Nyheter

Tinder er større enn noensinne, men ødelegger datingen: Dårlige dater har blitt normalen

For noen år siden ble den sett på som en døgnflue. En trend som ville forsvinne igjen. I dag er Tinder større enn noen gang. Vi ser nærmere på noen av implikasjonene ved å normalisere nettdating for hvordan vi møtes.

Av: Alexander Sjöberg, Emil Valdimarsson og Mads Pedersen (grafikk), Politiken

En gang i tiden var datingplattformen Tinder en app som ble holdt hemmelig. Ja, det kan til og med være flaut å si om man hadde møtt sin livspartner på plattformen – og for mange er det fremdeles et tabu å overvinne.

Men med mer enn 57 millioner aktive brukere over hele verden og en generell trend som indikerer at flere og flere møtes på internett, har Tinder blitt hverdags. Ja, det kan til og med ha blitt litt bagatellmessig, og det har definitivt blitt big business. Tinder omsatte for 802 millioner dollar bare i 2018. Og Tinder er bare én av mange datingapper.

Les også: Slik får menn med god utdannelse og penger bonuspoeng på Tinder (DA+)

Men hvordan kom vi dit – og har spredningen av online-dating noen konsekvenser for måten vi møter våre partnere?

Politiken tok kontakt med førsteamanuensis ved IT-universitetet i København, Louise Barkhuus. Hun forstår hvordan apper og digitale produkter snakker til oss som mennesker, og ifølge henne skyldes Tinders suksess hovedsakelig to faktorer.

– Den ene er at Tinder er mobilt, du kan bære det rundt. Det betyr at du blir presentert for folk i nærheten. Og så er det det faktum at langt flere bruker det, noe som gjør det mer akseptert. Denne typen apper aksepteres ikke med en gang, folk må bare finne ut om det er greit å bruke dem.

Barkhuus påpeker at Tinder opprinnelig var noe folk brukte for moro skyld, og man hadde en litt ironisk avstand til appen.

– Men når venner plutselig kommer og sier at de har møtt kjæresten på Tinder, blir det litt mer legitimt.

Dessverre vet vi ikke hvor mange som møtes på Tinder. Verken Tinder eller Match Group-eierne har ønsket å svare på spørsmålene våre, men har ganske enkelt gitt individuelle fakta.

Les også: Etter 870 menn begynte Judith å lure: Hva vet egentlig Tinder om meg? (DA+)

Men Barkhuus har sett undersøkelser som samlet viser at mellom 30 og 50 prosent av alle par møtes online i den vestlige verden.

###

Berusende og overveldende

Selv om nettdating ser ut til å være normalisert, er det fortsatt forbundet med fordommer.

Douglas Zytko er adjunkt ved Oakland University. I dag underviser han om hvordan folk møtes på nettet og hva som skjer videre når en prat en vakker dag blir til et fysisk møte.

Og så møtte han til og med forloveden på – ja, du gjettet riktig – Tinder.

– Før vi fikk apper som Tinder, hadde vi ikke så mange muligheter til å finne en partner eller ha sex som ikke var forpliktet. Vårt «analoge» alternativ var en klubb eller en bar. I dag har alle tilgang til mennesker i sanntid på telefonene sine. Dette er både berusende og overveldende. Derfor forteller mange brukere skrekkhistorier fordi de må venne seg til mulighetene. De gjør ting som de senere angrer på og deres ønsker om en partner endres.

En rekke av studiene gjort av Zytko viser at det er en grunnleggende forskjell i hvordan heterofile menn og kvinner ser på dating, inkludert Tinder.

Litt generalisert ser kvinner etter mer alvorlige forhold enn menn gjør når de søker på nettet.

Zytko peker på studier av David Buss, forsker i evolusjonspsykologi. Hans arbeid viser en sammenheng mellom datingmønstre og det faktum at kvinner historisk sett har hatt ansvar for å ta vare på barn, akkurat som kvinner generelt er de som påvirkes av graviditet, mens menn evolusjonært «bare» må levere sædceller. Derfor leter kvinner etter noe mer stabilt, fordi de ikke kan ha så mange partnere som menn kan, mens menn i teorien kan spre så mye sæd de vil. I teorien.

