Tilregnelighet sentralt i rettssaken om drapet på Varhaug

I dag starter rettssaken mot den 18 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug i Rogaland i fjor sommer.

Den tiltaltes tilregnelighet blir sentralt når rettssaken starter i Jæren tingrett i Sandnes onsdag.

18-åringen er psykotisk og er innlagt på psykiatrisk sykehus, men ved hjelp av medisinering og grundige forberedelser skal han likevel avgi forklaring i rettssaken, skriver Stavanger Aftenblad.

Tidligere i år ble mannen flyttet fra fengselet fordi fengselslegen og en psykolog konkluderte med at han hadde gått inn i en psykose. Han er fortsatt under behandling.

Rus

Det har blitt utarbeidet tre sakkyndige rapporter om 18-åringens mentale tilstand på gjerningstidspunktet siden drapet 29. juli i fjor. Den siste av disse er datert 30. april.

Ifølge Aftenbladet er konklusjonen at 18-åringen befant seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva Ødegård ble drept. Men siden psykosen var utløst av selvpåført rus, er ikke tiltalte å anse som utilregnelig på gjerningstidspunktet.

18-åringen har erkjent å ha drept Sunniva, men erkjenner ikke straffskyld.

– Han erkjenner å ha utført drapet, men ikke straffskyld fordi han etter straffeloven § 20 b anfører å ha vært utilregnelig, sier forsvarer Tor Inge Borgersen til Aftenbladet.

Forvaring

I tiltalebeslutningen har statsadvokat Nina Grande varslet at det kan bli aktuelt å be om forvaring for den tiltalte. Ettersom den tiltalte var 17 år da drapet skjedde, er maksstraffen han kan dømmes til 15 år i fengsel.

Grande uttalte til NTB tirsdag at det vil bli ført rundt 40 vitner i rettssaken som det er satt av fire uker til.

Ifølge tiltalen ble 13-åringen slått med en hammer og døde av hjerneblødninger. Tiltalen omfatter også likskjending, falsk anklage og skadeverk. Jenta ble funnet død bare 150 meter fra sitt eget hjem.

NRK har tidligere omtalt at den tiltalte i flere timer gikk og jaktet tilfeldig offer før 13-åringen ble drept, ifølge innhold i politiforklaringer.