Nyheter

Tina Bru vil jakte mineraler på havbunnen

Regjeringen foreslår å investere 139 millioner kroner i mineralvirksomhet på norsk kontinental sokkel.

Regjeringen har besluttet å starte en åpningsprosess for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel. I tillegg foreslår regjeringen i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 139 millioner kroner til kartlegging av havbunnsmineraler og kunnskapsoppbygging.

Olje- og energiminister Tina Bru mener utvinningen av mineraler fra havbunnen kan bli en ny og viktig havnæring for Norge.

– Dette vil være mineraler som er viktige for det grønne skiftet og kan ha et stort framtidig markedspotensial. Dette er mineraler som brukes blant annet i produksjon av batterier til elbiler, mobiltelefoner, vindturbiner og solcellepanel, sier Bru til RA.

– Vi sitter på betydelig kunnskap om å forvalte ressursene i havet på en forsvarlig og bærekraftig måte, legger hun til.

Bru påpeker at vi er verdensledende på offshoreteknologi, og at vi har en leverandørindustri og maritim sektor som kan bruke mye av erfaringene og teknologien de har opparbeidet seg gjennom 50 år med oljeaktivitet.

Stein av manganskorpe og sulfid som er hentet på havdypet mellom Norge og Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stein av manganskorpe og sulfid som er hentet på havdypet mellom Norge og Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

LES OGSÅ: Slik blir 17.mai-været

Viktig for Rogaland

Olje- og energiministeren mener mineralvirksomhet kan bli svært viktig for Rogaland.

– Vi er best i landet på mye av denne teknologien og vi har folkene i vår region til å planlegge og gjennomføre et slikt nytt kapittel på norsk sokkel, sier Bru.

– Dessuten er det Oljedirektoratet i Stavanger som er fagmyndighet for denne framtidige næringen. Godt plassert midt i kompetansemiljøene og forskningsmiljøene i regionen vår. Dette vil være viktig for Norge som nasjon – men det kan bli et nytt industrieventyr for vår region, hvis ressursene der ute er så store som vi håper, påpeker hun.

LES OGSÅ: Ber andre ta flaggheisingen

1000 milliarder kroner

Det siste anslaget gjort av NTNU, og det er med begrenset kartlegging, tilsier at det finnes verdifulle metaller tilsvarende 1000 milliarder kroner på norsk sokkel.

– Nå vet vi ikke om de tallene er riktige, men kommer vi i nærheten av det vil dette være en milliardindustri for Norge i framtiden, sier Bru.

Olje- og energiministeren forklarer at det er slått fast i havbunnsmineralloven at det er staten som eier mineral-ressursene, men at private vil kunne få lisenser til å hente det opp i framtiden, slik som med olje og gass.

– Det er derfor vi har et budsjett for kartlegging av disse ressursene. Vi hadde satt av 69 millioner for 2020. Men i revidert budsjett doblet vi dette, og vil bruke 139 millioner i år på en større kartlegging og prøvetaking av disse ressursene.

LES OGSÅ: UiS får 10 millioner til korona-forskning

MDG: – Må kartlegges

MDG mener Tina Bru går for fort fram.

– Dette kan være et godt eksempel på grønn omstilling, hvor vi i stedet for å utvinne olje og gass, heller bruker kompetanse fra offshore- og leverandørindustrien til å utvinne mineraler som kan brukes til å produsere fornybar energi, sier Håkon Fossmark i MDG Stavanger til RA.

Fossmark understreker at det likevel er gode grunner til å stille store spørsmål ved Brus planer om mineralutvinning

– Det finnes sårbare, rike og viktige økosystemer på havbunnen, og den kan romme arter vi ikke finner andre steder. Miljøpartiet De Grønne mener derfor at vi ikke kan starte med mineralutvinning på havbunnen før det er gjort grundige kartlegginger av økosystemene og hvordan de vil bli berørt. Vi mener statsråd Tina Bru går for fort fram, sier Fossmark.

Han mener at før man gjør noe som helst, som å starter åpningsprosesser, trenger man et oppdatert regelverk for utvinning av mineraler på norsk kontinentalsokkel, med det formål å beskytte det viktige økosystemet i havet når presset om gruvedrift i disse områdene øker.

Frederic Hauge, stifter og daglig leder i Bellona forventer en grundig miljøkonsekvensanalyse, samt en offentlig og transparent prosess.

– Vi skal komme med innspill til dette gjennom formelle kanaler, sier Hauge til RA.

Han understreker at en målsetting nasjonalt er å utvikle batteriteknologi med mindre bruk av disse mineralene.

LES OGSÅ: Kan åpne igjen 1. juni: – Slik blir besøket i Kongeparken

Fakta om saken

  • Regjeringen har besluttet å starte en åpningsprosess for
  • mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel.
  • I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 139 millioner til kartlegging av havbunnsmineraler og kunnskapsoppbygging.
  • Gjennom kartlegging av norsk sokkel er det funnet forekomster av både sulfider og manganskorper på havbunnen. Metaller det er økende etterspørsel etter.

Kilde: regjeringen.no

Mer fra Dagsavisen