Sammenlignet med algoritmene som kontrollerer Tinder og som historisk har delt brukere i populære (og mindre populære) grupper, skaper det mange problemer med brukeropplevelsen, fordi utgangspunktet for bruk av appen kan være veldig forskjellig.

Louise Barkhuus utdyper:

– De som grunnla Tinder hadde en veldig god idé bak det hele. Men så ble det ren virksomhet akkurat som Facebook i sin tid. Mange investorer kom inn og de vil bare ha penger på bordet. Dette er også grunnen til at det er så mange roboter (falske profiler på Tinder, som beskyldes for å være opprettet av selve plattformen). Det er en enorm forskjell mellom menn og kvinner.

– Det er synd spesielt for de som ikke får så mange matcher. Det forårsaker mye frustrasjon. Jeg har til og med sittet med en av mine mannlige venner i New York, og jeg ble sjokkert over hvor få matcher han fikk. Begge prøvde, og jeg fikk mange matcher. Det var veldig interessant å se.

###

I tillegg til den potensielt dårlige brukeropplevelsen, kan mekanismen bak matchingen få andre utilsiktede konsekvenser, sier Zytko.

– Jo flere potensielle partnere vi har, jo mer vil vi prøve å redusere rekkevidden. Det kan være basert på fysisk utseende, en bestemt høyde eller et stramt alderskrav. Slikt reduserer antallet. Dette betyr – spesielt for kvinner med mange interessenter – at de bare risikerer å velge noen få som passer inn i ideen deres om hva de vil. Men når partene møtes viser det seg ofte at de overfladiske utvalgskriteriene ikke gir deg det du virkelig blir tiltrukket av.

Resultatet blir deretter: Dårlige dater. I massevis. Zytko er alvorlig bekymret for hva som har skjedd med spredningen av dating-apper. Dårlige dater er blitt normalisert, mener han.

– For en tid tilbake hørte jeg en historie om en mann som var matematiker og doktorgradsstudent, og han hadde «hacket» algoritmen i OKCupid (en annen dating-app som eies av Match Group). Han ble rett og slett matchet med alle kvinnene i databasen. Selv med disse mulighetene, endte han opp med 88 dater før han fant en han passet med. 88 dater!, sier Zytko med ekstra store armbevegelser.

Med så mange dater er det ikke rart at såkalte dating-trenere har begynt å poppe opp. TinderMentor lokker med VIP-økter og fototimer, men har holdt prisene godt gjemt. En times coaching koster 52 euro hos Relationship Hero, og på Bidvine kan du tilby deg selv som trener hvis du har gode erfaringer – tilsvarende 250 matcher i løpet av et år. I Danmark koster den store scorepakken fra Score-coach.dk 11.995 danske kroner. Men så varer det også en hel helg med 18 timer utvidet teori.

Douglas Zytko har snakket med noen av dem som tilbyr coaching, og han ble ganske overrasket over rådene han fikk. Eller rettere sagt: Rådene han ikke fikk.

Fordi de ifølge ham ikke presenterte noen «spesielle hemmeligheter». I stedet var rådet ofte at brukerne måtte «bite i seg de dårlige datene» og i stedet lære å komme raskt over dem, slik at de kunne gå videre og finne kjærligheten. Det overrasket Zytko, og nylig har han utført et eksperiment som nesten kan kalles en motrespons på råd fra de mange trenerne.

Hva om de i stedet for overfladiske kriterier ble tvunget til å snakke med sin potensielle partner - en samtale designet for å hjelpe til med et mer kvalitetsdrevet utvalg?

