Nyheter

Tobakken tar 16 liv hver dag

Helseskadene fra tobakk koster samfunnet store summer, og hver dag dør 16 personer som følge av tobakken. Kreftforeningen reagerer, og etterlyser handling.

Lørdag er verdens kreftdag, og årets tema er røykeslutt, noe som ikke er tilfeldig.

– Vi vet at 8 av 10 av lungekrefttilfellene er direkte forårsaket av røyking. Lungekreft tar flest liv, men jo mer man har forsket på røykens skadevirkninger, jo flere kreftformer vet man kommer av røyken, sier distriktssjef i Kreftforeningen, Camilla Gram, til RA.

112 i uken

Hun forteller at tobakksrelaterte skader hvert år tar 6000 liv i Norge.

– Det tilsvarer 16 personer hver dag, eller 112 personer i uken, sier Gram, som synes tallet er urovekkende.

– Det gjøres for lite når det gjelder å kutte avhengigheten av tobakk og dødsfall relatert til dette, sier hun, og legger til at Kreftforeningen har flere forslag til hva som kan gjøres.

– Vi tror blant annet at gratis røykesluttprodukter, som nikotintyggis og røykeplaster, kan være et skritt i riktig retning. Staten tar hvert år inn 7,3 milliarder kroner i tobakksavgifter, så hvorfor ikke bruke noen av disse kronene på forebyggende arbeid, sier Gram.

I tillegg mener hun også at kommunene har en jobb å gjøre når det kommer til røykesluttkurs.

– Det må gjøres tilgjengelig og settes i system. I Rogaland er det ti prosent av den voksne befolkningen som røyker. 15 prosent hvis vi regner med dem som røyker av og til, sier hun.

Hindre de unge

Å heve prisen på tobakksprodukter er også en strategi som fungerer, ifølge Kreftforeningen, og Gram sier de er glade for den nye regelen om reklamefrie tobakksprodukter.

400.000 har sluttet å røyke de siste ti årene, men Gram sier det likevel er nesten en halv million nordmenn som røyker daglig. Gram sier nøkkelen nå er å hindre de unge fra å starte.

– Det er vanskeligere å få folk til å slutte, enn det er å hindre dem fra å starte, sier Gram.

Ikke prioritert

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er enig i at det må jobbes hardere med å få folk til å stumpe røyken.

– Vårt viktigste tiltak nå er standardiserte tobakkspakker, som først og fremst skal hindre unge i å bli avhengig, men som også har en effekt på de som allerede røyker. Etter at de innførte standardiserte tobakkspakker i Australia, har 100 000 sluttet å røyke, og vi håper selvfølgelig på samme effekt her, sier Høie.

Gratis røykesluttprodukter er foreløpig ikke en prioritet.

– Røykesluttprodukter er hjelpemidler den enkelte vil spare penger på å kjøpe, fordi kostnaden ved å røyke er så høy. Det er nok viljen, og ikke økonomien, som er den største barrieren for å slutte å røyke, og derfor har vi ikke prioritert å gjøre det gratis, sier Høie til RA.

Mer fra Dagsavisen