Tybring-Gjedde blir konstituert som justisminister svarer Solberg:

– Dette sakskomplekset berører også henne. Bakgrunnen her er diskusjonen rundt Black Box-stykket, og der var også hennes familie berørt.

Les også:Tybring-Gjedde om Black Box-striden: – Jeg mener at politiet burde anmeldt forestillingen

Hun viser samtidig til at Dale er en av de som har vært en del av Solberg-regjeringen siden 2013, og har erfaring fra flere departement. 

Tidligere i dag meldte PST at Waras samboer er mistenkt for alle hendelsene knyttet til black box-saken.

Basert på tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige hendelser knyttet til familiens hus, skriver NTB.

– Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre, skriver PST.

Hendelsene mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og familiens bolig startet i etterkant av Black Box' oppsetning «Ways of Seeing», der det også ble brukt bilder av boligen deres. Bilder av husene til flere andre politikere og samfunnstopper ble vist fram under forestillingen.

Det var i desember 2018 at noen tegnet et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisminister Tor Mikkel Wara. I midten av mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

Wara svarte på få spørsmål fra pressen om hvordan han stiller seg til denne saken. 

Saken blir oppdatert