– I mitt forsøk prøvde jeg egentlig bare å lage et system som tillot folk å forutsi hvem de ville hatt gode dater med før de møttes. Da jeg testet det, var det ingen stor forskjell å spore på mennene i kontrollgruppene mine. Jeg tror det er fordi menn er vant til å kjempe for kvinners oppmerksomhet.

– Kvinner er mer interessert i å forhåndsvurdere og evaluere, fordi de vet at de får oppmerksomhet i forkant. Og for kvinner hjalp systemet og samtalene mye. Men det er viktig at samtalen blir veiledet. Jeg tror det er fordi dynamikken er skjev; menn vil ofte prøve å si ting de tror kvinner vil like, mens kvinner automatisk vil se etter noe som kan diskvalifisere menn, slik at de kan se videre på den lange listen.

Hvorvidt man liker kjønnsdelingen eller ikke, er én ting. En annen er at både Zytkos forskning og annen data antyder at menn generelt skyter med hagle, mens kvinner går for gullet.

###

Bør vi være bekymret?

Spørsmålet er da om vi som samfunn skal være bekymret for normaliseringen av dating-apper.

– Dating-apper er fantastiske. Alt det negative vi hører, det handler om at vi mennesker blir vant til de nye mulighetene apper som Tinder gir oss. Det er en supermakt vi har fått, plutselig kan vi snakke med hvem som helst, når som helst. Og avhengigheten kommer en dag. Men når du gir et barn et nytt leketøy, blir det ganske enkelt overveldet.

Louise Barkhuus er enig og ser positive utsikter for spredning av teknologi:

– En av konsekvensene er at dating-apper vil skape par som ellers ikke ville ha møtt hverandre. De bor forskjellige steder i byen, har ingen felles venner og kan ha forskjellig utdannelsesbakgrunn. Men paret passer fantastisk sammen og har virkelig funnet hverandre, sier hun, samtidig som hun påpeker at det også kan få utilsiktede konsekvenser.

En negativ konsekvens kan være at datingen blir en del av en bruk-og-kast-kultur. Du treffer noen litt og kaster dem bort igjen, for de er kanskje ikke helt de rette.

– Er dette et tankesett som følger med bruk av nettdating som Tinder?

– Ja, nettdating sprer et slikt tankesett, åpenbart. Du har mer respekt for folk du møter på byen, selv om det høres litt sprøtt ut. Men du må gjøre det, fordi du møter dem fra begynnelsen av ... Personene på skjermen er ikke «ekte». Selv om vi virkelig vet at en ekte person gjemmer seg bak en profil, har vi vanskelig med å forholde oss til den personen.

Det er også et faktum at Tinder og andre dating-apper bruker spillignende funksjoner som gjør dating til en lek. Du får poeng for resultatene dine, og – som vi tidligere har beskrevet – bruker Tinder et rangeringssystem som deler brukere inn i kategorier i henhold til deres suksess på plattformen, som i sjakk. Men om det er et problem, det er Louise Barkhuus i tvil om.

– Det er som på Facebook der du får likes. Men jeg vet ikke om det er mye annerledes enn å dra på byen, få et blikk og tenke «det var kult», selv om man ikke snakker sammen.

Uansett ser det ikke ut til å være noen vei tilbake. I hvert fall hvis vi skal tro ekspertene. Tvert imot, dating-apper vil ikke bare være for dating i fremtiden, hvis du spør Douglas Zytko.

– Dating-apper forsvinner fullstendig som begrep med tiden. I fremtiden vil det ganske enkelt være en app for å møte mennesker.

Nettopp Tinder har nylig begynt å presentere seg som et «møteplass» mer enn bare et dating-univers. Og så har man appen Happn, som gjør det mulig å finne igjen mennesker man har gått forbi på gata. Det er åpenbart for dating, men også for å møte nye mennesker, om man ønsker.

Og hvem vet: Kanskje fremover vil vi alle bruke en skjerm for å matche ikke bare med kjærester, men også med venner, slik at vi kan få akkurat den sosiale sirkelen vi drømmer om.

###

Mer fra Dagsavisen