Nyheter

– Tolkien-arvinger sier nei til skolenavn

Tolkien International School har søkt om å starte opp skole i Stavanger, men arvingene etter «Ringenes Herre»-forfatteren sier nei til navnet.

– Skolen ønsker ikke å bruke midler til å kjøpe rettighetene til Tolkien-navnet. Vi har derfor valgt å finne et nytt, sier Andreas Middelthon til RA.

Han er styreleder for Tolkien International School, en ny internasjonal grunnskole som foreløpig er i en tidlig prosjektfase, men som fra høsten 2019 ønsker å etablere seg i Stavanger.

Utdanningsdirektoratet henter i disse dager inn uttalelser fra kommunen om byen er tjent med etablering av skolen som skal huse inntil 240 elever fordelt på 1.- 10. trinn.

Administrasjonen anbefaler Stavanger-politikerne å si ja til etableringen, men fra Dag Mossige i Stavanger Arbeiderparti rasles det med sabelen.

– Det er fullstendig uaktuelt for oss å si ja til søknaden fra Tolkien og dermed bidra til en ytterligere svekking av fellesskolen i Stavanger, uttalte han til RA på lørdag.

LES OGSÅ: Front mot front i ny kamp om friskole

Også fra uventet hold møter skolen motstand – men da for navnet.

Christopher Lee ble et ikon for en ny generasjon som «Saruman» i «Ringenes herre»-filmene. FOTO: FILMWEB

Fikk nei fra Tolkien-arvinger

Det er nemlig J. R. R. Tolkien som er inspirasjonskilden for navnevalget til skolen.

Den kjente britiske forfatteren står bak klassikere som «Hobbiten» og «Ringenes Herre», men for å bruke navnet hans må tillatelse til.

Det krever Tolkien-arvingene, som 45 år etter hans død forvalter forfatterskapet hans gjennom selskapet The Tolkien Eskape.

«Navnet TOLKIEN, signaturen til J.R.R. Tolkien og monogramenheten Tolkien er registrerte varemerker av Tolkien Estate, og må ikke brukes med mindre Tolkien Estate har gitt deg formell skriftlig tillatelse til å gjøre det», står det på nettsiden til selskapet.

Spurte ikke etterkommerne

Da Stavanger-skolen registrerte Tolkien-navnet i Brønnøysundregistrene i desember i fjor, spurte de ikke etterkommerne om lov. Det gjorde de først i  januar – og fikk nei.

Styreleder Andreas Middelthon har oversendt avslaget fra advokat Cathleen Blackburn i The Tolkien Estate til RA. Der heter det at Tolkien-navnet ikke er «tilgjengelig for bruk av institusjoner som Tolkien Estate ikke har noen tilknytning til eller assosieres med».

– Vi burde ha startet prosessen med en annerledes rekkefølge, men fordi tidsfristen til Utdanningsdirektoratet var 1. februar, fikk vi dårlig tid, sier Middelthon, som raskt besluttet å parkere navnevalget.

Når skolen skal markedsføres til potensielle elever vil den ha et annet navn, understreker han.

Nytt navn

– Vi ønsker ikke å forhandle en avtale om betaling av bruk av navnet. På den annen side forstår vi at Tolkien Estate ønsker å forvalte verdiene fra J.R.R. Tolkien på en kommersiell måte. Det er ikke et problem for oss å finne et annet navn som ikke belaster budsjettet vårt.

– Hvorfor ønsket dere Tolkiennavnet?

– Det er mange internasjonale skoler i Stavanger, og vi ønsket et som skilte oss ut. Tolkien var en britisk forfatter, dikter, filolog og universitetsprofessor og skrev også mange bøker for barn. Det syntes vi var en god kombinasjon for navn på en barneskole, sier Middelthon.

Martin Freeman som Bilbo Baggins. FOTO: JAMES FISHER

Etterkommerne søker beskyttelse av navnet «Tolkien» i Norge

The Tolkien Estate ønsker å beskytte navnet mot bruk i utdanningsvirksomhet.

Arvingene til den britiske forfatteren J.R.R. har i disse dager en søknad til behandling hos Patentstyret om beskyttelse av navnet «Tolkien». Dersom The Tolkien Estate får klarsignal, vil dette gi dem eneretten til å bruke Tolkien-navnet i 11 ulike klasser og for noen hundre varer og tjenester i Norge, inkludert bruk av navnet i utdannelsesvirksomhet.

Om sistnevnte klasse har en direkte sammenheng med den planlagte Tolkien-skolen i Stavanger, ønsker ikke Espen Clausen i konsulentselskapet Acapo å svare på. Han er The Tolkien Estates norske kontakt for patentsøknadene.

– Jeg har ingen kommentar, sier han til RA.

69 søknader fra Tolkien-familien

I Patentstyret kan de ikke på stående fot svare på om The Tolkien Estate hadde rett til å si nei til navnet Tolkien International School tidligere i år.

Til det er det for mange faktorer som spiller inn, påpeker seksjonssjef i design og varemerkeavdelingen i Patentstyret, Knut A. Bostad.

– Selskapet har hatt inne 69 søknader fra 1992 og fram til i dag. I noen av dem kan det ligge en godkjenning som dreier seg om utdanningsvirksomhet og som fortsatt er gyldig. Et navn kan også være beskyttet i seg selv dersom det er kjent nok, sier Bostad til RA.
– Er «Tolkien» et kjent nok navn?

– Det vet jeg ikke.

– Er det lureste å droppe merkenavnet når man får et nei fra en stor aktør som The Tolkien Estate?

– Det er mulig å komme med innsigelser til søknader om merkevarebeskyttelser. Det vi vet er at slike konflikter ofte kan trekke ut i tid og kan bli kostbare. Spørsmålet man må stille seg er om navnet er så viktig at det er verdt å gå disse rundene. Det koster også penger å bytte navn dersom man ikke vinner fram. Vi anbefaler alle bedrifter som ønsker å etablere seg å få en navnevurdering tidlig i prosessen, sier han. Får man beskyttet et varemerke hos Patentstyret, får man enerett på merket i 10 år, sier han.

Det har ikke lyktes RA å få en kommentar fra The Tolkien Estate.

Mer fra Dagsavisen