To nye tilfeller av meslinger i Norge

Det er registrert to nye meslingtilfeller i Norge, begge i Rogaland i august. Så langt i år er 18 smittetilfeller registrert, mot 12 i hele 2018 her til lands.

På samme tid i fjor var det registrert ti meslingtilfeller. En nærmest dobling av antall registrerte tilfeller i Norge hittil i år ser ut til å følge en europeisk tendens. Tallene for Norge er imidlertid fremdeles lave, og Folkehelseinstituttet (FHI) er ikke spesielt bekymret.

– Norge er blant de landene i Europa der meslinger ikke klarer å spre seg til tross for at sykdommen er veldig smittsom. På grunn av reising vil vi få tilfeller i Norge når det er utbrudd i Europa og andre steder. De som blir syke, har ofte vært på reise. Av og til kan også noen få andre bli smittet, sier overlege Øystein Riise ved Avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer til NTB.

Hovedårsaken til at vi ikke behøver å være veldig bekymret, er at vi har god vaksinasjonsdekning i Norge. Nordmenn er også svært positive til vaksiner, mens Verdens helseorganisasjon (WHO) plasserte vaksinemotstand øverst på sin liste over ti globale helsetrusler i 2019. 

LES OGSÅ: (+)  Kan insekter være framtidens proteinkilde?

Norsk utvikling

Selv i grupper med høy vaksinasjonsdekning og høy beskyttelse forekommer det tilfeller og utbrudd av meslinger. Smitte meldes til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved FHI. 

De 18 registrerte tilfellene så langt i Norge i år er det tredje høyeste de siste 20 åra. I hele fjor var det 12 tilfeller, også det relativt mange, mens det i 2017 bare var ett og ingen ble registrert i 2016. 

Åtte av tilfellene i år er registrert i Oslo, fire i Rogaland, inkludert de to siste i august, mens det er registrert ett tilfelle i hvert av fylkene Akershus, Østfold, Aust-Agder og Hedmark. To av tilfellene er registrert som uten fylkestilhørighet. 

Av de 18 er ti smittet i utlandet, sju i Norge, mens smittested ennå er ukjent for ett av de siste tilfellene i Rogaland.

Sterk støtte

Norge har ikke hatt landsomfattende epidemier av meslinger siden 1980-tallet. 

– Dette er fordi Norge har høy oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet, påpeker Riise.

Den globale undersøkelsen The Wellcome Global Monitor kartla i fjor hva 140.000 mennesker fra over 140 land tenker og føler om forskning, vitenskap og store endringer i helsevesenet.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot 112-svindel

Norge ligger øverst i Europa-toppen når det gjelder å støtte vaksinering, med hele 97 prosent som er svært enige i at det er viktig å vaksinere barn. 93 prosent mener vaksiner er effektive.

Riise påpeker at ikke alle vaksinasjoner i Norge er registrert, slik at den reelle vaksinasjonsdekningen er høyere enn i offisiell statistikk. Likevel er det fremdeles noen som ikke vaksinerer seg og barna.

– Det er viktig med fortsatt høy oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet slik at meslinger ikke kan spre seg i befolkningen, sier han.

LES OGSÅ (+) Nordic Edge: – En del av det som gjør samfunnet vårt trygt er at vi bruker teknologi

Fakta meslinger

* Den første meslingepidemien i Norge ble beskrevet i 1669, deretter er det nevnt gjentatte, store epidemier i Norden.

* Fra midten av 1800-tallet kom større epidemier med 3–4 års mellomrom i Norge, med høy dødelighet.

* Over 97 prosent av nordmenn født før meslingvaksinasjon ble innført i 1969, har hatt meslinger.

* Etter at vaksine ble tatt i bruk, har antall sykdomsutbrudd stadig sunket.

* Siste større landsomfattende utbrudd i Norge var i 1980-81, siste mindre lokale utbrudd var på Nesodden i 1996 med 82 registrerte tilfeller.

* Siste registrerte dødsfall forårsaket av meslingvirus var i 1989.

* Opptrer i dag unntaksvis, som sporadiske importtilfeller gjennom personer smittet i utlandet, som av og til fører til mindre utbrudd i lokalmiljøer med «lommer» av uvaksinerte barn.

* I 2007 var det i Norge et meslingutbrudd blant barn i reisende familier fra England med 18 tilfeller i flere deler av landet.

* I 2011 var det et utbrudd med tilfeller hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo.

* Norge deltar i Verdens helseorganisasjon (WHO) sitt prosjekt for å stanse kontinuerlig smittespredning av meslinger i Europa-regionen.

(Kilder: FHI)