Nyheter

Til måkekamp

Måketrøbbel i Sandnes skaper debatt om fredningsforbudet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Måkebestanden er på vei ned, og ifølge leder i Naturvernforbundet i Rogaland Erik Thoring er tre av åtte arter rødlistet i Norge. Den sårbare situasjonen gjør at måker er fredet. Likevel samler de seg i store grupper på små områder og virker truende for mange.

Må forsvare seg med stein

Nå vil Sandnes-manenn Arne Norheim fjerne fredningsforbudet og få en endelig slutt på måkenes atferd. Norheim bor rett ved kaien i Sandnes sentrum, og ser seg nødt til å gå med stein i nevene for å forsvare seg mot innpåslitne måker.

– Jeg blir forbanna, så jeg kaster stein etter dem, sier Norheim.
– Jeg er ikke ute etter måkene, men jeg er ute etter at de ødelegger området her, legger han til.

Store mengder måker på samme sted ser ut å være problematisk.

– De blir truende når de er så mange. Måkene som sitter på takene er opptil 5–15 stykker om gangen, sier Norheim.

Måkene har reir like ved der han bor ved kaien, noe som gjør at Norheim føler seg styrt. På samme måte som de vil forsvare ungene sine, ønsker Norheim å forsvare seg selv.

– Fuglene har rettigheter, men innbyggerne må også få lov til å gå i fred og kose seg i byen uten bekymringer, sier han.

– De stuper ned mot meg og blir stadig frekkere. Vi er nødt til å finne en balanse i dette, sier Norheim til RA.

Gjennom hardere midler vil han redusere antallet. Norheim krever at Sandnes kommune må se på løsninger for å få fjernet sjøfuglene.

– Måkene vil fortsette slik de pleier, fordi ingen gjør noe imot de. Fuglene er jo beskyttet, derfor må de med kompetanse gripe fatt i dette, sier Norheim.

LES OGSÅ: Ni år siden terrorangrepet

MDG ut mot Høyre

Tidligere har Stavanger Høyre foreslått å flytte måkene ut av byen, blant annet ved å sette opp fôringsstasjoner på øyer og holmer. Kommunestyremedlem Ingvild Sørensen (Miljøpartiet De Grønne) ønsker å sette opp et kunnskapsutvalg med fagfolk som har kompetanse på området. Dette ønsker MDG å finansiere gjennom statlige midler.

– Vi har mye kunnskap i fylket om måkene. Derfor burde vi høre på kompetanse, framfor å slenge ut påstander som ikke har noe forskning bak seg, sier hun.

I tillegg er Sørensen uenig med beskrivelsen som ble gjort av Høyre-politiker Morten Landråk Asbjørnsen om at måkene er «svære beist som ødelegger bybildet».

– Det er et ganske utrolig utsagn ettersom vi bor i en kystby. Måker er tross alt en naturlig del av bybildet, understreker Sørensen.

###

Ingvild Sørensen (MDG) mener vi må lære oss å leve sammen med naturen. Foto: Privat

Flere påstår at måkenes størrelse kan begrunnes med maten de rabber til seg; kebab, boller og is.

– Det virker litt kunnskapsløst å argumentere mot måkene ved å kalle dem «kebabmåker». Dersom vi hadde plassert dem på øyer og holmer, tar det fortsatt fem minutter for måkene å dra til Torget for mer mat, understreker Ingvild Sørensen overfor RA.

LES OGSÅ: Sjøforsvaret koronatester ikke nye rekrutter

Mer fra: Nyheter